back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η δραματική κατάσταση στη Βενεζουέλα και η αποτυχημένη έως τώρα προσπάθεια του επικεφαλής της αντιπολίτευσης να ανατρέψει το καθεστώς Μαδούρο είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βενεζουέλα

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε την κλιμάκωση των προσπαθειών για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο, αναφέρει το BBC. O κ Γκουαϊδό κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους σήμερα να κάνουν στάση εργασίας λέγοντας ότι αυτές θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη γενική απεργία. Μια γυναίκα πάντως σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αρχές στο Καράκας, χθες. Ο κ. Μαδούρο στο μεταξύ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ήταν έτοιμος να διαφύγει από τη χώρα και κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν ένα πραξικόπημα. Δεσμεύθηκε να τιμωρήσει όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια εκτοπισμού του.
Σε γενική απεργία καλεί ο Γκουαϊδό για να ενισχυθούν οι προσπάθειες να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία” αναφέρει και η Pais.
Την ίδια ώρα, αυξήθηκαν οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αναφέρει η DW. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να επιλυθεί η κρίση και κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κούβα ότι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μέσω της στήριξης τους προς τον Μαδούρο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρό δήλωσε τον κ. Πομπέο ότι η επιρροή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα είναι καταστροφική και πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Την ίδια ώρα τα περίπου πενήντα κράτη που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό ηγέτη της Βενεζουέλας βλέπουν αντί του πραξικοπήματος μια αποστολή διάσωσης της δημοκρατίας – όποια και αν είναι η τελική της έκβαση ή η στρατηγική της σοφία. Δεν είναι όμως αρραγές το στρατόπεδο αυτό, οι ΗΠΑ απειλούν τον Μαδούρο ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση, η ΕΕ “απορρίπτει κάθε μορφή βίας”, “ζητεί απόλυτη αυτοσυγκράτηση” και αξιώνει “ελεύθερες και δίκαιες εκλογές”. Πολύ μακριά από το τελευταίο, ιδανικό σενάριο, η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου και την ίδια στιγμή η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα αυξάνεται επικίνδυνα.
Χθες πάντως δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊντό βγήκανανήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά, στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του για τη “μεγαλύτερη διαδήλωση” στην ιστορία της χώρας, ένα 24ωρο αφότου ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος διακήρυξε από την αεροπορική βάση της Λα Καρλότα, κοντά στο Καράκας, πως η πολυαναμενόμενη εξέγερση του στρατού εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο είχε ξεκινήσει. Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι υπάρχει εξέγερση του στρατού.

Σύμφωνα με τον Guardian “ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσια και η πλειοψηφία των στρατιωτικών δηλώνουν πίστη στο πρόσωπο του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες. Και η προσπάθεια του Γκουαϊδό να προκαλέσει πανεθνική εξέγερση μάλλον απέτυχε προς ώρας. “Ξεκάθαρα πρόκειται για αποτυχία με την έννοια ότι αυτή η κίνηση αποδυνάμωσε περαιτέρω την αντιπολίτευση” αναφέρει ο Νταβίντ Σμίλντε, ειδικός στα θέματα της Βενεζουέλας από την εταιρεία συμβούλων Washington Office on Latin America. Ο Μπέντζαμιν Γκένταν σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα Βενεζουέλας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας δήλωσε ότι ο Γκουαϊδό οραματίστηκε μαζικές αποσκιρτήσεις απο τις μυστικες υπηρεσίες και το στρατό, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ, όπως παρατηρεί. Ούτε το κίνημα του προχώρησε. Μάλιστα τώρα ενδέχεται να συλληφθεί, ενώ ο Λόπεζ ήδη βρήκε καταφύγιο στην ισπαανική πρεσβεία. “Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα επειδή ο δεύτερος ήταν ένας ήρωας – σύμβολο και μάρτυρας του καθεστώτος και τώρα φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη μάχη” δήλωσε ο Σμίλντε. Ο Έρικ Φαρνσγουορθ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου για τη Λατινική Αμερική δήλωσε ότι πιστεύει πως συγκεκριμένες συνομιλίες πραγματοποιούνται με ανώτατα στρατιωτικά στελέχη σε μια προσπάθεια να πειστούν να αλλάξουν πλευρά…Επίσης δήλωσε ότι η Βραζιλία που είχε στενές σχέσεις με τον στρατό της Βενεζουελας από τότε που πρόεδρος ήταν ο Λούλα ντα Σίλβα και η Κολομβία μπορούν να παίξουν εναν σημαντικό ρόλο σε αυτες τις συνομιλίες. Εκτιμά πως μόνο με αποσκίρτησε ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτικών μπορεί να πετύχει τους στόχους της η αντιπολίτευση.

Στη Βρετανία

Ο πρώην πια υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον φιγουράρει σε όλα τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Daily Mail ο Γουίλιαμσον ορκίζεται στη ζωή των παιδιών του ότι δεν διέρρευσε καμία πληροφορία από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στα μέσα ενημέρωσης. “Η πρωθυπουργός απέλυσε κάποιον που δεν είναι ένοχος” είπε ισχυριζόμενος ότι “την είχε σώσει αρκετές φορές” όταν ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αρκετές εφημερίδες όπως – η i– αναφέρουν ότι με τα σχόλια που έκανε ο Γουίλιαμσον στο Sky News επιχείρησε να φανεί πως είναι θύμα συνομωσίας.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph προσθέτει πάντως ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν προσέφερε καμία απόδειξη ότι ο κ Γούλιαμσον ήταν “πίσω από τη διαρροή” και μάλλον θα πιεστεί να δημοσιεύσει τις σχετικές αποδείξεις.
Η Daily Mirror αναφέρει ότι η απόλυση δεν ήταν έκπληξη όχι επειδή ο Γουίλιαμσον ήταν ένας πιθανός “ένοχος” αλλά επειδή το πρωθυπουργικό γραφείο έπρεπε κάπως να απαντήσει στις συνεχιζόμενες διαρροές.
Πρόκειται για την πιο “αμήχανη και επιζήμια υπόθεση” στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας της Μέι αναφέρει η Huffpost UK – και η άρνηση της να αφήσει την αστυνομία να την ερευνήσει θα εξελιχθεί σε “πολιτικό πονοκέφαλο” .
Συμφωνα με το BBC αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του Γκάβιν Γουίλιαμσον για τη διαρροή από τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε τελικά παραβίαση του νόμου του απορρήτου. Ο κ. Γουίλιαμσον έχει αρνηθεί ότι ήταν εκείνος που αποκάλυψε τα σχέδια να επιτραπεί στον κινεζικό κολοσσό Huawei να αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει πει πως έχει “αδιάσειστα στοιχεία” και πως η υπόθεση έκλεισε. Η υπόθεση της διαρροής ξεκίνησε με δημοσίευση στην Daily Telegraph των εμπιστευτικών συνομιλιών – περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων αρκετών υπουργών για τους ενδεχόμενους κινδύνους ασφάλειας σε ό,τι αφορά μια πιθανή συμφωνία με την Huawei. Ο Γουίλιαμσον δηλωσε ότι είναι θύμα βεντέτας και ορκίστηκε στη ζωή των παιδιών του ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή.
Σε άλλο θέμα… σύμφωνα με το Politico o πιο πιθανός να γίνει πρέσβης της Ε.Ε στην μετά – Brexit εποχή στο Λονδίνο είναι ο πολύπειρος διπλωμάτης, Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα από την Πορτογαλία. Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Politico ότι ο συγκεκριμένος είναι “η επιλογή του Γιούνκερ”. Ένας ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως αν ο διορισμος γίνει με τη συγκεκριμένη επιτροπή “θα είναι ο επικρατέστερος”. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα βγει το Ηνωμένο Βασίλειο απο την Ε.Ε. “Γιατί ίσως η επόμενη Επιτροπή να θελήσει κάποιον άλλο”.

Για τη μετά – Γιούνκερ εποχή

“Δεν είναι μεγάλη η πολιτική κληρονομιά που αφήνετε;” ρώτησε τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν το γερμανικό περιοδικό Bunte. “Από απόσταση μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι τόσο μεγαλειώδης από κοντά” απάντησε ο Γιούνκερ ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πιθανός διάδοχός του Μάνφρεντ Βέμπερ είναι “απολύτως ικανός” και πως θα γίνει “ένας καλός πρόεδρος”. Ο Γιούνκερ προτείνει τα κράτη – μέλη της Ε.Ε να εισάγουν υποχρεωτική ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές, αποδεχόμενος βέβαια ότι αυτο θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια. Επεσήμανε πάντως ότι η συμμετοχή στο Λουξεμβούργο που έχει θεσπισμένη υποχρεωτική την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις προηγούμενες ευρωεκλογές η συμμετοχή έφθασε το 85,6% δηλαδή διπλάσια από τον μέσο κοινοτικό όρο. ‘Κάθε Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται για το μέλλον της ηπείρου θα πρέπει να πάει στις κάλπες. Κάθε πολίτης είναι η ίδια η Ευρώπη και δεν θα πρέπει να αφήσουν τις εκλογές στα χέρια των εξτρεμιστών που θέλουν να απαιτούν περισσότερο εθνικισμό και να καταστρέψουν την Ευρώπη” δήλωσε.
Στο μεταξύ και ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΚΤ το φθινόπωρο και ο διοικητής της τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, αναφέρει το Politico.

Για Ελλάδα

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής γίνονται ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Τίτλος: “Η αργή Δικαιοσύνη στην Ελλάδα επιτρέπει σε φασιστικό κόμμα να ευημερεί”. “Στα βάθη της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μέλη του φασιστικού κινήματος “Χρυσή Αυγή” επιτίθενταν επίμονα σε μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους και συνδικαλιστές. Όταν η αστυνομία είπε ότι ένα μέλος του σκότωσε αριστερό ραπ καλλιτέχνη μπροστά σε μάρτυρες και ομολόγησε, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν, διώκοντας το κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει “κολλήσει”, σε μία υπόθεση που υπογραμμίζει τη δυσλειτουργία του ελληνικού δικαστικού συστήματος” αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της WSJ. Η εφημερίδα επικαλείται ακτιβιστές δικαιωμάτων που τονίζουν ότι η βία στους δρόμους από μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε άνοδο το τελευταίο διάστημα και περιγράφει το πώς ένα από τα πιο ακραία κινήματα στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 1993 από μία «μικροσκοπική σέκτα οπαδών του Χίτλερ» έφτασε το 2012 να μπει στη Βουλή με 21 έδρες και να διατηρεί έως σήμερα ποσοστό περίπου 8% στις δημοσκοπήσεις. Η ανθεκτικότητά της, παρά το γεγονός ότι δεν κρύβει ιδιαίτερα τη νεοναζιστική κλίση της, σχολιάζει η WSJ, έχει σοκάρει πολλούς ανθρώπους, σε ένα έθνος, το οποίο υπέφερε υπό την κατοχή των Ναζί. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ακόμη ότι οι εισαγγελείς δημιούργησαν φάκελο με δεκάδες υποθέσεις βίας για τη Χρυσή Αυγή, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 68 μέλη της, ανάμεσά τους και στην ηγεσία του κόμματος. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, κατοχή παράνομων όπλων, ρατσιστική βία, ξέπλυμα χρήματος και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης και υπενθυμίεζται η δήλωση του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση, Θανάση Καμπαγιάννη: “Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη δίκη μιας φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης”. Η αμερικανική εφημερίδα γράφει πως η δίκη έπρεπε να είχε διαρκέσει 18 μήνες. Οι διαδικασίες όμως, κινήθηκαν με “ρυθμό σαλιγκαριού”, επισημαίνει, καθώς για μεγάλο χρονικό δεν μπορούσε να βρεθεί μεγάλη αίθουσα, ώστε να χωρά τους κατηγορούμενους και τους εμπλεκόμενους. Ακολούθησε η απεργία των δικηγόρων, που πάγωσε τη διαδικασία για έξι μήνες το 2016, ενώ στη συνέχεια δεν μπορούσε να βρεθεί ένας προτζέκτορας, προκειμένου να προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, ως ντοκουμέντα της υπόθεσης, ενώ κάποιες συνεδρίες ακυρώθηκαν διότι δεν υπήρχε θέρμανση, θυμίζει το άρθρο. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου τονίζει ότι “από τον Οκτώβριο υπήρξε πραγματική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεχνικών ζητημάτων. Υπάρχει τώρα μία αίθουσα κατάλληλη για τη δίκη και οι δικαστές ασχολούνται αποκλειστικά με την υπόθεση αυτή, ενώ έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό μηνιαίων ακροάσεων”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα