back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την ημέρα της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

«Τώρα είναι η ώρα για αλλαγή». Τις θέσεις τους για την ημέρα της Ευρώπης ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Κλιματική αλλαγή – Ενέργεια  – Μεταφορές

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και την πιο καθοριστική πρόκληση της εποχής. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τα ηνία στις παγκόσμιες δράσεις και τη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα. Με στροφή προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποδοτική χρήση της ενέργειας, σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας και παράλληλη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στις πληττόμενες περιοχές. Αναγκαία επίσης η προτεραιότητα σε βιώσιμες λύσεις στις μεταφορές (τρένα και πράσινη ακτοπλοΐα).

Ευρώπη της ανθρώπινης ποικιλομορφίας – Μετανάστευση

Το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να εφαρμόζεται άμεσα σε όλες τις περιοχές και τα κράτη μέλη και να ενισχυθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας στους μεμονωμένους πολίτες. Οι πολίτες και οι οργανώσεις τους θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν θίγονται άμεσα από παραβίαση κράτους μέλους ή οργάνου της ΕΕ.

Προστασία Περιβάλλοντος – Δημόσια Υγεία

Οι δράσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, οι ριζικές αλλαγές στο μοντέλο ενέργειας και η κυκλική οικονομία αποτελούν ταυτόχρονα δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ . Απαιτούνται αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση, ώστε να προστατευθεί ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, η γη πάνω στην οποία ζούμε και παράγουμε, αλλά και απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Διεθνές Εμπόριο – Χρηματοπιστωτικές αγορές – Χρέος

Η συμφωνία του Παρισιού, οι διεθνείς συνθήκες για τους κανόνες εργασίας και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο των διεθνών εμπορικών συνθηκών. Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες δημοσιονομικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συμβάλλει κυρίως σε μια ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία. Για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους που βαραίνει πολλές χώρες της Ευρωζώνης, προτείνεται η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρεών».

Πράσινη οικονομία – Βιώσιμη ανάπτυξη – Υγεία

Η Κυκλική Οικονομία μηδενικών εκπομπών, η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, τα Εργασιακά Δικαιώματα, η Δίκαιη Φορολογία, το Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα, η Πράσινη Βιομηχανία, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι Ανοιχτές & Δίκαιες Πολιτικές Εμπορίου, ο περιορισμός της δύναμης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, η μείωση του Δημόσιου Χρέους είναι βασικοί πυλώνες για την πράσινη οικονομία. Η ΕΕ χρειάζεται επίσης έναν πιο φιλόδοξο, αποτελεσματικό και διαφανή προϋπολογισμό.

Εκπαίδευση – Πολιτισμός

Ζητούνται αλλαγές προς ένα σύστημα που θα καλλιεργεί το κριτικό πνεύμα, την πρωτοβουλία και τη βελτίωση των σχολείων και να αφήνει χώρο και χρόνο για παιχνίδι, δημιουργία και κοινωνικότητα. Θέλουμε διαπολιτισμική, προσβάσιμη για όλους και αποκεντρωμένη εκπαίδευση, με αναβάθμιση της τεχνολογικής, σεξουαλικής και περιβαλλοντικής αγωγής. Ζητάμε σπουδές πιο ευέλικτες, με κινητικότητα και ενίσχυση του θεσμού του Erasmus+ και έρευνα με προτεραιότητα στις τοπικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Εργασία  – Φορολογική Δικαιοσύνη – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πραγματικά κοινωνική ένωση, με υποχρεωτική εφαρμογή των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιες αμοιβές, εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Προτεραιότητες η φορολογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ζητάμε νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με σεβασμό στα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υποστηρίζουμε εθνικές πρωτοβουλίες για καθολικά συστήματα βασικού εισοδήματος και μείωση του ωραρίου εργασίας.

Βιοποικιλότητα – Γεωργία  – Κτηνοτροφία – Αλιεία – Τρόφιμα  – Δάση

Η Ευρώπη δαπανά πολλά στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα οι επιδοτήσεις πάνε κυρίως στις μεγάλους παραγωγούς. Άμεση είναι ανάγκη για δράσεις και πρωτοβουλίες προς τη βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή, την παραγωγή τροφίμων, τη δασοπονία και την αλιεία. Οι αγρότες πρέπει να επιδοτούνται ανάλογα με πόσο προστατεύουν το περιβάλλον, το νερό, το κλίμα, αποφεύγουν τη χρήση μεταλλαγμένων και εξασφαλίζουν καλές συνθήκες διαβίωσης των παραγωγικών ζώων.

Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα  – Κοινωνική προστασία

Πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό όραμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δέσμευση στις αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί πιο σθεναρά το κράτος δικαίου, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – κοινωνικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά εντός και εκτός των συνόρων της.

Διεθνής Ειρήνη – Ασφάλεια

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώκει κέρδη από αδίστακτες εξαγωγές τεχνολογιών όπλων και παρακολούθησης που γίνονται προς δικτατορικά καθεστώτα ή χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Θα πρέπει επίσης να αυξήσει τη χρηματοδότησή της για την αναπτυξιακή συνεργασία στο 0,7% του ΑΕΠ και να αυξήσει τη χρηματοδότηση για πρόληψη των συγκρούσεων, την επίλυση και τη μετριοπάθεια. Ο πόλεμος και η βία δεν είναι αποδεκτά με καμιά δικαιολογία, οι πολιτικές ασφάλειας αξίζει να στηρίζονται σε αξίες και θεσμούς πρόληψης και επίλυσης των συγκρούσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα