back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστρία: o Κουρτς θα ζητήσει και άλλες παραιτήσεις, τα ρωσικά Μέσα υπερασπίζονται τον Στράχε

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται στην Αυστρία η πολιτική αντιπαράθεση, έπειτα από την ρήξη ανάμεσα στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (ÖVP) του καγκελάριου Ζεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

Ο Κουρτς, αφού ζήτησε την παραίτηση του πρώην αντικαγκελαρίου και επικεφαλής του FPÖ, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γιόχαν Γκούντενους, φαίνεται ότι σκοπεύει να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους και άλλα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρώτο και καλύτερο, τον αμφιλεγόμενο υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ. H πληροφορία επιβεβαιώνεται από πηγές της καγκελαρίας.

Οι άμεσες κινήσεις του αυστριακού καγκελάριου καθιστούν σαφές αυτό που δήλωσε χθες έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν: ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, με στόχο, όπως τόνισε ο Φαντ ντερ Μπέλεν, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού.

Το επίμαχο βίντεο

Η πολιτική θύελλα ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, όταν δύο γερμανικά Μέσα -η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το περιοδικό der Spiegel– δημοσίευσαν απόσπασμα ενός βίντεο που γυρίστηκε στην Ίμπιζα τον Ιούλιο του 2017, λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστρία που διενεργήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Στο βίντεο μία γυναίκα ισχυρίζεται ότι είναι ανιψιά ρώσου ολιγάρχη και ότι σκοπεύει να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, προκειμένου να παρέχει στον Στράχε προεκλογική στήριξη, ώστε να μπορέσει το κόμμα του να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε αντάλλαγμα, ο Στράχε της υπόσχεται συμβάσεις για δημόσια έργα με τις υποτιθέμενες εταιρίες της. Μαζί με τον Στράχε, ήταν η σύζυγός του, αλλά και ο Γκούντενους, γι’ αυτό και ήταν το στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας που παραιτήθηκε αμέσως μετά τον Στράχε.

Τα σχόλια των ρωσικών Μέσων

Ρωσικά Μέσα χαρακτηρίζουν το βίντεο “σκευωρία”. Άλλα πάλι “παγίδα”, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς λέξη που επέλεξε και η Süddeutsche Zeitung για τον τίτλο του άρθρου μέσω του οποίο αποκαλύφθηκε το βίντεο.

H ρωσική σκανθαλοθηρική εφημερίδα KP (Komsomolskaya Pravda) αποκάλεσε σε δημοσίευμα της χθες τον Στράχε “πολλά υποσχόμενο πολιτικό”, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη παράνομων συναλλαγών.

Η επίσημη κυβερνητική εφημερίδα της Ρωσίας Rossiyskaya Gazeta υποστηρίζει ότι έδωσαν στον Στράχε να πιει αλκοόλ με στόχο να μειωθούν οι αντιστάσεις του και να πει αυτά που όσοι το έστησαν αυτό ήθελαν.

Η απάντηση του der Spiegel

Από πλευράς του το der Spiegel, που δέχτηκε κατηγορίες μαζί με την Süddeutsche Zeitung ότι σκοπίμως δημοσίευσε το βίντεο μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, απάντησε ότι το έλαβε λίγες μόλις ημέρες πριν τη δημοσίευσή του.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Σεπτεμβριου, σύμφωνα με δήλωση του Φαντ ντερ Μπέλεν. Θα είναι μία σημαντική δοκιμασία για τον Κουρτς, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχυθεί σημαντικά. Είναι εδώ και χρόνια -από την θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών- μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Αυστρία και θα μπορούσε να πάρει, δεdoμένων, των συνθηκών, πολλές ψήφους από το Κόμμα Ελευθερίας.

Aναφορικά με τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά συνάμα και απλά. Μία νέα συνεργασία με το FPÖ αποκλείεται, επομένως, ο μόνος δρόμος θα είναι ένας εκ νέου μεγάλος συνασπισμός με το SPÖ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας, υπό τον Κουρτς αυτή τη φορά. Τα υπόλοιπα κόμματα της Αυστρίας, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι NEOS και η Λίστα Πιλτς (της οποίας ηγείται το πρώην μέλος τον Πρασίνων Πέτερ Πιλτς) κινούνται σε ποσοστά 3%-5%.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα