back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεκάδες εκατομμύρια «έφερε» στην Αθήνα η Airbnb

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα αλλάζει εικόνα προς χάριν της Airbnb, ενώ αυξάνονται γεωμετρικά τόσο οι επισκέψεις τουριστών μέσω της γνωστής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο και τα συνολικά ετήσια έσοδα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 340.000 άτομα επισκέφθηκαν πέρσι την ελληνική πρωτεύουσα κλείνοντας καταλύματα μέσω Airbnb και άφησαν στην πόλη περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνται περίπου 9.000 καταλύματα με το 90% να αφορά ολόκληρα σπίτια και το 10% μεμονωμένα δωμάτια.

Μάλιστα η βραχυχρόνια μίσθωση αν και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική κίνηση, δεν πρέπει να έχει επηρεάσει τα ενοίκια, αφού -σύμφωνα με την

ΠΟΜΙΔΑ- αξιοποιήθηκαν χιλιάδες κενά, ημιτελή ή μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα, με συνέπεια να μην υπάρχουν εξώσεις πουθενά στη χώρα, ενώ δεν μπορεί να είναι πρόφαση για αύξηση των ενοικίων κύριας κατοικίας. Αντίθετα η μαζική ανακαίνιση κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες πλήρως αναβαθμισμένες κατοικίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ.), η βραχυχρόνια μίσθωση έφερε τουριστική αποκέντρωση και γειτονιές της Αθήνας που ήταν εγκαταλελειμμένες ξαναζωντάνεψαν. Σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ο.ΔΙΑ. από τις 150.000 κατοικίες, που είναι προς ενοικίαση στην

Αττική, μόλις οι 12.000 διατίθενται στις πλατφόρμες, δηλαδή τo 5,3% των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Ο πραγματικός κίνδυνος όμως ελλοχεύει στην τεράστια ζήτηση ακινήτων από Κινέζους επενδυτές και ζήτησαν να γίνονται επισταμένοι έλεγχοι, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν να μην επιβληθούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό της χώρας, ενώ το όποιο περιοριστικό μέτρο εγκυμονεί τον κίνδυνο να γίνει μέσα σε «γκρίζα» φορολογικά πλαίσια.

Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν συστημική τράπεζα να είναι σε διαπραγματεύσεις με ισραηλινό fund προκειμένου να πουλήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 100 ακίνητα – φιλέτα, που τα περισσότερα βρίσκονται εντός των ορίων της Αττικής.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Τράπεζας λόγω μη εξυπηρέτησης «κόκκινων» δανείων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Το deal είναι ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί, αφού το τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προγραμματίζει την πώληση

εκατοντάδων ακινήτων στο προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία των Τραπεζών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Από την άλλη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας από επενδυτές Αμερικάνους, Ευρωπαίους, Ισραηλινούς και Κινέζους, που μέσω των αγορών μπορούν να

αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα» και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και πρόσβαση στο χώρο Σένγκεν.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι πολλά funds εξετάζουν την ελληνική αγορά ακινήτων και είναι έτοιμα να διαθέσουν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ το κάθε fund για να επενδύσει.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα