back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ξυπνά» ο γίγαντας του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Μετά από μισό αιώνα ερήμωσης και εγκατάλειψης ένα «στοιχειωμένο» κτίσμα του Πειραιά είναι έτοιμο να ξαναζωντανέψει.

Εμβληματικό κτίριο, το οποίο χαρακτηρίζει το κεντρικό λιμάνι της χώρας, ο γυάλινος Πύργος συμπεριλαμβάνεται για μία ακόμη φορά στα έργα ανάπλασης, που εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το 25 ορόφων κτίριο, που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 45 χρόνια μπορεί να αναγεννηθεί καθώς η Δημοτική Αρχή της πόλης υπερψήφισε την αξιοποίησή του με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει στις 12 Ιουνίου, για την παραχώρηση της αξιοποίησης και τη διαχείριση της εκμετάλλευσής του.

Σύμφωνα με την πρόταση ο Πύργος θα παραχωρηθεί για 99 έτη, αφού προηγηθούν ανασχεδιασμός, κατασκευή και πλήρης αποπεράτωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου έναντι 900.000 ευρώ ετησίως.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια, που εξετάζει η δημοτική αρχή και τα οποία εστιάζουν τόσο στις ανάγκες της πόλης, όσο και στο πιθανό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Έτσι εξετάζονται:

α) Η ένταξη χρήσης γραφείων σε όλους τους ορόφους,

β) Η δημιουργία αμιγώς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και

γ) Η μικτή χρήση για γραφεία και ξενοδοχειακή μονάδα με

εστιατόριο – μπαρ στον 19 ο όροφο.

Οι συγκεκριμένες χρήσεις υποδεικνύεται να υιοθετηθούν από το δήμο και να εφαρμοστούν:

α) Στο πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης ή

β) Στο πλαίσιο μακροχρόνιας παραχώρησης.

«Είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πειραιάς κινείται σε μια τροχιά ανάπτυξης, είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει μια δυναμική, τόσο με τις επενδύσεις από πλευράς δήμου, με τα έργα του μετρό, με τις επενδύσεις στο λιμάνι και με τις ιδιωτικές επενδύσεις» δηλώνει ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα αυξηθούν με τον τρόπο αυτό τα έσοδα του δήμου τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, θα “πάρει ζωή” το κτίριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί μια  μικροοικονομία, με νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πειραιάς με μια τέτοια επένδυση αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει, όπως υποσχεθήκαμε».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξία αγοράς του ακινήτου στην κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα υπολογίζεται σε 15.700.000 ευρώ περίπου, ενώ η αντικειμενική αξία του, όπως προκύπτει από το Taxis, ανέρχεται σε περίπου 50.000.000 ευρώ. Όσον αφορά το κόστος αποπεράτωσης υπολογίζεται σε 29.000.000 έως 50.000.000 ευρώ.

Η ιστορία του Πύργου

Ο Πύργος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972. Μέχρι την πτώση της Χούντας είχαν ολοκληρωθεί μόνο το ισόγειο και οι 2 πρώτοι όροφοι, ενώ το υπόλοιπο γιαπί «έκλεισε» με τζαμαρίες, κάτι που του έδωσε το όνομα «Γυάλινος Πύργος». Τόσο το ισόγειο των 335 τετραγωνικών μέτρων -που ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- όσο και οι δύο πρώτοι όροφοι, που έχουν ολοκληρωθεί κατά καιρούς λειτούργησαν με διάφορες χρήσεις.

Ο σημερινός Δήμαρχος -ο οποίος πριν τις εκλογές του 2014 είχε δηλώσει πως αν εκλεγεί θα τον  κατεδαφίσει- όμως δεν είναι ο πρώτος που εκπονεί σχέδια για την αξιοποίηση του κτιρίου.

Κάθε δημοτική αρχή ανακοίνωνε σχέδια, που δεν προχωρούσαν από τις φήμες για την στατική του επάρκεια, θαλασσινό νερό που γεμίζει τα υπόγειά του κ.λ.π. Η πρώτη απόπειρα έγινε στην περίοδο 1997-1998, όταν ο τότε Δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης προκήρυξε ∆ηµόσιο ∆ιεθνή Πλειοδοτικό ∆ιαγωνισµό για το έργο «Μελέτη – Κατασκευή αποπεράτωσης του Εµποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά», αλλά ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε.

Μετά από μία 5ετία ο τότε Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης προκήρυξε νέο διαγωνισμό προϋπολογισμού πάνω από 17,5 εκατ. ευρώ με πλειοδότη την εταιρεία ΑΒΑΞ. Ποτέ όμως δεν υπεγράφη σύμβαση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το έργο.

Στην επόμενη δημοτική αρχή του Βασίλη Μιχαλολιάκου υπήρξαν δηλώσεις για έντονο ενδιαφέρον από μεγάλο επενδυτή, χωρίς και πάλι να προχωρήσει κάποιος διαγωνισμός.

Η δημοτική αρχή Μώραλη είναι η τελευταία που το επιχειρεί…

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα