back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

CDU/CSU: πρώτη κοινή καμπάνια ενόψει Ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Το Σάββατο ξεκίνησε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) την προεκλογική της καμπάνια ενόψει Ευρωεκλογών. Το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη κοινή εκστρατεία των δύο αδελφών κομμάτων -Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών- είναι απολύτως ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Βέμπερ: “Nα υπερασπιστούμε την Ευρώπη έναντι των εθνικιστών και των εγωιστών”

Το αίτημα για ενότητα με στόχο την αντίσταση στις δυνάμεις που υποσκάπτουν την ΕΕ επικράτησε στην παρουσίαση του προγράμματος της Χριστιανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μίνστερ της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας.

“Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση, σε θέση άμυνας. Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη έναντι των εθνικιστών και των εγωιστών”, δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής, Μάνφρεντ ΒέμπερSpitzenkandidat του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη την δική του προεκλογική εκστρατεία στο Ζάππειο.

Ευρωπαϊκό FBI, Frontex και αίσθημα ανθρωπισμού

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Βέμπερ έκανε λόγο για ίδρυση του ευρωπαϊκού FBI και την ενίσχυση της Frontex, αίτημα που έχει διατυπωθεί επανειλημμένως  από την καγκελάριο και άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Βέμπερ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, πάντως -μιας και αναφέρθηκε ουσιαστικά στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- ότι η Χριστιανκή Ένωση θα “συνεχίσει να προσεγγίζει την προσφυγική πολιτική με αίσθημα ανθρωπισμού”.

Κραμπ-Κάρενμπαουερ:  “Η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα ειρήνης που πρέπει να προστατεύσουμε από ανθρώπους με αυταρχικές ιδέες”

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της καταπολέμησης του εθνικισμού ήταν και η ομιλία της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, επικεφαλής της CDU, η οποία περιέγραψε την ΕΕ ως ένα “εγχείρημα ειρήνης που πρέπει να προστατεύσουμε από ανθρώπους που υποστηρίζουν αυταρχικές ιδέες”. “Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μία ισχυρή και σταθερή Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: “Η κοινή οικογένεια των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και η ομάδα του Μάνφρεντ Βέμπερ παλεύουν για να κερδίσουν κάθε ψήφο για την ενίσχυση μίας τέτοιας Ευρώπης“. “Όλοι μαζί ανήκουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε από εδώ”, τόνισε, προκαλώντας ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Ζέντερ: “Να βάλουμε τέλος στη διαμάχη των τελευταίων ετών μεταξύ CDU και CSU και να συνεργαστούμε για την Ευρώπη”

Ο επικεφαλής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (κόμμα στο οποίο ανήκει και ο Βέμπερ), Μάρκους Ζέντερ, εξέφρασε επίσης τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα, αλλά προηγουμένως εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για το ανανεωμένο πνεύμα ενότητας ανάμεσα στα δύο κεντροδεξιά αδελφά κόμματα της Γερμανίας, με φόντο τη μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις τους, κυρίως λόγω προσφυγικής πολιτικής.

“Αυτό που είναι σημαντικό για μένα και την Άνεγκρετ είναι να βάλουμε τέλος στη διαμάχη των τελευταίων 3-4 ετών μεταξύ CDU και CSU, να επαναπροσδιορίσουμε την θέση μας και να συνεργαστούμε για την Ευρώπη“, είπε.

Καμία αναφορά στον Nord Stream 2

Τεχνηέντως, δεν έγινε καμία αναφορά στη διαφωνία της Χριστιανικής Ένωσης με τον Βέμπερ αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2. Ο Βέμπερ έχει υποσχεθεί ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα σταματήσει το project, το οποίο έχει την πλήρη στήριξη του Βερολίνου.

Η Μέρκελ παρούσα … απούσα

Η Άνγκελα Μέρκελ , πρώην ηγέτις της CDU, δεν συμμετείχε στο συνέδριο που άνοιξε την προεκλογική καμπάνια των αδελφών κομμάτων για τις Ευρωεκλογές. Θα κάνει, ωστόσο, μία εμφάνιση στο περιθώριό της στις 24 Μαΐου εντός Γερμανίας, ενώ θα συνοδεύσει τον Βέμπερ σε κάποιους σταθμούς της προεκλογικής του περιοδείας σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα