32.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

Γερμανία: Έλληνες υποψήφιοι στις γερμανικές ευρωεκλογές

✚ ΑΘΗΝΑ

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Το αγαπημένο γαστρονομικό ραντεβού των Αθηναίων στη Φωκίωνος

Το καλοκαιρινό street food festival της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Το Pop up Munchies επιστρέφει το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, 6.00 μ.μ. - 11.30μ.μ. Αγαπημένοι...

Όλο και περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες στις προσωρινές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου

Όσο περνούν οι ημέρες, οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και οι επισκέπτες της, εξοικειώνονται με τη δοκιμαστική περίοδο του Μεγάλου Περιπάτου στην Βασιλίσσης Όλγας,...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Συνεχίζει να «περπατά» ο Μεγάλος Περίπατος με διάλογο – Σε δύο εβδομάδες παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο

Στην φάση της τελικής διαμόρφωσης μπαίνει ο Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα. Τώρα ξεκινά νέος διάλογος με επιστημονικούς φορείς αλλά και με όλους της εμπλεκόμενους...

Διαφορετικές ιδεολογίες και διεκδικήσεις, αλλά κοινές ρίζες και ευαισθησίες. Ο Απόστολος Κελεμίδης και ο Φώτης Ματεντζόγλου είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο πρώτος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και ο δεύτερος με την Αριστερά (Die Linke). Οι δύο υποψήφιοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το όραμα αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της Ευρώπης και καταθέτουν τη δική τους εκτίμηση για την ελληνική κρίση.

Απόστολος Κελεμίδης

Ο Απόστολος Κελεμίδης βρίσκεται στην 6η θέση του ευρωψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ο 52χρονος επιχειρηματίας, με καταγωγή από τον Έβρο, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα κατά την διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης υποχρεώθηκε να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω π.χ. της γεωγραφικής θέσης της. Ο κ. Κελεμίδης αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να εφαρμοστούν στην Ελλάδα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και δεν παραλείπει να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στο αδελφό κόμμα του CDU, την Νέα Δημοκρατία.

Τη μετανάστευση, το άσυλο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ και της Κίνας, το δημογραφικό, τον διχασμό της Ευρώπης μέσω των εκλογικών κερδών των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων και την πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα, θέτει ο κ. Κελεμίδης ως τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το προσεχές διάστημα. «Βιώσιμες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις μπορούμε να βρούμε μόνο από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», δηλώνει, για να προσθέσει ότι «πρέπει με θάρρος και αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη, μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ικανότητας της Ε.Ε. να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της, με δημοκρατική νομιμοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση της πρόσφατης δημοσιονομικής κρίσης στην σημερινή εικόνα της Ευρώπης, ο υποψήφιος του CDU επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των συγκεκριμένων κρατών και της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αυτών των κρατών», ενώ ειδικά για την Ελλάδα τονίζει επιπλέον ότι «η οικονομική ισχύς της χώρας είναι ακόμη πολύ αδύναμη για το ευρώ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα περιβάλλεται από κράτη με εθνικά νομίσματα και χαμηλούς μισθούς». «Οι χώρες με αδύναμη διάρθρωση, στον ευρωπαϊκό Νότο, επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Οι συνέπειες είναι αυξανόμενη φτώχεια, αυξανόμενη ανεργία και δυσαρέσκεια των πολιτών», συνεχίζει και εκτιμά ότι οι απαντήσεις στην κρίση είναι η σταθεροποίηση, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. «Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν επιτυχώς εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και στο μεταξύ έχουν βγει από την κρίση. Στην Ελλάδα η κατάσταση, λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, είναι δυσκολότερη», λέει χαρακτηριστικά.

Κατά πόσο όμως ενίσχυσε η στάση της Ευρώπης αυτές τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού που βλέπουμε σήμερα σε πολλές χώρες; «Μιλώντας για την στάση της Ευρώπης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι καθοριστική είναι η στάση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, διότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει μόνο ό,τι αποφασίσουν ομόφωνα οι αρχηγοί. Εδώ δυστυχώς υπάρχουν διαφωνίες στα σημαντικά θέματα. Η πολιτική για την μετανάστευση και το προσφυγικό και η οικονομική κρίση δίχασαν την Ευρώπη ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε έναν κοινό δρόμο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να αντέξουμε και να συμμετέχουμε σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», απαντά ο Απόστολος Κελεμίδης και, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει: «Η Ευρώπη, δηλαδή οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων, ανάγκασαν την Ελλάδα να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές. Δεν ασχολήθηκαν με την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Χωρίς συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να συνεργαστεί, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με τις δικές της δυνάμεις». Η φτώχεια, η ανεργία, συνεχίζει, είναι πάντα πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστές και λαϊκιστές, για αυτό το θέμα είναι κυρίως η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αυτό είναι το καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Η Ευρώπη, δηλαδή οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν και να μιλήσουν με μια φωνή. Τότε θα δημιουργηθούν κοινά οράματα, στόχοι, προγράμματα. Και από αυτά θα προέλθει εμπιστοσύνη, θάρρος, ελπίδα. Κοινοί στόχοι, κοινή πατρίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Κελεμίδης εύχεται καλή επιτυχία στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, την Νέα Δημοκρατία, διότι, όπως επισημαίνει, «μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή οικογένεια ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων και η Νέα Δημοκρατία, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου, είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Φώτης Ματεντζόγλου

Ο 33χρονος πολιτικός επιστήμονας Φώτης Ματεντζόγλου από το Κάστροπ-Ράουξελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας βρίσκεται στην 16η θέση του ομοσπονδιακού ευρωψηφοδελτίου του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke). Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για εκλογές οι οποίες θα κρίνουν την κατεύθυνση της Ευρώπης και διαπιστώνει σοβαρή κρίση «δημοκρατίας και νομιμοποίησης». Εκτιμά ότι η Ελλάδα κατά την δημοσιονομική κρίση χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος και θεωρεί ότι και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκλογικής αναμέτρησης η οποία θα κρίνει την κατεύθυνση: Θα παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και ικανή να βρει λύση για τα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα του μέλλοντος ή θα επιστρέψει στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία και στις απολυταρχικές δομές, όπως το θέλουν τα δεξιά κόμματα;», τονίζει ο κ. Ματεντζόγλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα επερχόμενα παγκόσμια προβλήματα».

«Η ΕΕ βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση δημοκρατίας και νομιμοποίησης», υποστηρίζει ο 33χρονος υποψήφιος της Αριστεράς και προσθέτει ότι το κόμμα του θέλει ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη. «Αυτό περιλαμβάνει την ανανέωση και την μετάβαση της ΕΕ από μια ένωση οικονομικών συμφερόντων των τραπεζών και των ομίλων σε μια ένωση η οποία θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι για αυτό πρέπει η ΕΕ να εξελιχθεί επιτέλους σε κοινωνική ένωση. «Αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες. Θέλουμε να τις αλλάξουμε και επικρίνουμε τις Συνθήκες οι οποίες θέτουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε μια πολιτική η οποία θα αναστρέψει την τάση προς τον κοινωνικό διχασμό και θα φροντίσει για περισσότερη δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, η οποία ενώνει και δεν διχάζει!», υπογραμμίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα μπορούσε η Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ενισχυόμενες ακροδεξιές και λαϊκιστικές τάσεις, ο Φώτης Ματεντζόγλου αναδεικνύει την ανάγκη «να μαχόμαστε καθημερινά για την Δημοκρατία», καθώς θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της ΕΕ αισθάνονται «αποκομμένοι, περιθωριοποιημένοι λόγω της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας – οι συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουν πολύ μεγάλες διαφορές». Αυτό, όπως λέει, είναι μια συνέπεια της επί χρόνια ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κοινωνικής αποδόμησης και της ανασφάλειας. Όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για τον ρατσισμό και τον φασισμό, συνεχίζει, για να καταλήξει: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κοινωνική ασφάλεια, να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον στις νέες γενιές».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική κρίση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, αλλά ανακηρύχθηκε αποδιοπομπαίος τράγος στο εσωτερικό της Ευρώπης», ενώ υπό το σύνθημα «Ευρωδιάσωση και μείωση του χρέους» περιεκόπησαν σε όλη την Ευρώπη μισθοί και συντάξεις, αποδομήθηκαν κοινωνικές παροχές, περιορίστηκαν δικαιώματα των εργαζομένων. «Αυτή η πολιτική οδήγησε σε έναν επικίνδυνο κοινωνικό διχασμό μεταξύ των κρατών – μελών. Την συνευθύνη φέρει προ πάντων ο μεγάλος συνασπισμός. Η μοιραία πορεία της πολιτικής λιτότητας οδήγησε αναγκαστικά στην ενίσχυση των δεξιολαϊκιστικών και των φασιστικών δυνάμεων», υποστηρίζει ο κ. Ματεντζόγλου.

Πώς θα μπορούσε όμως σε αυτό το πλαίσιο να τεθεί και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που διεκδικεί από την Γερμανία η Ελλάδα, αλλά πλέον και άλλες χώρες; «Σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη πρέπει όλες οι εκκρεμούσες διαφορές να επιλύονται», απαντά ευθέως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και συνεχίζει λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα ήθελε να ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας και έτσι αναιρείται η ηθική και η πολιτική ευθύνη». Το θέμα όμως, όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον πόλεμο, αλλά και οι επανορθώσεις προς τα θύματα, η επιστροφή λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών και επίσης η αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εν συντομία: Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ως Αριστερά απαιτούμε εδώ και καιρό η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ευθύνης της. Στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης των λαών, πρέπει αυτό το μαύρο κεφάλαιο της «κοινής» ευρωπαϊκής ιστορίας μας να απασχολήσει και την ΕΕ», λέει κατηγορηματικά.

Newsroom Αθήνα 9,84

Στις 7 Ιουλίου η έναρξη εμπορικής λειτουργίας των σταθμών του μετρό «Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια»

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, την Τρίτη 7 Ιουλίου, θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί...

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

«Εχουμε μπροστά μας έναν ευρωπαϊκό Ιούλιο, όπου αναμένουμε με αισιοδοξία την Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία των αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής...

Covid-19: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια παγκοσμίως

Τα κρούσματα Covid-19 ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ένα ακόμη ορόσημο στην εξέλιξη της πανδημίας, που...

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 3-0: Οι πράσινοι ισοφάρισαν σε 1-1 τη σειρά

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν ούτε εκπλήξεις, ούτε ανατροπές. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έβαλε δύσκολα μόνο στο πρώτο σετ στον Παναθηναϊκό, οι πράσικοι όμως...

ΗΠΑ-Covid-19: Επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαϊάμι κατά τις νυχτερινές ώρες – Σχεδόν νέα 9.500 κρούσματα στη Φλόριντα

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση σήμερα στη Φλόριντα, την ώρα που ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης ανακοίνωνε την επιβολή απαγόρευσης...

Το πρόγραμμα των τελικών της Α1 Πόλο Γυναικών

Οι τελικοί της Α1 Πόλο Γυναικών ξεκινούν και η ΚΟΕ γνωστοποίησε το πρόγραμμα των αγώνων. Το γυναικείο πόλο έχει κάνει τα πρώτα βήματα για επιστροφή...

Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00

Τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί είναι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους σε μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στον Πειραιά και τα...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί έξω από το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών...

Ανοιχτή Πόλη: Εργαζόμενοι, επαγγελματίες και κάτοικοι της Αθήνας δεν είναι πειραματόζωα

«Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είναι πειραματόζωα», τονίζει η Ανοιχτή Πόλη με φόντο την 3η τυπικά συνεδρίαση, χθες, της...

Το Meet Market ξανά στη Τεχνόπολη

Αφήνοντας πίσω την εποχή της καραντίνας, το Meet Market επέστρεψε για ένα 4ήμερο έως την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 , στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων,...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Κινητοποίηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές με συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας και εν συνεχεία με πορεία στο υπουργείο οικονομικών. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης απέχουν από...