back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ με στόχο την άντληση 375 εκ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Το εργαλείο της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, η διαδικασία βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα αφορά σε οφειλές ύψους 1,5 δις. ευρώ (από τα 2,5 δις συνολικά που χρωστούν τρίτοι στην ΔΕΗ).

Η τιτλοποίηση αποτελεί στρατηγική που έχει επιλέξει η ΔΕΗ προκειμένου να εισπράξει ένα σημαντικό ποσόν μέσω ενός είδους «δανεισμού» από διεθνείς επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους χρηματοοικονομικούς παίχτες όπως είναι η Deutsche Bank και η Finacity ενώ ετοιμάζεται το data room προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες. Η επιλογή του νομικού συμβούλου αναμένεται να γίνει άμεσα ενώ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο εταιρειών SPV (Special Purpose Vehicle – Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την έκδοση των ομολόγων.

Όπως σχεδιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, στο ένα SPV θα μεταφερθούν τα ληξιπρόθεσμα που δεν ξεπερνούν τις 60 ημέρες και στο δεύτερο οι οφειλές άνω των 90 ημερών. Πρόκειται για συνολικές οφειλές ύψους 1,5 δις. ενώ η ΔΕΗ εκτιμά ότι μέσω αυτής της διαδικασίας «θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσόν» (300-375 εκατ. ευρώ) με το οποίο η επιχείρηση θα αποπληρώνει τους επενδυτές οι οποίοι θα έχουν προαγοράσει τα ομόλογα. Ένας ακόμη τρόπος που εξετάζεται είναι όσες οφειλές αποπληρώνονται να αντικαθίστανται με άλλες.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα