back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το τελικό σχέδιο ρύθμισης των χρεών έως 120 δόσεων για την εφορία

Διαβάστε επίσης

Ακόμη και χρέη προς την εφορία που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και στα τέλη του περασμένου μήνα, και όχι μόνον μέχρι στα τέλη του 2018, θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα η ρύθμιση εξόφλησης των χρεών μέχρι σε 120 δόσεις του υπουργείου Οικονομικών, που πρόκειται να κατατεθεί αύριο προς ψήφιση στη Βουλή, και θα ενταχθεί σε κοινό σχέδιο νόμου με την ανάλογη ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

Το τελικό σχέδιο νόμου με τις δύο ρυθμίσεις, θα παρουσιαστεί το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή συνέντευξη τύπου, έλαβε χθες μεσημέρι το “πράσινο” φως από τον Πρωθυπουργό μετά από σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, ενώ ήδη ενημερώθηκαν προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης και οι δανειστές.

Οι τελευταίοι ωστόσο εκφράζουν ήδη σημαντικές ενστάσεις και αντιρρήσεις για όρους και προυποθέσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία και δεν αποκλείεται να θέσουν εμπόδια κατά τις επαφές που θα έχουν δια ζώσης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα..

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

*Ως ελάχιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ορίζονται οι 18 δόσεις και μέγιστος αριθμός οι 120.

* Το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης θα οριστούν τα 20 ευρώ.

* Θα μπορούν να υπαχθούν οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών στην εφορία (μισθωτοί, αγρότες, συνταξιούχοι, εν ενεργεία επιτηδευματίες αλλά ακόμη και όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ.). Εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν τελεσίδικα υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

*Στη νέα ρύθμιση μπορεί να συμπεριληφθεί και το ανεξόφλητο υπόλοιπο χρέους όσων έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων προς την εφορία.

* Βάση αναφοράς της ρύθμισης θα αποτελούν τρία κριτήρια. Το ύψος του δηλωθέντος φορολογητέου ετήσιου εισοδήματος (όχι το τεκμαρτό), το ύψος της οφειλής και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών ενός νοικοκυριού.

*Όσον αφορά τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια,η νέα ρύθμιση θα καθιερώνει δύο κατηγορίες οφειλετών για την αποπληρωμή των χρεών. Η πρώτη θα αφορά όσους οφειλέτες είχαν δηλώσει το 2018 στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (ενδεχομένως όμως να αφορά και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος). Η κατηγορία αυτή των οφειλετών θα μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος από 18 μέχρι και έως 120 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής καθώς θα υπάρχει ως πλαφόν ελάχιστης δόσης τα 20 ευρώ.

Για όσους οφειλέτες δηλώνουν άνω των 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα υπάρχει σύνδεση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης, ενώ ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους θα καθορίζεται και θα κλιμακώνεται προοδευτικά ανά έτος, μέσω ειδικού συντελεστή ικανότητας αποπληρωμής του χρέους, ο οποίος θα ορίζεται σε ποσοστό 4%-40% επί του ετήσιου εισοδήματος.

Έτσι π.χ οφειλέτης με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει συντελεστή αποπληρωμής χρέους ποσοστό 5%επί του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή θα πρέπει να διαθέτει κάθε χρόνο το 5% του ετήσιου εισοδήματός του για την αποπληρωμή του χρέους του.

Στην προκειμένη περίπτωση αντιστοιχούν 750 ευρώ το χρόνο προς 62,5 ευρώ δόση το μήνα. Εάν η οφειλή του είναι 3.000 ευρώ θα δικαιούται 48 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή θα αποπληρώσει το χρέος του σε 4 χρόνια.

Η ρύθμιση θα προβλέπει επίσης ότι οφειλέτες με ίδιο ύψος ετήσιου εισοδήματος και οφειλής αλλά με διαφορετικό αριθμό προστατευόμενων μελών ενός νοικοκυριού θα δικαιούνται διαφορετικό αριθμό δόσεων αποπληρωμής του χρέους, με τον αριθμό των δόσεων να είναι αυξητικός ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.

*Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα λάβουν ως κέρδος, εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής του χρέους, και διαγραφή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως 85%,ενώ θα διαγραφεί και το 95% των προστίμων (αποτελούν μεγάλο μέρος του ληξιπρόθεσμου συνολικού χρέους που ξεπερνά τα 184 δις ευρώ).
*Δεν θα επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις στην περιουσία ενώ αποδεσμεύονται σταδιακά δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) σε βάρος οφειλετών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση εφόσον αυτοί παραμείνουν ενήμεροι η αντιστοίχως αίρονται για κάποιους άλλους εφόσον υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση.

*Θα επιβάλλεται τόκος 5% το χρόνο στις δόσεις,με σοβαρή πιθανότητα ο τόκος να είναι χαμηλότερος για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα.

*Η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις ή δεν είναι συνεπής με τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα