back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιστορική συνάντηση Πούτιν – Κιμ

Διαβάστε επίσης

update

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η διώρη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για μία ώρα, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος βγαίνοντας από την αίθουσα δήλωσε πως “συζητήσαμε την ιστορία των διακρατικών μας σχέσεων, για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας μας”. Η επίσημη επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία, συνεχίζεται με την κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα είχε αφιχθεί το νησί Ρούσκι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρώτη συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι, η Μόσχα «υποστηρίζει τις θετικές τάσεις» στην κορεατική χερσόνησο, όπου εκτυλίχθηκε από τις αρχές του 2018 μια θεαματική επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ και ότι θα ενισχύσει τη διμερή οικονομική σχέση.

Από την πλευρά του, ο Κιμ τόνισε πως η συνάντηση θα επιτρέψει να διαμορφωθούν κοινές θέσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο. Στόχος της επίσκεψής του, σημείωσε, είναι να αναθερμανθούν οι «ιστορικοί» δεσμοί των δύο κρατών, στενών συμμάχων την περίοδο του ψυχρού πολέμου, να υπάρξει «πιο σταθερή και στέρεη» σχέση.

Ο Κιμ, ο οποίος επιδιώκει να ανανεωθεί η υποστήριξη της Μόσχας, ιστορικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ στα τέλη του Φεβρουαρίου, έφθασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ την Τετάρτη.

Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε ως τώρα στο περιθώριο της διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης Συνόδου Κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπρα ντε φερ του με την Ουάσιγκτον. Επιδιώκει επίσης μια επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.

«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη» δήλωσε χθες ο Κιμ στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya 24, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν «σχετικά με τη διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Σημειώνεται ότι, δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ούτε να υπογραφούν συμφωνίες. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της ΛΔ Κορέας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα