back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο των 120 δόσεων – Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε επίσης

Ακόμη και χρέη προς την εφορία που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και στα τέλη του περασμένου μήνα, και όχι μόνον μέχρι στα τέλη του 2018, θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα η ρύθμιση εξόφλησης των χρεών μέχρι σε 120 δόσεις του υπουργείου Οικονομικών, που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, και θα ενταχθεί σε κοινό σχέδιο νόμου με την ανάλογη ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

Το τελικό σχέδιο νόμου με τις δύο ρυθμίσεις, θα παρουσιαστεί το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή συνέντευξη τύπου, έλαβε το “πράσινο” φως από τον Πρωθυπουργό μετά από σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, ενώ ήδη ενημερώθηκαν προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης και οι δανειστές.

Οι τελευταίοι ωστόσο εκφράζουν ήδη σημαντικές ενστάσεις και αντιρρήσεις για όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία και δεν αποκλείεται να θέσουν εμπόδια κατά τις επαφές που θα έχουν δια ζώσης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα..

Εντός των επομένων ημερών θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

*Ως ελάχιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ορίζονται οι 18 δόσεις και μέγιστος αριθμός οι 120.

* Το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης θα οριστούν τα 20 ευρώ.

* Θα μπορούν να υπαχθούν οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών στην εφορία (μισθωτοί, αγρότες, συνταξιούχοι, εν ενεργεία επιτηδευματίες αλλά ακόμη και όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ.). Εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν τελεσίδικα υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

*Στη νέα ρύθμιση μπορεί να συμπεριληφθεί και το ανεξόφλητο υπόλοιπο χρέους όσων έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων προς την εφορία.

* Βάση αναφοράς της ρύθμισης θα αποτελούν τρία κριτήρια. Το ύψος του δηλωθέντος φορολογητέου ετήσιου εισοδήματος (όχι το τεκμαρτό), το ύψος της οφειλής και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών ενός νοικοκυριού.

*Όσον αφορά τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια,η νέα ρύθμιση θα καθιερώνει δύο κατηγορίες οφειλετών για την αποπληρωμή των χρεών. Η πρώτη θα αφορά όσους οφειλέτες είχαν δηλώσει το 2018 στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (ενδεχομένως όμως να αφορά και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος). Η κατηγορία αυτή των οφειλετών θα μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος από 18 μέχρι και έως 120 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής καθώς θα υπάρχει ως πλαφόν ελάχιστης δόσης τα 20 ευρώ.

Για όσους οφειλέτες δηλώνουν άνω των 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα υπάρχει σύνδεση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης, ενώ ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους θα καθορίζεται και θα κλιμακώνεται προοδευτικά ανά έτος, μέσω ειδικού συντελεστή ικανότητας αποπληρωμής του χρέους, ο οποίος θα ορίζεται σε ποσοστό 4%-40% επί του ετήσιου εισοδήματος.

Έτσι π.χ οφειλέτης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει συντελεστή αποπληρωμής χρέους ποσοστό 5%επί του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή θα πρέπει να διαθέτει κάθε χρόνο το 5% του ετήσιου εισοδήματός του για την αποπληρωμή του χρέους του.

Στην προκειμένη περίπτωση αντιστοιχούν 750 ευρώ το χρόνο προς 62,5 ευρώ δόση το μήνα. Εάν η οφειλή του είναι 3.000 ευρώ θα δικαιούται 48 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή θα αποπληρώσει το χρέος του σε 4 χρόνια.

Η ρύθμιση θα προβλέπει επίσης ότι οφειλέτες με ίδιο ύψος ετήσιου εισοδήματος και οφειλής αλλά με διαφορετικό αριθμό προστατευόμενων μελών ενός νοικοκυριού θα δικαιούνται διαφορετικό αριθμό δόσεων αποπληρωμής του χρέους, με τον αριθμό των δόσεων να είναι αυξητικός ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.

*Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα λάβουν ως κέρδος, εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής του χρέους, και διαγραφή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως 85%,ενώ θα διαγραφεί και το 95% των προστίμων (αποτελούν μεγάλο μέρος του ληξιπρόθεσμου συνολικού χρέους που ξεπερνά τα 184 δις ευρώ).
*Δεν θα επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις στην περιουσία ενώ αποδεσμεύονται σταδιακά δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) σε βάρος οφειλετών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση εφόσον αυτοί παραμείνουν ενήμεροι η αντιστοίχως αίρονται για κάποιους άλλους εφόσον υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση.

*Θα επιβάλλεται τόκος 5% το χρόνο στις δόσεις,με σοβαρή πιθανότητα ο τόκος να είναι χαμηλότερος για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα.

*Η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις ή δεν είναι συνεπής με τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤA TAMEIA

Περίπου 1.300.000 οφειλέτες εκατιμάται ότι θα ωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής και μείωση των προσαυξήσεων κατά 85 %. Οι δόσεις θα φτάνουν τις 120 με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Θα ενταχθούν όλα τα χρέη ακόμα και ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενούς τους έως 31/12/2018 χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του εφκα έωε τις 30/09/2019.

Οι περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να λάβουν συνταξη αποπληρώνοντας την οφειλή τους.

Ωστόσο, η νέα ρύθμιση χρεών κρύβει επτά παγίδες τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Αναλυτικότερα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή, προβλέπουν ότι:

-Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

-Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές έως 31.12.2018.

-Δεν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Θα υπάρξει κούρεμα βασικής οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (περίπου 160 ευρώ το μήνα).

-Μείωση των προσαυξήσεων σε όλες τις περιπτώσεις κατά 85%.

-Η ελάχιστη δόση το μήνα θα είναι 50 ευρώ.

-Εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων που οφείλουν οι επιχειρήσεις.

-Για τις οφειλές των επιχειρήσεων θα υπάρξει διαγραφεί των προσαυξήσεων κατά 100% αν αποπληρωθούν εφάπαξ και 50% εάν η εξόφληση γίνει σε δόσεις.

-Για τους αγρότες, η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων και η μηνιαία ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.

-Με την ρύθμιση, θα δοθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω χρεών δε μπορούν να λάβουν σύνταξη.

-Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής αυξάνεται από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες στα 20.000 ευρώ.

Παγίδες και αστερίσκοι

Επτά παγίδες κρύβει η επερχόμενη ρύθμιση χρέων προς τα ασφαλιστικά ταμεία:

Η ρύθμιση, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε έως 120 δόσεις κατά περίπτωση, αντί των 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών.

Όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό του ποσού της οφειλής, θα λάβουν αναλογικά μειωμένη σύνταξη, καθώς θα έχουν καταβάλλει λιγότερες εισφορές.

Οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, αλλά μειωμένη καθώς θα υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των οφειλών.

Η ρύθμιση, χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και

αν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019

Επιπλέον, απώλεια ρύθμισης θα υπάρξει αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν συμπεριελήφθησαν στη ρύθμιση, με επιλογή του οφειλέτη, καθώς επίσης και

αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απόφασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενδεχόμενη απώλεια της ρύθµισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής σε αυτή και πριν από τον τυχόν επανυπολογισµό τους.

Πάντως, το ποσό που έχει καταβληθεί έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει.

Δημήτρης Κωστάκος – Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα