back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία 2019: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστε επίσης

Μια ανάσα πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς θεωρούνται βαρόμετρο για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ψήφος των Ισπανών στις Ευρωεκλογές.

Τι συμβαίνει και πως φτάσαμε εδώ;

Την Κυριακή διεξάγονται στην Ισπανία για τρίτη φορά βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις ετών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, τις προκήρυξε τον Φεβρουάριο, έπειτα από την απόρριψη του προϋπολογισμού που είχε προτείνει για το 2019 από τα δεξιά και αποσχιστικά καταλανικά κόμματα.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) υπό τον Σάντσεθ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018, αφού κατέθεσε πρόταση μομφής μέσω της οποίας ανετράπη η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι, που φερόταν να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, ωστόσο, δεν κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά. Οι επικριτές του Σάντσεθ του προσάπτουν υπερβολική επιείκεια αναφορικά με την προσέγγισή του στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ή ότι υπήρξε πολύ υποχωρητικός έναντι των κυβερνητικών του εταίρων, προκειμένου να μην χάσει την εξουσία.

Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;

Το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία είναι κατακερματισμένο τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, προέκυψε η άνοδος των Podemos με την ατζέντα κατά της λιτότητας, οι οποίο έβαλαν τέλος στην κυριαρχία του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ακολούθησε η άφιξη του ακροδεξιού Vox με την αντιμεταναστετική ατζέντα.

Το Vox, που συγκέντρωσε αιφνιδιαστικά υψηλά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ανδαλουσία τον Δεκέμβριο, φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην μετα-Φράνκο εποχή (από το 1975) που θα εισέλθει στο ισπανικό κοινοβούλιο. Εν ολίγοις, σε μία πολιτική σκηνή στην οποία κάποτε κυριαρχούσαν δύο πολιτικά κόμματα, σήμερα έχουν δυναμική παρουσία πέντε.

Ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας (CIS), οι Ισπανοί θεωρούν ως σημαντικότερα ζητήματα της χώρας την ανεργία (61,8%), την διαφθορά (33,3%) και την πολιτική κατάσταση, το πολιτικό προσωπικό και τα πολιτικά κόμματα της χώρας (29,1%).

Δευτερεύοντα θέματα

Παρότι το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018 σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις στην Ισπανία, μόλις το 8,9% των Ισπανών κρίνει το ζήτημα ως σημαντικό.

Ομοίως, μόνο το 11% ανησυχεί για το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μολονότι το θέμα απασχολεί εκτενώς τον δημόσιο διάλογο στη χώρα.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ θα έρθει πρώτο με 29%, ποσοστό το οποίο, όμως, δεν του εξασφαλίζει την πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι θα τερματίσει δεύτερο στην εκλογική κούρσα με ποσοστό 20%. Οι Πολίτες (Ciudadanos) βρίσκονται στο 15% και οι αριστεροί Podemos θα κινηθούν στο 13%. Τελευταίο αλλά σημαντικά ενισχυμένο θα είναι το ακροδεξιό Vox με ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Παρόλα αυτά, περίπου το 40% των εκλογέων παραμένουν ως την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι, καθιστώντας κάθε πρόβλεψη επισφαλή. Αξιοσημείωτος είναι ο κατακερματισμός της κεντροδεξιάς ψήφου.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Ο Σάντσεθ θα πρέπει να εύχεται οι δημοσκοπήσεις να επαληθευτούν και το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το Vox να μην συγκεντρώσουν ποσοστά που να επαρκούν για συγκρότηση συγκυβέρνησης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση με τους Podemos και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα ή να κάνει μαζί τους μία συμφωνία για παροχή ψήφων ανοχής, προκειμένου να αποφύγει μία εκ νέου εξάρτησή του από τα καταλανικά κόμματα. Ο ηγέτης των Πολιτών, Άλμπερτ Ριβέρα, έχει αποκλείσει μία συνεργασία με τον Σάντσεθ, αλλά η στάση του θα μπορούσε να αλλάξει, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 όσο και του Ιουνίου του 2016 οδήγησαν σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και ότι ακολούθησαν μήνες διαπραγματεύσεων. Εν συνεχεία, την διακυβέρνηση της Ισπανιάς ανέλαβε ο Ραχόι για δέκα μόλις μήνες. Επομένως, εάν δεν είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης, η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών θα είναι αναπόφευκτη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα