back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

 Το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Για ντιμπέιτ:

Ενώπιον “ζωντανού” ακροατηρίου έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν συζητούσαν για 90 λεπτά σε κάτι που έμοιαζε με “ντιμπέιτ Eurovision” σχολιάζει το Politico.
1. Φρανς Τίμερμανς, με “προεδρικό αέρα” και ιδιαίτερα ομιλητικός συμφώνησε με τους περισσότερους συνομιλητές του στη διάρκεια της συζήτησης και τάχθηκε υπερ πολλών και σπουδαίων πραγμάτων αλλά με επιφυλάξεις: εμπόριο, αλλά δίκαιο εμπόριο, έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων, αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο και με μια συνοδευτική συμφωνία για την Αφρική, δράση για το κλίμα με λύσεις για το πώς θα διασωθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και σεβασμό για τους δημοσιονομικούς κανόνες … με τον τρόπο της Κομισιόν.
2. Μάνφρεντ Βέμπερ, χωρίς γραβάτα και παίρνοντας μια στάση σώματος “καλού παιδιού” βρέθηκε μόνος του καθώς συγκρούστηκε με όλους χωρίς να συμφωνεί με κανένα όπως για τη λιτότητα με τον Τίμερμανς και το εμπόριο με την Σκα Κέλερ. Η πρόταση του για το θέμα της πλειοψηφικής ψήφου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ήταν το μόνο θέμα με το οποίο ουσιαστικά ξεχώρισε.
3. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”: Η πολύ δεξιά πτέρυγα εκπροσωπήθηκε τελικά μόνο από τον Γιαν Ζαχραντίλ εκ μέρους της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Δεν υπήρξε συμμετοχή ούτε από την ακροδεξιά που δεν έχουν άλλωστε Spitzenkandidat. Φυσικά ούτε το ALDE έχει αλλά έχει την Μαργκρέτ Βεστάγκερ.
4. Η Βεστάγκερ προσεχτικά εισέβαλλε ισορροπημένα τόσο από αριστερά – όσο και από δεξιά. Προκάλεσε την Κέλερ στο θέμα του εμπορίου λέγοντας ότι η Κομισιόν έκανε πολύ καλή δουλειά επειδή “δεν αποτελείται από στελέχη ενός μόνο κόμματος’ και έκανε έναν απολογισμό σχετικά με τις αποφάσεις για κρατική βοήθεια, γιατί ελήφθησαν και πώς. Δεδομένου ότι ήταν το πρώτο της ντιμπέιτ ίσως με πιο ξεκάθαρη θέση για το πού ακριβώς βρίσκεται θα είχε βοηθήσει – αλλά το όριο της ήταν συγκεκριμένο καθώς μιλούσε εξ ονόματος όλων των Φιλελευθέρων και όλη της ομάδας Spitzen.
5. Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα: Τελικά θα μπορέσει κάποιος από όλους αυτούς να καταλήξει στη θέση του προέδρου της Κομισιόν; Και πως; Και τι ρόλο θα παίξει το Ευρωκοινοβούλιο; Κανείς πάντως δεν ρωτήθηκε χθες
“Αντιμέτωποι σε τηλεμαχία οι υποψηφιοι της ΕΕ” αναφέρει η DW. Με μια ατζέντα που τα περιείχε όλα απο μεταναστευτικό, φορολογία, κλιματική αλλαγή, εμπόριο και το μέλλον της Ευρώπης, οι έξι υποψήφιοι για διάδοχοι του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν συγκρούστηκαν χθες στις Βρυξέλλες στο “προεδρικό ντιμπέιτ” Το ντιμπέιτ αποτέλεσε τη μια και μοναδική ευκαιρία για τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων ευρωομάδων να συναντηθούν πριν από τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν μεταξύ 23 – 26 Μαϊου. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα, ο Φρανς Τίμερμανς, Ολλανδός από την κεντροαριστερά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Νικο Θούε, Ισπανός από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σκα Κέλλερ, Γερμανίδα από τους Ευρωπαίους Πρασινους, ο Γιαν Ζαχραντίλ, Τσέχος από τους Ευρωσκεπτικιστές, τη συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η Μαργκρέτ Βεστάγκερ, Δανή από τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή: Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν μια πιο ισχυρή δέσμευση για τη διαχείριση των ρύπων. “Κουράστηκα από τις δικαιολογίες” δήλωσε ο Τίμερμανς ζητώντας φορολόγηση των αεροπορικών εταιρειών και έναν φόρο για το διοξείδιο του άνθρακα για όλες τις εταιρείες. Η Κέλερ ειπε ότι θα ήθελε “μια άλλη Ευρώπη” που “να προστατεύει τον πλανήτη μας” προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι επείγει να δράσουν από κοινού για αλλαγή. Ο συντηρητικός Βέμπερ δήλωσε ότι θα πρέπει να φροντίσουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και πίεσε για μεγαλύτερη στήριξη των νέων τεχνολογιών.
Για τη φορολόγηση των εταιρειών: Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους, από ό,τι σήμερα. Ο Βέμπερ επίσης ζήτησε πιο σκληρά μέτρα λέγοντας πως όταν η Ε.Ε πήρε μέτρα για τη χαμηλή φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία ένιωσε “περήφανος ως Ευρωπαίος”.

Για την Ευρώπη:

Ο Βέμπερ ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την Ευρώπη ενώ είπε πως μετά τις εκλογές θέλει μια Κομισιόν “που θα αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα εποχή” που θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Ο Τίμερμανς μίλησε για τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε ισχυριζόμενος ότι ο διχασμός που έχει προκαλέσει έχει φτάσει τη χώρα να μοιάζει με στεροειδή “”Game of Thrones”. Ο Ζαχραντίλ ζήτησε για μια νέα ισορροπία μεταξύ των κρατών και της Ε.Ε λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι “κράτος’ και θα πρέπει να αποκεντρωθεί.
Για τη δημοκρατία: Ο Τίμερμανς ζήτησε από τους πολίτες να μην χαραμίσουν την ψήφο τους. “Υπάρχει κάτι που θέλω νας σας ζητήσω: Όποιον και αν επιλέξετε, μην γίνετε αδιάφοροι. Επιλέξτε. Αφήστε τη φωνή σας να ακουστεί. Αν δεν ψηφίσετε, κάποιος άλλος θα σας πάρει τη φωνή” είπε. Με αυτό συμφώνησε και η φιλελεύθερη Βεστάγκερ που είπε πως “η ψήφος είναι δύναμη. Να πάτε να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές και να εμπνεύσετε τους πολίτες γύρω σας να πάνε να ψηφίσουν. Διαφορετικά, άλλοι θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον σας” είπε/

“Σύγκρουση υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν” αναφέρει το BBC. Οι υποψήφιοι που θα διαδεχθούν τον Ζαν Κλωντ Γιουνκερ στην προεδρία της Κομισιόν συγκρούστηκαν στη διάρκεια τηλεμαχίας, που μεταδόθηκε σε όλη την Ε.Ε. Ήταν μέρος της διαδικασίας spitzenkandidat – ή του “επικεφαλής υποψηφίου”. Η ιδέα πρωτοδοκιμάστηκε το 2014 με σκοπό να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω ο διορισμός του προέδρου της Κομισιόν μέσω μιας διαδικασίας που θα μοιάζει με προεκλογική εκστρατεία.
Προσωπικότητες απο διάφορες πολιτικές φυλές έχουν προταθεί ως spitzenkandidaten αλλά είτε απέτυχαν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια για να λάβουν μέρος στην τηλεμαχία είτε ποτέ δεν τους άρεσε η ιδέα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Οριολ Γιουνκέρας, που κρατείται στις φυλακές για τον ρόλο του στο δημοψήφισμα για την καταλανική ανεξαρτησία, το 2018. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος από όλους αυτούς θα γίνει τελικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Για Eurogroup:

Στο σημερινό Eurogroup στο μεταξύ οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν περαιτέρω πως θα κλείσουν μια συμφωνία για τις ατελείς υποθέσεις της τρέχουσας θητείας… με έναν σχετικά ήσυχο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί κάποια νέα κρίση καθώς η ώρα το αποφάσεων θα έρθει στο Eurogroup του Ιουνίου σε συνάντηση που θα μοιάζει με ανασκόπηση και κλείσιμο πέντε χρόνων, σχολιάζει το Politico.
Στη σημερινή ατζέντα: Ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης που επιτυγχάνει τα ήδη προκαθορισμένα κριτήρια: χρειάζεται να είναι τόσο μικρός ώστε να μην ενοχλήσει τους Σκανδιναβούς αλλά αρεκτός ώστε οι Γάλλοι να ικανοποιηθούν ότι κάτι πήραν από τη λίστα… ευχών του προέδρου τους. Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο εργαλείο – μόνο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – ή μέσω επιπρόσθετων μέσων από τα κράτη μέλη. Κάπως σχετικά οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης και την οικονομική κατάσταση της Ε.Ε και αν η σημερινή πτώση της ανάπτυξης είναι ή όχι ένα επιχείρημα για πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές στην Ένωση.

Ανάμεσα στους υπουργούς υπάρχει η ανησυχία σχετικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι (που δεν πρόκειται φυσικά να είναι παρών στη σημερινή συνάντηση). Ο Σαλβίνι δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι “κλουβί” από το οποίο θέλει να διαφύγει και “αποτελούν εμπόδια που θα πρέπει να επανασυζητηθούν”. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χάρτφιγ Λόγκερ εξέφρασε και μια ακόμα ανησυχία των Βρυξελλών: “Σπρώχνοντας το χρέος τον κύκλο χρέους της Ιταλίας δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα εξελιχθεί σε μια δεύτερη Ελλάδα” είπε σε δήλωση του, την Τετάρτη. “Δεν έχουμε σκοπό να πληρώσουμε το χρέος της Ιταλίας”.

Για Ελλάδα:

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή αναφέρεται πλήθος γερμανικών ΜΜΕ. Πιο σχολιαστικό το άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt στο οποίο σημειώνεται: «Στους συνταξιούχους ο Τσίπρας υπόσχεται 13η σύνταξη η οποία θα εκταμιευτεί ήδη την επόμενη εβδομάδα – εγκαίρως πριν τις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα.
Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων με μείωση φόρων και απαλλαγές από τα χρέη προς το δημόσιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας κάνει λόγο για μια ‘δύσκολη μάχη’ που καλείται να δώσει στις Ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η συντηρητική Νέα Δημοκρατία με 7 έως 10 μονάδες της αριστερής συμμαχίας του Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ προηγείται με διαφορά.
Ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφιβάλουν ότι η μερική αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών θα αποφέρει πολλά χρήματα στο κράτος. Εκφράζουν φόβους ότι η ήδη εξασθενημένη φορολογική συνείδηση θα φθίνει ακόμη περισσότερο. […]
Ορισμένοι δεν θέλουν να πληρώσουν, ελπίζοντας σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να πληρώσουν. Η οκτάχρονη ύφεση αύξησε δραματικά τα χρέη προς την εφορία. Από την αρχή της κρίσης στις αρχές του 2010 έχουν περίπου διπλασιαστεί. 4,1 εκ. ιδιώτες και εταιρείες χρωστούν στο δημόσιο. Πρόκειται για σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους».
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης Tagesschau δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα παρακάτω: «Έπειτα από μακροχρόνιες περικοπές η Ελλάδα αλλάζει ρότα: οι συντάξεις αυξάνονται, οι φόροι μειώνονται. Οι σχετικοί νόμοι ψηφίστηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση ασκεί κριτική.
‘Έπειτα από οκτώ χρόνια θυσιών έχει ξημερώσει μια νέα εποχή’, με αυτά τα λόγια ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης: περισσότερη σύνταξη και λιγότεροι φόροι. Το πακέτο δρομολογήθηκε από το ίδιο του το κόμμα. Από τώρα και στο εξής οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ όταν θα επισκέπτονται ένα εστιατόριο ή θα ψωνίζουν κάποια βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά και δημητριακά».
Το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του για το ίδιο θέμα: «Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας δρομολογεί διάφορες φοροελαφρύνσεις καθώς και μια έκτακτη πληρωμή για συνταξιούχους. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό […] και κατηγορεί τον Τσίπρα ότι προσπαθεί ενόψει Ευρωεκλογών να ενισχύσει τη δημοτικότητά του που συνεχώς μειώνεται».

Στη Βρετανία:

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί θα “ρίξουν” την Τερέζα Μέι μέσα στο μήνα, αν δεν ορίσει εκείνη ημερομηνία αποχώρησης της σημερα.
Ο πρώην προσωπάρχης της, Νικ Τίμοθι σε άρθρο του στην εφημερίδα αναφέρει ότι “θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το παιχνίδι τελείωσε”. Την παροτρύνει να κάνει το καθήκον της και να παραιτηθεί ώστε να αποφύγει “μια ακόμα εθνική ταπείνωση” και να σώσει το Συντηρητικό κόμμα.
Η Sun προβλέπει ότι το τελευταίο ζάρι για το Brexit των Τόρις θα αποτύχει και προειδοποιεί ότι το πολιτικό σκηνικό θα γίνει περισσότερο ασταθές.
Χθες στη διάρκεια της διαδικασίας “των ερωτήσεων στην πρωθυπουργό” στη Βουλή των Κοινοτήτων η ατμόσφαιρα “έμοιαζε με σχολική τάξη, όπου οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει το τεστ τους και τους επιτρέπεται να έχουν περισσότερο χρόνο σε περίπτωση που ξαφνικά θέλουν να αλλάξουν τις απαντήσεις τους”.
Ο Guardian αναφέρει πως η Βουλή των Κοινοτήτων ήταν σχεδόν μισοάδεια κάτι που δείχνει ότι “η απομάκρυνση της Μει είναι ήδη γεγονός σαν να έχει ήδη εξαφανιστεί”.
Η Τερέζα Μέι αναμένεται να φέρει εκ νέου τη συμφωνία της για το Brexit την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες με τους Εργατικούς έχουν έως τώρα αποτύχει να εξασφαλίσουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να περάσουν το νομοσχέδιο και να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από την Ε.Ε πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν η συμφωνία περάσει τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, ερωτηθείς αν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν τις θέσεις τους, ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπε “ναι” και μάλιστα ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων. Τέταρτη και τυχερή; αναρωτιέται το Politico. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Εργατικούς ενώ και τα δύο κόμματα είναι διασπασμένα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε και επομένως παραμένει ασαφές πως η Μέι ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς θα συνεχιστούν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα