back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με καθυστέρηση έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

Διαβάστε επίσης

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, την 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, προσγειώθηκε στις 8.15 μ.μ. το κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει από τα Ιεροσόλυμα την αποστολή της ελληνικής πολιτείας με το ‘Αγιο Φως.

Το ‘Αγιο Φως μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός, ενώ η υποδοχή του θα πραγματοποιηθεί με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Να σημειωθεί ότι με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στις 18.10 αναχώρησε από το Ισραήλ για την Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μεταφέρει το Αγιο Φως.

  ΟΈξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός

«Από την ‘Αγια Πόλη των Ιεροσολύμων, τη σεπτή εγκρίσει και ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ’ , μεταφέρουμε το ‘Αγιο Φως στη φίλτατη πατρίδα Ελλάδα. Εκ του πανσέκτου πανίερου Ναού της Αναστάσεως, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα του της Θεού Χριστού Αναστάσεως μεταβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής με το ‘Αγιο Φως στην Αθήνα, ο κ. Δαμιανός ανέφερε:

«Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως είναι αυτό πλέον που θα νοηματοδοτεί τη ζωή και πορεία κάθε ευσεβούς πιστού Χριστιανού. Προς το σκοπό της επίγειας ζωής του που δεν είναι άλλος από την καταχάριν θέωση. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες των ψηλαφητών τεκμηρίων της ορθόδοξης πίστεως μας. Αυτό μεταφέρουμε και στη φίλτατη πατρίδα, στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της, αλλά και στους απανταχού της γης πιστούς Χριστιανούς Ορθοδόξους.

Εκ μέρους του σεπτού προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μεταφέρουμε πατριαρχικές ευχές, ευλογίες και θερμές ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την άρτια οργάνωση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από την πόλη των Αγίων στην πατρίδα μας».

Μάρκος Μπόλαρης

«Τα Ιεροσόλυμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι μια εξαιρετική εμπειρία από όποια πλευρά και από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς.

Είναι η Μητέρα των Εκκλησιών και στον Ορθόδοξο και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στα Ιεροσόλυμα για το ‘Αγιο Φως, υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής με το ‘Αγιο Φως στην Αθήνα, ο κ. Μπόλαρης ανέδειξε τη σημασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λέγοντας πως είναι το σημείο συνάντησης των τριών μονοθειστικών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού. «Και μόνον αυτό καταδεικνύει την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία του σημείου σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε.

«Σήμερα όμως είμαστε στο Πατριάρχειο Ιεροσολύμων μαζί με αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής, και έχουμε την ευλογία, την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχουμε στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Πατριαρχικό Ναό της Αναστάσεως, και ιδιαίτερα στον Πανάγιο Τάφο» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης δηλώνοντας πως είναι συγκλονιστική εμπειρία. «Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων Χριστιανών από όλα τα σημεία της γης και ενδεικτικά από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία και Σερβία. Και από όλα τα χριστιανικά δόγματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των αραβοφώνων χριστιανών που ήταν εκδηλωτική, χαρούμενη, πανηγυρική. Πραγματικά, η μεγάλη εορτή των Ιεροσολύμων, στην οποία συμμετείχαν και μουσουλμάνοι», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης και προσέθεσε:

«Υποδειγματική ηταν η αστυνομία του κράτους του Ισραήλ γιατί φρόντισε για την τήρηση της τάξης και την ανεμπόδιστη συμμετοχή των χιλιάδων προσκυνητών.

Είναι κρίσιμο και σημαντικό για την Ελλάδα ότι η υπό τον Πατριάρχη Θεόφιλο αγιοταφική αδελφότητα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που απαιτούν χειρισμούς υψηλής εκκλησιαστικής διπλωματίας και όχι μόνο, έχουν την ευθύνη των μεγαλύτερων προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.

Συνεπώς, ως Ελλάδα, ως κυβέρνηση και ως λαός εκφράζουμε τις ευχές μας για τη συνέχεια των αγώνων τους και τις ευχαριστίες μας γιατί κρατούν Θερμοπύλες. Και βέβαια, αντίστοιχη είναι και η δική μας υποχρέωση για τη στήριξη τους, την ενίσχυσή τους, ηθικά και υλικά, και το κρισιμότερο με την παρουσία μας».

Θανάσης Μπούρας
«Για μια ακόμα φορά βρέθηκα στους Αγίους Τόπους και έζησα από κοντά αυτό το λαμπρό γεγονός της Αφής του Αγίου και ανεσπέρου φωτός, το οποίο όπως κάθε χρόνο από την Αθήνα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να φωτίσει και να δυναμώσει κάθε Έλληνα χριστιανό» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγη ώρα πριν από την άφιξη της ελληνικής αποστολής με το ‘Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Μπούρας εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση «στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στο ορθόδοξο Πατριαρχείο σε αυτή τη δύσκολη και ταραγμένη γωνιά της πύλης για την Ανατολή» και ευχήθηκε μέσα από την καρδιά ο Θεός να τους ενδυναμώνει για το τεράστιο έργο που επιτελούν.

Καταληκτικά, ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες Καλό Πάσχα.

Μάξιμος Χαρακόπουλος

«Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να αντικρύζεις την ελληνική σημαία να κυματίζει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιώματων τη Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγη ώρα πριν από την άφιξη της ελληνικής αποστολής με το ‘Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη ευλογία για το γένος μας η παρουσία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους».

Επισήμανε επίσης πως τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία είναι και προκεχωρημένα φυλάκια Ελληνισμού και Ρωμιοσύνης, και ως τέτοια οφείλει να τα στηρίζει πάντα η ελληνική πολιτεία.

Τέλος, ευχήθηκε το ανέσπερο φως της Ανάστασης να μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης σε όλον τον κόσμο και σημείωσε: «Το ‘Αγιο Φως να φωτίζει τα βήματα όλων μας, αλλά και ως καθαρτήριο πυρ να κατακαίει κάθε συκοφαντία και διαβολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα