back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε βελτιώσεις προχωρεί η κυβέρνηση για ΦΠΑ και 120 δόσεις στην Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις στην εφορία και την μετάταξη του ΦΠΑ από τον υψηλό συντελεστή του 24% στον μεσαίο συντελεστή του 13% για τα δημοφιλή ροφήματα θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

.Ειδικότερα αναμένονται βελτιώσεις στον αριθμό των δόσεων των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών ,ο οποίος θα αυξηθεί στις 24-36 η ακόμη και στις 36-48 μηνιαίες δόσεις αντί των 18-30 δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αύξηση των δόσεων στις επιχειρήσεις επέρχεται μετά τις πιέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις.

Όμως ακόμη και στην περίπτωση αυτή θα εξακολουθήσει να ισχύει η διαφορετική φορολογική μεταχείριση μεταξύ επιχειρήσεων καθώς οι ατομικές επιχειρήσεις θα δικαιούνται έως 120 δόσεις ,ενώ οι υπόλοιπες με διαφορετική νομική οντότητα (ΕΠΕ,ΙΚΕ κλπ) μικρότερο αριθμό δόσεων..

Οσον αφορά το μέτωπο της μετάταξης του υψηλού συντελεστή 24% του ΦΠΑ στο 13% στα τρόφιμα (θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα) σχεδιάζεται να μεταταγούν στον μεσαίο συντελεστή του 13% και τα δημοφιλή ροφήματα (καφές,τσάι,κακάο,αναψυκτικά κλπ) που έχουν εξαιρεθεί από την μετάπτωση στο συντελεστή ΦΠΑ του 13% και κατά την αγορά τους από τα Σούπερ Μάρκετ.

Σημειώνεται όμως ότι ο χαμηλότερος συντελεστής δεν θα ισχύει και  κατά την διάθεσή τους στην εστίαση (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ)

Τέλος στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 24% θα παραμείνουν τα οινοπνευματώδη ποτά..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα