back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μακρόν με ευρωπαϊστές διανοούμενους

Διαβάστε επίσης

Με πρωτοβουλία του φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί, αρκετοί διανοούμενοι συναντήθηκαν εχθές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής ιδέας, μόλις πέντε μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους υποψήφιους της Μαρίν Λε Πεν να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μπει δυναμικά στην προεκλογική αντιπαράθεση και να “πάρει πάνω του” το παιχνίδι, όπως σχολιάζουν αρκετοί. Επέλεξε λοιπόν να κυκλοφορήσει χιλιάδες προεκλογικές αφίσες με το πρόσωπό του αλλά και να δώσει μία πολιτική συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στον τοπικό τύπο.

Παράλληλα, εχθές και με πρωτοβουλία του φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί, δέχτηκε στο Ελιζέ μία ομάδα διανοουμένων ευρωπαϊστών και συζήτησε μαζί τους. Πρόκειται για όσους υπέγραψαν το κείμενο με τίτλο “Μανιφέστο των Ευρωπαίων πατριωτών” που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Libération. Στο κείμενο συγγραφείς, ποιητές και φιλόσοφοι κατήγγειλαν την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης.

Δώδεκα προσωπικότητες

Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθισαν εχθές ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο Δανός συγγραφέας Jens Christian Grondahl, ο Ιταλός συγγραφέας και μεταφραστής Κλάουντιο Μάγκρις, η Αμερικανίδα ιστορικός Αν Αππλέμπαομ, ο Βόσνιος ποιητής Αμπντουλάχ Σιντράν, ο Πολωνός ποιητής Άνταμ Ζαγκαγιέβσκι, ο Ισπανός φιλόσοφος Φερνάντο Σαβατέρ, η Ουγγαρέζα φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ, ο Ολλανδός συγγραφέας Ρομπ Ριμέν, ο Βρετανός ιστορικός Σάιμον Σάμα, ο Γερμανός συγγραφέας Πίτερ Σνάιντερ και ο Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν.

Μπερνάρ Ανρί Λεβί κατά Στηβ Μπάνον

Μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε σε κλειστό κύκλο χωρίς κάμερες, ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί επιτέθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους στον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Στηβ Μπάνον. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν αποκαλύφθηκαν ύποπτες σχέσεις μεταξύ Μπάνον και του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν και έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα.

“Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει τον κίνδυνο στην Ευρώπη, μία Ευρώπη της οποίας ο Πούτιν έχει ορκιστεί να αποδυναμώσει, μια Ευρώπη που κάθε μέρα κοροϊδεύει ο Ντόναλντ Τραμπ και που έχει μολυνθεί εσωτερικά από τα παιχνίδια που στήνει και ενορχηστρώνει ο κύριος Μπάνον“, υπογράμμισε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε ο Γάλλος φιλόσοφος και κατά της Μαρίν Λε Πεν και του Ματέο Σαλβίνι, δηλώνοντας ότι “αν οι λαϊκιστές κερδίσουν την Κυριακή, θα είναι πολύ κακό νέο για την Ευρώπη”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα