back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Eurogroup: Εκτός ατζέντας αλλά… εντός θέματος η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Ατύπως μεν, επί της ουσίας δε, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης του εν εξελίξει Eurogroup καθώς υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία τους μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ωστόσο αν προκύψει το θέμα της στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ευρωζώνη τότε θα υπάρξει συζήτηση και γι αυτό», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις αναφορικά με την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και το Eurogroup αναμένει από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σολτς: Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι «προσεκτική», προκειμένου να παραμείνει στις αγορές, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μέτρων από την κυβέρνηση σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στη γενικότερη «ιστορία επιτυχίας» της Ευρωζώνης, καθώς κατέστη δυνατό όλες οι χώρες που είχαν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές να επιστρέψουν στην κανονική κατάσταση δανεισμού. Σημείωσε, πως όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα «προβλήματα» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο. Τα μέτρα θα υπολογιστούν και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακης εποπτείας», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το σημερινό Eurogroup είναι το τελευταίο πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και πρόθεση των υπουργών είναι να μην υπάρξουν έντονοι διαξιφισμοί, αλλά η συζήτηση να συνεχιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς -αναμένεται να παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης– δεν θα αποφύγουν ερωτήσεις και επισημάνσεις αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ελληνική κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, οι ανακοινώσεις περί προθέσεις μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται μία πρώτη άτυπη αξιολόγηση της πρόσφατης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αλλά όχι και το οριστικό report που αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και στην αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του προϋπολογισμό του 2019.

Η σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έρχεται, τόσο μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχο ότι, το ελληνικό πλάνο μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προκαλεί σύγχυση, όσο και μετά τις χθεσινές επισημάνσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με τον πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για το 2019.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα