back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το κόμμα του εθνικιστή Μποντέ φαίνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο ολλανδικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) στην Ολλανδία, τη χώρα από όπου ξεκινά η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και όπου αναμένεται να ξεκινήσει και η άνοδος των εθνικιστών, καθώς ο 36χρονος Τιερί Μποντέ, ένας ευρωσκεπτικιστής, κατά της μετανάστευσης και αρνητής της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αναδειχθεί νικητής.

Το κόμμα του Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποοσοστό 15%, όσο δηλαδή και το κυβερνών κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε.

Ο Μποντέ, ο οποίος σε tweet του το 2016 αυτοχαρακτηρίστηκε ως «ο πιο σημαντικός διανοούμενος στην Ολλανδία», δίνει έμφαση στο σύνθημα «Πρώτα η Ολλανδία», κατηγορεί τη μετανάστευση για την παρακμή του χριστιανικού, ευρωπαϊκού πολιτισμού και επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ.

Το κόμμα του Μποντέ ήρθε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου και κερδίζει υποστηρικτές κυρίως από το Κόμμα της Ελευθερίας του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, ενός άλλου ευρωσκεπτικιστή, γνωστού για τις επιθέσεις του κατά του ισλάμ, η δημοτικότητα του οποίου όμως σημειώνει σταθερή πτώση.

«Η ΕΕ έχει γίνει ένα υπέρ- κράτος και αυτό ακριβώς θέλουμε να σταματήσουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μποντέ, που έχει καταγωγή από τη Γαλλία και την Ινδονησία.

Κατά των αμβλώσεων και των γυναικών

Πρόσφατα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του κατά των αμβλώσεων και των Δυτικών γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνονται «για τη δημογραφική παρακμή της Ευρώπης» εξαιτίας της επιθυμίας τους να εργάζονται.

«Αν εξακολουθήσουν να εργάζονται πλήρες ωράριο η δημιουργία οικογένειας γίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη», είχε γράψει στη βιβλιοκριτική της νουβέλας “Serotonine” του Γάλλου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ που δημοσιεύθηκε στο American Affairs Journal.

«Γι’ αυτό τον λόγο οι γυναίκες στον δυτικό κόσμο έχουν την τάση να κάνουν λιγότερα παιδιά, αν κάνουν και καθόλου (…) αναπόφευκτη επίπτωση αυτού είναι η δημογραφική παρακμή της Ευρώπης», συνέχισε ο Μποντέ.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, το FvD θα κερδίσει πέντε από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι εκλογές αυτές επικεντρώνονται στο ερώτημα αν το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία θα είναι αυτό που επιθυμεί ένα Nexit», αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, τόνισε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε.

«Θα είναι κακό για την ασφάλειά μας και τη σταθερότητά μας, αν ένα τέτοιο κόμμα γίνει το μεγαλύτερο (ολλανδικό) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προειδοποίησε.

Στη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεμαχίας οι Ρούτε και Μποντέ αντάλλαξαν πυρά, με τον Μποντέ να κατηγορεί τον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι είναι «ακόλουθος» και όχι ηγέτης.

«Φίλος της Ρωσίας»

Ο Ρούτε κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι είναι ένας αφελής «φίλος της Ρωσίας».

Ο Μποντέ συνέκρινε τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα σε ό,τι αφορά την αντιπάθειά τους προς τη Ρωσία.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η τηλεμαχία αυτή, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία, θα αλλάξει τη γνώμη των περίπου 13,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Στην Ολλανδία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, οι ψηφοφόροι, «χαμένοι» στον λαβύρινθο της λειτουργίας και του ρόλου της ΕΕ, χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Η Ευρώπη για καιρό ήταν μια πολύ τεχνική ιστορία και πολλοί άνθρωποι δεν την έχουν κατανοήσει. Οι λαϊκιστές απλοποιούν τα πράγματα και καθιστούν την ΕΕ κατανοητή για τον πολίτη», σημειώνει η Έιμι Βέρντουν, καθηγήτρια ευρωπαϊκής πολίτικης στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν.

newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα