back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτομαγιά: Επεισόδια στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Σε χάος μετατράπηκαν οι εορτασμοί της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Στο κέντρο του Παρισιού, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όταν, κουκουλοφόροι εκμεταλλεύθηκαν τους εορτασμούς για να διαδηλώσουν με βίαιο τρόπο κατά της πολιτικής του Εμμανουέλ Μακρόν. Η αστυνομία, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προχώρησε σε περισσότερες από 165 προσαγωγές.

Συνδικάτα και μέλη των “κίτρινων γιλέκων” έχουν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας, αλλά στις διαδηλώσεις παρείσφρησαν -όπως φοβούνταν οι αρχές- ταραχοποιοί με καλυμμένα πρόσωπα.

Κάποιοι διαδηλωτές με κουκούλες ή κίτρινα γιλέκα απάντησαν στα δακρυγόνα των αστυνομικών με ρίψη αντικειμένων.

Από χθες η γαλλική αστυνομία είχε προειδοποιήσει για πιθανά επεισόδια από ακροαριστερές αναρχικές ομάδες που αποκαλούνται Black Blocs, έπειτα από κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα.

[su_slider source=”media: 93544,93545″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Ελικόπτερα αλλά και drone της αστυνομίας επιβλέπουν τις διαδηλώσεις από αέρος ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν και αστυνομικοί με μηχανές.

Οι προληπτικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από χθες και συνεχίστηκαν και σήμερα σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς έφτασαν διαδηλωτές και από την επαρχία. Ήδη έχουν κατασχεθεί τσάντες με ύποπτο υλικό όπως μαχαίρια και μάσκες.

 

Η αστυνομική διεύθυνση Παρισιού επέβαλε σε 584 καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι διαδηλώσεις, να κλείσουν τις πόρτες τους για δική τους προστασία.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Φιλιπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μπλοκ του οποίου ήταν επικεφαλής, αφού δέχτηκε επίθεση από κάποιους ακραίους. Ένα μέλος του CGT που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου είπε ότι ακριβώς πριν ξεκινήσει η πορεία ο συνδικαλιστής βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ των Black Blocs και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατάφερε να υποχωρήσει σε ένα γειτονικό δρόμο όπου όμως “μια ομάδα ατόμων” άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια εναντίον του.

Εκτός από το Παρίσι, σε πολλές άλλες πόλεις (Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντη, Στρασβούργο, Μπορντό κ.α.) οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Λιόν, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις πορείες στο κέντρο. “Ευχαριστούμε για τη Νοτρ Νταμ, αλλά δώστε κάτι και στους Άθλιους”, έγραφε ένα από τα πανώ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στη Λιλ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα