back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Διαβάστε επίσης

Σε φυλάκιση 50 εβδομάδων -ενός έτους και δύο εβδομάδων- καταδικάστηκε ο ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από το λονδρέζικο δικαστήριο Southwark Crown Court λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή για την υπόθεση ήταν ένας χρόνος φυλάκισης.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου από τις βρετανικές αρχές όταν βγήκε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο επί επτά έτη για να αποφύγει την έκδοσή τους στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ τεκμηρίωσε την απόφαση, λέγοντας ότι ο Ασάνζ εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή του θέση και παραβίασε τον νόμο, εξερχόμενος της πρεσβείας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφρόνησή του για τη βρετανική δικαιοσύνη.

Σε επιστολή του που διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον συνήγορό του, Μαρκ Σάμερς, ο Ασάνζ ανέφερε: “Ζητώ συγγνώμη από όσους θεωρούν ότι παραβίασα τους περιοριστικούς όρους με τον τρόπο που χειρίστηκα την κατάσταση. Βρέθηκα αντιμέτωπος με τρομακτικές περιστάσεις. Εκείνη την εποχή έκανα ό, τι νόμιζα ότι ήταν καλύτερο”.

Ο Σάμερς δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Ασάνζ “είχε έντονους φόβους” το 2012 ότι θα τον έστελναν από τη Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελικά στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα