back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρευνα: τι λένε οι Έλληνες για οικονομία, μεταναστευτικό, ευρωπαίους εταίρους, Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Θυμός», «αδυναμία» και «φόβος» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι Ελληνες για να περιγράψουν τη χώρα τους, σύμφωνα με την έρευνα «Αντιλήψεις Περί Εθνικής Ταυτότητας, Μετανάστευσης και Προσφύγων στην Ελλάδα», που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία «More in Common», η οποία συνεργάζεται με τη ΜΚΟ “Solidarity Now”, σε δείγμα 2.000 ενηλίκων.

Αντίστοιχη σφυγμομέτρηση έχει προηγηθεί σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, με στόχο να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες τους όρους «ταυτότητα» και «ετερότητα».

Το 79% δηλώνει απογοητευμένο από το κατεστημένο. Το 82% απαντά ότι «η οικονομία δομείται για να ωφελούνται οι πλούσιοι και ισχυροί», ενώ το 35% των ερωτηθέντων έχει πεισθεί πως «είναι εύκολο για κάποιον σαν εμένα να διαπρέψει στην Ελλάδα».

Το 73% πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη, πρόθυμο να πάει κόντρα στους ισχύοντες κανόνες. Ως σοβαρότερα προβλήματα αναγνωρίζουν την οικονομία (31%), την ανεργία (22%) και μόλις το 7% θεωρεί φλέγον θέμα το μεταναστευτικό.

Παραμένουν υπερήφανοι για την ελληνική τους ταυτότητα (77%) και την ελληνική ιστορία (78%). Περίπου οι μισοί (54%) νιώθουν ότι η ελληνική ταυτότητα απειλείται, ενώ το 56% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μερικές φορές αισθάνονται «ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».

Οι Ελληνες, πάντως, είναι μάλλον θετικά διακείμενοι έναντι των προσφύγων και των μεταναστών. Το 77% δηλώνει ότι οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρότερα και με χαμηλότερες αποδοχές, και το 56% ότι προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Το 64% απαντά ότι η Ελλάδα ως χριστιανική χώρα οφείλει να καλύψει τις ανάγκες τους. Το 50% των ερωτηθέντων έχει κάνει κάποια δωρεά σε χρήμα ή είδος (ρούχα, τρόφιμα, είδη υγιεινής) τον τελευταίο χρόνο, το 40% γνωρίζει προσωπικά κάποιον πρόσφυγα, το 38% γνωρίζει προσωπικά κάποιον εθελοντή.

Παρότι οι Ελληνες δηλώνουν ότι συμπονούν τους πρόσφυγες, αποτιμούν το φαινόμενο της μετανάστευσης αρνητικά, καθώς το 51% υποστηρίζει ότι επιβαρύνουν το κράτος πρόνοιας και αποστραγγίζουν τους εθνικούς πόρους.

Αντιφάσεις εντοπίζονται και σε άλλα σημεία, καθώς το 51% θεωρεί ότι οι οικονομικοί μετανάστες διεκδικούν καθεστώς πρόσφυγα. Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίζονται ως προς τους εταίρους: σύμφωνα με το 77%, οι Ευρωπαίοι εταίροι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα, ενώ το 73% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την Τουρκία ως εταίρο για την από κοινού διαχείριση του προσφυγικού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα