back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μυστική υπηρεσία της Γερμανίας: κίνδυνος για επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών, ακροδεξιών και ακροαριστερών

Διαβάστε επίσης

Από στρατιωτικής σκοπιάς, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί στην Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά, η τρομοκρατική οργάνωση παραμένει επικίνδυνη για τη Δύση, όπως προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας (BfV), η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Κατά το καθιερωμένο συμπόσιο της BfV που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο υπό τον τίτλο “Δυνατότητες Κινητοποίησης στον Πολιτικό Εξτρεμισμό”, ο Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας, δεν περιορίστηκε σε ζητήματα ισλαμιστών εξτρεμιστών, αλλά προσέθεσε στην ατζέντα και τους ακροδεξιούς και ακροαριστερούς εξτρεμιστές.

Παρά την αλλαγή επικέντρωσης του ενδιαφέροντος, ο Χάλντενβανγκ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον εξτρεμισμό με θρησκευτικό υπόβαθρο, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μειώνεται η βαρύτητά του. “Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από το γεγονός ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην πολύνεκρες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα το Πάσχα, συμπλήρωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση πλέον δρα μυστικά, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μιμητές σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η προπαγάνδα στη Δύση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, οι οπαδοί του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους διαχέουν προπαγάνδα στην Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. “Αυτή η προπαγάνδα καλεί εκ νέου σε επιθέσεις σε δυτικούς στόχους. Δυστυχώς, γνωρίζουμε αρκετούς ισλαμιστές τρομοκράτες που εκπονούν τέτοια σχέδια”, τόνισε ο Χάλντενβανγκ σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Η πιο πρόσφατη -και σοβαρή- επίθεση τέτοιου είδους στη Γερμανία συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο τυνήσιος Ανίς Αμρί δολοφόνησε 12 ανθρώπους παρασύροντάς τους με φορτηγάκι στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου.

Η BfV, επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, έχει παρατηρήσει “νέα δυναμική” στον χώρο των ακροδεξιών εξτρεμιστών: έχουν εντάξει στην ατζέντα τους συγκεκριμένα θέματα μέσω των οποίων προσεγγίζουν τον μέσο πολίτη και δηλητηριάζουν το κλίμα με προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. “Η κλιμάκωση των ξενοφοβικών διαδηλώσεων έπειτα από τον βίαιο θάνατο ενός γερμανού υπηκόου το καλοκαίρι του 2018 στο Κέμνιτς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα”, επισημαίνει ο Χάλντενβανγκ, και διευκρινίζει: “Οι ύποπτοι ήταν από την Συρία και το Ιράκ. Οι διαδηλώσεις που συνοδεύτηκαν από επεισόδια συνεχίστηκαν. Τα όρια ξεπεράστηκαν”.

Στο πλαίσιο του συμπόσιου, ο Χάλντενβανγκ, χωρίς να κατονομάσει, υπενθύμισε ότι “κάποια κόμματα” στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το Μπούντεσταγκ, διαπνέονται από ξενοφοβικά αισθήματα. “Οι θορυβώδεις διαδηλώσεις πυροδοτούν τις εξτρεμιστικές ομάδες”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η νεολαία της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και μία πτέρυγα του κόμματος που συνδέεται με τον επικεφαλής του στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγερν Χέκε, εκτιμάται ότι μπορεί να σχετίζονται. Ο Χάλντενβανγκ επεσήμανε ότι η υπηρεσία του γνωρίζει πώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

Η BfV θα επιβλέψει μία συγκέντρωση της AfD που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου. Ο Χάλντενβανγκ υπογράμμισε ότι η παρατήρηση της συμμετοχής, των συμπεριφορών και των ομιλιών θα αποτελέσει “πολύ ενδιαφέρουσα πηγή γνώσης” για την Υπηρεσία.

Ποιος θυμάται το NPD;

Η διαπίστωση ότι η ακροδεξιά σκηνή στη Γερμανία διευρύνει τα δίκτυά της -κυρίως μέσω του Διαδικτύου- δεν είναι καινοφανής, αποκτά, εντούτοις, ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την BfV. Δεν είναι πάντοτε σαφές ποιος συνεργάζεται με ποιον, συμπεριλαμβανομένου του υπερεθνικιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD), που σχεδόν έχει ξεχαστεί.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2017 το έκρινε ως αντισυνταγματικό, δεν το απαγόρευσε εξολοκλήρου, ωστόσο, διότι οι δικαστές έκριναν ότι δεν ήταν άξιο λόγου. Ο Χάλντενβανγκ, όμως, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα πρώην στελέχη ή οι οπαδοί του NPD δεν αναζητούν νέες συμμαχίες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα