back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου στη “σκιά” νέων απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

Στη “σκιά” νέων έμμεσων απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες προέβη χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να γίνει η συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Ελσίνκι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρ’ όλο που προειδοποιήσαμε την Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα, διεξάγει μονομερείς ενέργειες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω απο την Κύπρο μπορουν να αξιολογηθούν και να διοχετευθούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετήσουν αυτη τη λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα, τότε και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει”.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων “μέχρι το τέλος”.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλαν Ντάνκαν που έκανε προχθες λόγο για περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Από το Foreign Office αναφέρουν πάντως ότι η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό Υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα