back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δυσκολίες και κενά για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα σημαντικά κενά στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας ανέδειξε σχετική μελέτη που έγινε για πρώτη φορά και παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε περίπου 15.000 την ημέρα, ενώ σήμερα οι υπάρχουσες δομές παρέχουν φροντίδα μόνο σε περίπου 600 ασθενείς το χρόνο!

Συνολικά, σε ετήσια βάση υπολογίστηκε ότι 120-135.000 ασθενείς χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Το 37% είναι ασθενείς με καρκίνο, ενώ οι υπόλοιποι πάσχουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα, , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σκλήρυνση κλπ.

«Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλο», παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός. «Σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την κάλυψη των αναγκών. Το δεύτερο βήμα είναι το εθνικό σχέδιο δράσης, που θα κατατεθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ακολουθεί η υλοποίησή του».

Η μελέτη σκοπιμότητας υλοποιήθηκε χάρη στην οικονομική στήριξη του προγράμματος έχει αναλάβει το κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συντάχθηκε από ειδική επιτροπή, στην οποία μετείχαν ειδικοί, που ασχολούνται με την ανακουφιστική φροντίδα, καθώς και μέλη συλλόγων ασθενών και κοινωφελών φορέων, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Ανάμεσά τους και ο διακεκριμένος Δρ. Stephen R Connor, εκτελεστικός διευθυντής του Worldwide Hospice Palliative Care Allianceτης Βρετανίας. Ο κ. Connor δήλωσε «πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος στον τομέα αυτό. Όμως, είναι σημαντικό πως προχωρεί τεκμηριωμένα, καταγράφοντας τις ανάγκες».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα