back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Politico: οι προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Ενόψει των Ευρωεκλογών το περιοδικό Politico έχει δημοσιεύσει έναν διαδραστικό χάρτη με προβλέψεις για την δύναμη των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανά χώρα (βάσει δημοσκοπήσεων).

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ/EPP)

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ/EPP), στην πολιτική ομάδα του οποίου συμμετέχουν κεντροδεξιά κόμματα και της οποίας ηγείται ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), προβλέπεται να παραμείνει πρώτη, καταλαμβάνοντας 171 από τις συνολικά 751 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές από 25 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 29% των μελών του. Το κόμμα με την ισχυρότερη παρουσία στην ομάδα είναι η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανία με 29 έδρες.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη αναμένεται να είναι η παρουσία του ΕΛΚ στην Ουγγαρία, με το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, σύμμαχό του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώνουν το 67% των εδρών, ήτοι 14 έδρες στο ΕΛΚ.

Ισχυρή αναμένεται να είναι η παρουσία του ΕΛΚ, επίσης, στην Βουλγαρία με 47% των εδρών (8 έδρες), στην Τσεχία με ποσοστό 45% των εδρών (5), στην Ελλάδα, όπου η πολιτική ομάδα εκπροσωπείται από τη Νέα Δημοκρατία, με 43% των εδρών (9), την Πορτογαλία με επίσης 43% (9) και την Ιρλανδία, με 36% των εδρών (11).

Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

H Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), στην πολιτική ομάδα της οποίας συμμετέχουν σοσιαλδημοκρατικά/κεντροαριστερά κόμματα και της οποίας ηγείται ο Ούντο Μπούλμαν (Γερμανία), αναμένεται να παραμείνει δεύτερη, καταλαμβάνοντας 144 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές από 27 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 43% των μελών της. Το κόμμα με την ισχυρότερη παρουσία στην ομάδα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στην Ιταλία με 18 έδρες.

Ισχυρή αναμένεται να είναι η παρουσία της S&D στη Βουλγαρία, με ποσοστό 41% των εδρών, ήτοι 7 έδρες, στην Λετονία με 38% των εδρών (3), την Πορτογαλία με 38% (8) και την Αυστρία με 33% (6).

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ/ECR)

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν συντηρητικά κόμματα και της οποίας ηγείται o Σαγέντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), αναμένεται να καταλάβει 57 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές από 11 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 25% των μελών της.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη αναμένεται να είναι η παρουσία των ECR στην Πολωνία,  όπου το εθνικό συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) με 43% των εδρών (22) και τη Σλοβακία με 31% (4).

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

H Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), στην οποία συμμετέχουν φιλελεύθερα κόμματα και της οποίας ηγείται ο Γκι Φερχόφστατ (Βέλγιο), αναμένεται να καταλάβει 107 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές από 20 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 46% των μελών της.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη αναμένεται να είναι η παρουσία της ALDE στην Εσθονία με 67% των εδρών (4), στη Ρουμανία το 34% (11) και στη Δανία με 31% (4).

H Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)

H Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχουν αριστερά κόμματα και της οποίας ηγείται η Γκαμπριέλε Τσίμερ (Γερμανία), αναμένεται να καταλάβει 52 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές από 15 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 53% των μελών της.

Ισχυρή παρουσία εκτιμάται ότι θα είναι η παρουσία της GUE/NGL στην Ελλάδα, όπου εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ, με 33% των εδρών (7) και την Κύπρο με το ΑΚΕΛ και 33% των εδρών (2).

Οι Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA)

Οι Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA), της οποίας ηγούνται η Σκα Κέλερ (Γερμανία) και ο Φιλίπ Λαμπέρ (Βέλγιο), αναμένεται να καταλάβουν 56 έδρες. Θα εκλέξουν ευρωβουλευτές από 13 κράτη-μέλη. Στις γυναίκες αναλογεί το 40% των μελών της.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη αναμένεται να είναι η παρουσία των Πρασίνων στη Λιθουανία με 27% των εδρών (3), στη Γερμανία, όπου με 19% των εδρών (18) θα αναδειχθούν σε δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, και στο Βέλγιο με 19% των εδρών (4).

Ομάδα 5 Αστέρων + Το Κόμμα Brexit

H Ομάδα 5 Αστέρων + Το Κόμμα Brexit, στην οποία συμμετέχουν κόμματα που αυτοαποκαλούνται αντισυστημικά και της οποίας ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο (Ιταλία), αναμένεται να καταλάβει 48 έδρες. Θα εκλέξουν ευρωβουλευτές σε 4 κράτη-μέλη.

Ισχυρή παρουσία αναμένεται να είναι η παρουσία της νεοσύστατης ομάδας στα προφανή κράτη-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο με 34% των εδρών (25) και την Ιταλία με 26% των εδρών (19).

Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Λαών και των Εθνών του Σαλβίνι (ΕΑΡΝ)

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Λαών και των Εθνών του Σαλβίνι (ΕΑΡΝ), μέλη της οποίας είναι ακροδεξιά κόμματα και της οποίας ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι (Ιταλία), θα καταλάβει 74 έδρες. Θα εκλέξει ευρωβουλευτές σε 11 κράτη-μέλη.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη θα είναι φυσικά η παρουσία της στην Ιταλία με 34% των εδρών (25), τη Γαλλία, όπου ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να καταλάβει 30% των εδρών (22), και την Αυστρία, στην οποία το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) αναμένεται, παρά το πρόσφατο σκάνδαλο, να καταλάβει 22% των εδρών (4).

 

Στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα Brexit υπό τον Νάιτζελ Φάραζ προηγείται με ποσοστό έως και 40%, ξεπερνώντας το άθροισμα των ποσοστών Συντηρητικών και Εργατικών.

Την ίδια ώρα, κρίνεται το μέλλον της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή της, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται μετά την ανταρσία στο υπουργικό της συμβούλιο απέναντι στις προτάσεις της για το Brexit.

Η εφημερίδα γράφει ότι θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι την ανάδειξη του/της διαδόχου της. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να παραιτηθούν από την κυβέρνησή, όπως μετέδωσε το BBC Radio, ακολουθώντας το παράδειγμα της Άντρεα Λίντζομ, αρμόδιας υπουργού για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο.

Στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) αναμένεται να δώσει μάχη με το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, για την πρώτη θέση.

 

Πότε ψηφίζουν τα κράτη-μέλη

Σήμερα διεξάγονται οι Ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, χώρες στις οποίες αναμένεται ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Αύριο ψηφίζουν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας, οι οποίοι ψηφίζουν και το Σάββατο, 25 Μαΐου. Την ίδια μέρα οι κάλπες ανοίγουν στην Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

Την Κυριακή διενεργούνται οι Ευρωεκλογές στα περισσότερα κράτη-μέλη, σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Συσχετισμοί και συμμαχίες

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι διαφορετικοί μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Είναι πολύ πιθανό, με βάση την πρόσφατη έρευνα του περιοδικοί Politico, να είναι το πιο κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο από συστάσεώς του. Eκτιμάται ότι τα κόμματα της κεντροδεξιάς θα χάσουν περί τις 37 έδρες, τα σοσιαλιστικά περί τις 42, τα κόμματα της αριστεράς θα κινηθούν στα ίδια σχετικά χαμηλά ποσοστά.

Κερδισμένοι θα είναι οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατά 39 περίπου έδρες, ενώ ελαφρώς ενισχυμένοι θα είναι και οι Πράσινοι. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Θα χρειαστεί επομένως να διαμορφωθούν νέες συμμαχίες για την εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κρίσιμος ίσως αποδειχθεί ο ρόλος της νέας Ευρωομάδας που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, παρότι επισήμως παραμένει μέλος του ΕΛΚ, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Επιμέλεια: Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα