back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Μ. Βρετανία – πλήγμα για τα δύο μεγάλα κόμματα τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία είναι μερικά από τα θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Οι εφημερίδες δεν πρόλαβαν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών όμως στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τόσο στον Guardian όσο και στην Telegraph κοινό είναι το συμπέρασμα ότι υπάρχει θυμός γύρω από το Brexit και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα καθώς απώλειες υπέστησαν τόσο οι Συντηρητικοί όσο και το Εργατικό κόμμα.
Η Daily Telegraph πιστεύει ότι το Εργατικό κόμμα υπέστη απώλειες επειδή δεν είχε ξεκάθαρη στάση γύρω από το Brexit.
“Οι Φιλελεύθεροι οι κερδισμένοι των τοπικών εκλογών καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Συντηρητικούς και Εργατικούς” αναφέρει ο Guardian.

Στην Αγγλία: Οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι εκλέγουν 1.089 συμβούλους, κατά 352 λιγότερους σε σχέση με το 2015. Το Εργατικό κόμμα εκλέγει 876, κατά 74 λιγότερους σε σχέση με το 15. Οι Φιλελεύθεροι αύξησαν τον αριθμό εκλεγμένων συμβούλων κατά 239 και συνολικά εκλέγουν 451. Και οι Πράσινοι παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εκλεγμένων συμβούλων (33) και συνολικά εκλέγονται 40. Το UKIP χάνει εκλέγοντας μόνο 16 συμβούλους, μειωμένους κατά 42. Άλλα κόμματα εκλέγουν 308 συμβούλους, αυξημένους κατά 106.
Σε σχόλιο του στον Guardian o Jonathan Carr-West, διευθυντής του think tank LGiU που εξειδικεύεται στην τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνει: “φαίνεται ότι Συνητηρητικοί και Εργατικοί είχαν μια πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ συμβαίνει το αντίθετο για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι Συντηρητικοί ανέμεναν να χάσουν εκατοντάδες συμβούλους και όντως αυτό συνέβη. Έχασαν όμως τον έλεγχο και από 13 συμβούλια έως τώρα. Τα τελικά αποτελέσματα θα βγουν μέσα στην ημέρα και οι Τόρις ελπίζουν να μην συνεχιστεί αυτή η τάση. Αν συνεχιστεί τότε θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να είναι χειρότερα από ό,τι περίμεναν. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα για τους Εργατικούς. Πήραν τον έλεγχο του Trafford αλλά έχασαν τον έλεγχο στο Hartlepool και το Wirral. Οι τοπικοί δήμαρχοι τόσο από το Εργατικό όσο και το Συντηρητικό κόμμα κατηγόρησαν τα εθνικά κόμματα για τις απώλειες αυτές. Οι μεγαλύτεροι νικητές είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνοντας τον αριθμό των συμβούλων τους εντυπωσιακά πολύ και πετυχαίνοντας αναπάντεχες νίκες στο Winchester, Chelmsford και Bath καθώς και στο North East Somerset. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αρχίζουν να μετακινούνται μαζικά προς τους Φιλελεύθερους ενώ εξαπατημένοι ψηφοφόροι των Τόρις και των Εργατικών απείχαν; Ίσως. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα τοπικά θέματα προσμετρώνται διαφορετικά. Οι εκλογές αυτές δεν είναι μια πιστοποιημένη δημοσκόπηση καθώς οι ψηφοφόροι επιλέγουν με βάση διαφορετικά κριτήρια τους ανθρώπους που θα εμπιστευτούν τα επόμενα 4 χρόνια”.

Στην Ισπανία

Στη Μαδρίτη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ηγέτες των κομμάτων ακόμα προσπαθούν να “χωνέψουν” τα αποτελέσματα των εκλογών ανοίγοντας τα χαρτιά τους και προετοιμάζοντας το έδαφος για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αρκετοί επανεξετάζουν τη στρατηγική τους ενόψει των τοπικών εκλογών και ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου. Χθες πάντως ήταν τα γενέθλια του κόμματος των Σοσιαλιστών Εργατών της Ισπανίας, PSOE. Εκλεισε 140 χρόνια. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τους ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, τους Ciudadanos και Podemos σε διαδοχικές συναντήσεις στην Μονκλόα, το κυβερνητικό κτίριο στη Μαδρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα. Μην περιμένετε όμως απτά αποτελέσματα, σχολιάζει το Politico. Βασικός στόχος όλων των κομμάτων θα είναι η κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους ενόψει των δύο εκλογών της 26ης Μαϊου. Η χώρα θα πρέπει να περιμένει έως τότε για να δει τι είδους κυβέρνηση θα μπορέσει να σχηματίσει ο Σάντσεθ, δηλαδή αν θα είναι μειοψφηίας, ή με κάποιον άλλον μαζί. Προς το παρόν οι Σοσιαλιστές δεν δείχνουν καμία διάθεση να συνεργαστούν με κάποιον με υπουργούς της κυβέρνησης να παραδέχονται ότι ο Σάντσεθ έχει σκοπό να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και με συνέργειες με άλλα κόμματα σε συγκεκριμένα νομοθετήματα. Δεν θέλει να χαρίσει κανένα χαρτοφυλάκιο… σε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές ήδη ξεκινούν για τη μεγάλη μάχη να διεκδικήσουν συγκεκριμένες θέσεις και στις Βρυξέλλες, μετά τις εκλογές. Ο επικεφαλής του κόμματος για τις ευρωεκλογές είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ. Κυβερνητικός αξιωματούχος υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα δώσει μάχη για ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν που να αφορά είτε την οικονομία ή ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων ή στον τομέα του ανταγωνισμού. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα δεν φαίνεται να έχει συνέλθει από το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ηγέτης του όμως Πάμπλο Κασάδο έχει ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών υποσχόμενος να φέρει ξανά το κόμμα σε μια κεντρώα κατεύθυνση μετά την αποτυχημένη στροφή προς τα δεξιά, τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα αποκαλεί πια το Vox “ακροδεξιό κόμμα” κάτι που δεν είχε κάνει τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το συγχαρητήριο tweet της Λεπέν. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες πιέζουν για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos. Είναι θετικοί για μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αρνούνται όμως να δουν τους Podemos στην εξουσία.

Για ντιμπέιτ – Ε.Ε

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ, ο Φρανς Τίμερμανς από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ο Γκι Φέρχοφστατ απο τους Φιλελεύθερους καθώς και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους συμμετείχαν σε ένα ακόμα προεκλογικό ντιμπέιτ αυτή τη φορά στην Φλωρεντία. Ο Φέρχοφστατ χρησιμοποίησε την εισαγωγική του ομιλία ώστε να πει δημόσια ότι η ευρωομάδα του σχεδιάζει να διαλυθεί μετά τις εκλογές και να σχηματίσιε μια νέα, κεντρώα πολιτική οικογένεια σε συνεργασία με τον Γαλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και υποψηφίους από τη λίστα της λεγόμενης “αναγέννησης”. “Θα δημιουργήσουμε μια νεά ομάδα, μια διεθνή ομάδα, μια φιλοευρωπαϊκή κεντρώα ομάδα μαζί με τον Μακρόν” είπε.
Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ, χθες η βασική σύγκρουση έγινε γύρω από το θεμα της ασφάλειας και το εάν η Ε.Ε θα πρέπει να προχωρήσει στη συγκρότηση δικού της στρατού. “Το μεγαλύτερο χάσιμο χρημάτων στην Ε.Ε είναι ο στρατός, ο τρόπος που το οργανώνουμε” λέει ο Φέρχοφστατ. “Δαπανούμε σχεδόν τα μισά από ό,τι οι Αμερικανοί. Δαπανούμε τρεις φορές περισσότερα από ό,τι οι Ρώσοι στις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη και δεν είμαι σίγουρος αν οι Ρώσοι μας επιτεθούν ότι είμαστε ικανοί να τους σταματήσουμε. Ένας ευρωπαϊκός στρατός θα χρειαστεί 20.000 προσωπικο έως το 2024. Ας τον φτιάξουμε” Ο Τίμερμανς απέρριψε την ιδέα. “Μην υπόσχεσαι υπερβολικά πράγματα. Δεν πρόκειται να γίνει σύντομα στρατός της Ε.Ε”.

Για Γιούνκερ

Η Ολλανδία, η Αυστρία “και πολύ συχνά η Γερμανία” αποτρέπουν την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Handelsblatt. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προωθεί ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ένωση και έχει καλέσει σε μια “ευρωπαϊκή αναγέννηση”. Οι προσπάθειές του συναντούν την αντίσταση βορειοευρωπαϊκών χωρών. “Εντούτοις, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Η Γερμανία δεν είναι για αυτό ακόμη, αλλά πολλοί Γερμανοί πολιτικοί επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα”, πρόσθεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας. Σε ερώτηση κατά πόσον η έκδοση των αποκαλούμενων ευρωομολόγων ή η κοινή έκδοση χρέους για τα μέλη της ευρωζώνης, μπορεί να αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον, ο Γιούνκερ απάντησε: “Ναι, αλλά σε άλλη μορφή και με διαφορετικό όνομα”. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το χρόνο, δήλωσε δεν τάσσεται υπέρ ή ενάντια στον Γενς Βάιντμαν, προέδρου της Bundesbank, για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντάγκι στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία σε ευθυγράμμιση με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία απέτυχε να υλοποιηθεί έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών. “Όχι, δεν θα είναι μια TTIP 2. Αλλά θα συμφωνήσουμε σε μια κάποια κρίσιμα σημεία”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για το εμπόριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει αγροτικά προϊόντα σε μια μια συμφωνία, προσθέτοντας πως: “Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προσπαθούν, αλλά πρέπει να αντισταθούμε. Αν η γαλλική κυβέρνηση τηρήσει διαφορετική στάση, τότε αυτό είναι λάθος”. Το Brexit, συμπλήρωσε, ήταν μια “προειδοποιητική βολή, ένα ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου” για τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, τονίζοντας πως: “Έχει γίνει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη την ΕΕ και πως η αποχώρηση από αυτή μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες”.

Στη Γερμανία

“Διχασμένοι οι Γερμανοί για την εμβάθυνση της Ε.Ε” αναφέρει η DW σχετικά με νέα δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν μεικτά συναισθήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε, σύμφωνα με τη μηναία δημοσκόπηση για το ARD. Παρά το γεγονός ότι 52% των ψηφοφόρων εκτιμούν ότι η Γερμανία θα πρέπει να εμβαθύνει τις σχέσεις της, πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά 5% σε σχέση με τον Απρίλιο. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανια θα τα πήγαινε καλύτερα μόνη της έχει ανέβει κατά 2% και πλέον φθάνει το 27%. Η δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων έχει επίσης αλλάξει απο τον Απρίλιο με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση CDU & CSU να φθάνουν πλέον στο 28%. Το ποσοστό των Πρασίνων παραμένει αμετάβλητο στο 20%. Το SPD ανέβηκε κατά μια μονάδα στο 18% ενώ τα ποσοστά για το AfD παραμένουν στο 12%, η Αριστερά ανέβηκε στο 9% από 8% ενώ το FDP έπεσε κατά μια μονάδα στο 8%.

Για Όρμπαν -Σαλβίνι

Σχεδόν με το ένα πόδι εκτός ΕΛΚ είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βικτορ Όρμπαν… αλλά μοιάζει να μην τον νοιάζει γιατί ηδη φλερτάρει με τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβινι. Ο Όρμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας συναντήθηκαν χθες στη Βουδαπέστη μια μέρα μετά την δημόσια έκκληση του πρώτου προς το ΕΛΚ να συνεργαστεί με την ευρωομάδα του Σαλβίνι.

Στη Γαλλία

Ακριβώς 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του, Σέρτζο Ματαρέλα, τίμησαν χθες αυτόν τον πολυπράγμονα καλλιτέχνη, σύμβολο της γαλλοϊταλικής φιλίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Παρισιού και της λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ρώμης. Στις 2 Μαΐου 1519 ο ζωγράφος και ιδιοφυής πολυμαθής της Αναγέννησης άφησε την τελευταία του πνοή στον πύργο του Κλος-Λισέ ντ’ Αμπουάζ. Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στον πύργο αυτό και προσκύνησαν τον τάφο του Ντα Βίντσι.

Στην Τουρκία

Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 έρευνες για πιθανές παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου και κάλεσαν περισσότερα από 100 μέλη εφορευτικών επιτροπών για ανάκριση ως υπόπτους, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχασε την Κωνσταντινούπολη έχει ζητήσει την ακύρωση και την επανάληψη της ψηφοφορίας εκεί. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις περιοχές Μάλτεπε, Καντίκιοϊ και Ατασεχίρ. Οι ύποπτοι ερευνώνται για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και κατάχρηση θέσης στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εισαγωγή ημερομηνιών, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Για Παγκόσμια Μέρα Τύπου

“Η δημοσιογραφία έχει αποδυναμωθεί στην Ευρώπη” αναφέρει η DW. Σχεδόν ένας άνθρωπος στους δύο παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε ελεύθερη πληροφόρηση. Ως Ευρωπαίοι μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας τυχερούς και να απολαύσουμε “αυτή την ελευθερία που μας επιτρέπει να απαιτούμε τον σεβασμό και στις άλλες ελευθερίες”. Ο δείκτης Ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την Ευρώπη είναι μακράν ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη μας αφύπνισε ότι για την τρομακτική βία που επιτρέπουν κάποιες χώρες εναντίον των δημοσιογράφων. Όμως και η Ευρώπη δεν έχει ανοσία. Στη Μάλτα, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια δολοφονήθηκε εξαιτίας των ερευνών της για ένα σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στη Σλοβακία, ο Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε ενώ ερευνούσε μεγάλης κλίμακας σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Αυτές οι δολοφονίες είναι από τις πιο σοβαρές επιθέσεις εναντίον της ελευθεριας του Τύπου αλλά και σύμπτωμα ενός μεγάλου προβληματος. Η δημοσιογραφία στην Ευρώπη έχει αποδυναμωθεί από ανεξάντλητη, και επιθετική ρητορική από κάποιους πολιτικούς ηγέτες είτε ευρισκόμενους σε εξουσία είτε διεκδικώντας την. Η καλυψη των γεγονότων στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία προκάλεσε μια βαθιά δυσαρέσκεια έναντι των δημοσιογράφων που εξελίχθηκε και σε απειλές εναντίον της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας.

Στις ΗΠΑ

Η Washington Post λέει ότι υπάρχει μια τεράστια πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου εξαιτίας της συμπεριφοράς του γενικού εισαγγελέα του Ντ. Τραμπ. Ο Γουίλιαμ Μπαρ κατηγορείται ότι έδωσε παραπλανητικές αποδείξεις όταν παρουσίασε το πόρισμα του ειδικού ανακριτή για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Από την πλευρά τους οι New York Times αναφέρουν ότι ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών περιέγραψαν τον Μπαρ ως το “σκυλάκι” του προέδρου και τη στάση του ως εξοργιστική. Οι Ρεπουμπλικανοί πάντως απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το Politico πιστεύει ότι οι αντίπαλοι του κ. Τραμπ ρίχνουν όλη τους την οργή στον γενικό εισαγγελέα επειδή κατά βάθος δεν θέλουν να ασκήσουν δίωξη στον πρόεδρο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα