back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Αλλαγή ηγεσίας στους Συντηρητικούς τον Ιούνιο

Διαβάστε επίσης

Με συμφωνία αναμένεται τελικά να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν να περάσουν στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, εφόσον οι δύο Βρετανοί ηγέτες επικυρώσουν τη συμφωνία τους για τους όρους του διαζυγίου, ευθύς αμέσως θα καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία αυτή θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους συναίνεση και το Brexit, το οποίο αποφάσισε ο βρετανικός λαός πριν από σχεδόν τρία χρόνια, να λάβει σάρκα και οστά.

Αρκετές εφημερίδες φιλοξενούν ρεπορτάζ σχετικά με την απόφαση της Τερέζα Μέι για το μέλλον της ως αρχηγού των Συντηρητικών. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η κ. Μέι τελικά δεσμεύθηκε για το αναπόφευκτο επιβεβαιώνοντας την αποχώρηση της τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως αν θα εξασφαλίσει στήριξη για τη συμφωνία της για το Brexit.

Η Daily Mirror περιγράφει το πως έφυγε έχοντας δάκρυα στα μάτια αφού αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ημερομηνία της παραίτησης της.

Με δάκρυα στα μάτια η Μέι επιχείρησε να πείσει για την παραμονή της για λίγο ακόμα στην Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει η Daily Telegraph, αλλά η συμπάθεια και η υπομονή των ανώτατων στελεχών των Τόρις έχει εξαντληθεί για εκείνη.

Ο Guardian από την πλευρά του επισημαίνει ότι η υπόνοια πως η κ. Μέι θα παραιτηθεί αν το νομοσχέδιο της δεν περάσει εκ νέου ίσως είναι από μόνο του ένα κίνητρο για τους Ευρωσκεπτικιστές Τόρις να ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας.

Από την πλευρά της η Daily Mail πιστεύει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι πολύ μικρές, επομένως μια αξιοπρεπής έξοδος ίσως είναι καλύτερο για εκείνη.

Η Daily Telegraph πιστεύει την ίδια ώρα ότι ο διάδοχος της θα πρέπει να πάρει το μάθημά του … από τα λάθη της Μέι και επομένως χρειάζεται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε και να παραμείνει δεσμευμένος σε αυτή. Και αυτό γιατί η χώρα έχει χάσει πια την υπομονή της και δεν θα ανεχτεί μια ακόμα αινιγματική πολιτική φιγούρα.

Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως ίσως ο Μπόρις Τζόνσον να είναι ο διάδοχος της Μέι. Η Daily Express λέει μάλιστα ότι οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως κάποιον που μπορεί να «ουδετεροποιήσει» την αυξανόμενη απειλή για το κόμμα που προκαλεί το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάραζ.

Το Politico αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως θέλει να αντικαταστήσει την Τερέζα Μει στην αρχηγία των Συντηρητικών. «Φυσικά και θα τη διεκδικήσω» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επιχειρηματίες στο Μάντσεστερ. Η Μέι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος και όρισε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της – αλλά μόνο μετά τη ψηφοφορία για τη συμφωνία της στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να είναι η μόνη προοπτική υποψηφιότητας για τη θέση της Μέι καθώς μπορεί να ενώσει τους ψηφοφόρους που στήριξαν το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές, συμφωνα με δημοσκόπηση του POLITICO.

Οι ελπίδες για την πολυπόθητη συναίνεση μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Τόρις αναπτερώθηκαν έπειτα από τη δέσμευση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, αμέσως μετά την επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. – ανεξαρτήτως τι θα προκύψει από αυτήν την τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι διαπραγματευτές του Εργατικού Κόμματος επιδιώκουν μία μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. μετά την έξοδο της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα τα οποία διακινούνται ανάμεσα στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Λαμβάνοντας την αποχώρηση της Μέι δεδομένη, έχει ανοίξει μάλιστα άτυπα και η κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις. Στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μάντσεστερ, χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και σκληροπυρηνικός Brexiteer Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του. «Και βέβαια θα το κάνω», απάντησε ρητά και κατηγορηματικά σε σχετικό ερώτημα.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα