back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μακρόν – Ματαρέλα

Διαβάστε επίσης

Τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα υποδέχεται σήμερα στην Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Λίγους μόνο μήνες μετά την έντονη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, οι δύο πρόεδροι θα έχουν σήμερα συνάντηση σε γαλλικό έδαφος αλλά με αφορμή έναν σπουδαίο Ιταλό καλλιτέχνη. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι πέρασε τα τρία τελευταία του χρόνια στην Γαλλία και εκεί επέλεξαν οι δύο ηγέτες να συναντηθούν σήμερα σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει γεύμα, ξενάγηση σε έκθεση για τον καλλιτέχνη και συνάντηση με 500 νέους από τις δύο χώρες.

Η διαμάχη

Τον Ιούνιο η Ιταλία αρνήθηκε να δεχτεί το σωστικό σκάφος Aquarius που μετέφερε πάνω από 600 ναυαγούς που είχε περισυλλέξει από την θάλασσα. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί την χώρα για ανευθυνότητα και ο υπουργός Εσωτερικών με την σειρά του, κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο για υπεροψία.

Με τον καιρό η διαμάχη κορυφώνεται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου όπου ο Λουίτζι Ντι Μάιο συναντιέται με εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων” τους οποίους έχει ήδη στηρίξει στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή, λειτούργησε σαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε την Γαλλία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρώμη.

Η συμφιλίωση

Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών έληξε κυρίως χάρη στην παρέμβαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Αμέσως μετά, στις 3 Μαρτίου, ο Μακρόν ανακοίνωσε μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση ότι ο Ιταλός ομόλογός του θα επισκεφτεί την Γαλλία με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ντα Βίντσι.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα