back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αυστρία: εκτός κυβέρνησης όλα τα στελέχη του FPÖ – πρόταση μομφής κατά του Κουρτς

Διαβάστε επίσης

To “Σκάνδαλο Ίμπιζα” εξελίσσεται σε τεράστια πολιτική κρίση στην Αυστρία. Όλα τα στελέχη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ σε δύσκολη θέση ενδέχεται να βρεθεί και ο καγκελάριος Κουρτς.

Η ομαδική παραίτηση ήταν η απάντηση στην γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ζεμπάστιαν Κουρτς να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε με την δημοσιοποίηση αποσπάσματος ενός βίντεο που γυρίστηκε λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στην Ίμπιζα. Στο βίντεο ο μέχρι πρότινος αντικαγκελάριος και επικεφαλής του FPÖ, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, υπόσχεται την ανάθεση δημόσιων έργων στις εταιρίες μίας υποτιθέμενης ανιψιάς ρώσου ολιγάρχη ως αντάλλαγμα για την αγορά μετοχών μεγάλης αυστριακής εφημερίδας από εκείνη προκειμένου να τον στηρίξει προεκλογικά.

Πέραν του Στράχε και του Κικλ, παραιτήθηκαν ο Νόρμπερτ Χόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Συγκοινωνιών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Νορμπερτ Νέμετ, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος στο κοινοβούλιο, και η Ανελίζε Κίτσμιλερ, τρίτη αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Την περίοδο κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο (Ιούλιος του 2017) ο Κικλ ήταν γ.γ. του FPÖ. Πολλοί από τους κόλπους του Κόμματος Ελευθερίας δεν δέχονται ότι ο Κικλ φέρει οποιαδήποτε ευθύνη.

Και ο Κουρτς, ωστόσο, παρότι είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Αυστρία, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ο Πέτερ Πιλτς, πρώην στέλεχος των Πρασίνων και νυν επικεφαλής του μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης “Jetzt-Liste Pilz” (“Τώρα-Λίστα Πιλτς”) έχει καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, προσβλέποντας στην στήριξη του FPÖ, καθώς το δικό του κόμμα έχει μόλις επτά από τις συνολικά 183 έδρες του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου, ήτοι του αυστριακού κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την Δευτέρα, την επομένη των Ευρωεκλογών. Αναμένεται να στηριχθεί και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μίας μεταβατικής κυβέρνησης έως τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθούν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα