back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα για τη σεξουαλική βία

Διαβάστε επίσης

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ένα ψήφισμα για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες, το οποίο συντάχθηκε από την Γερμανία που έχει αναλάβει την προεδρία αυτό τον μήνα.

Η απαίτηση των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις

Το τελικό κείμενο, ωστόσο, είναι πιο αδύναμο σε σύγκριση με το αρχικό, έπειτα από πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απείλησαν με άσκηση βέτο λόγω αναφορών σε “σεξουαλική και αναπαραγωγική περίθαλψη” όσων έχουν επιβιώσει από βιασμό ή κακοποίηση σε περίοδο πολέμου, με τον ισχυρισμό ότι η διατύπωση ενθάρρυνε τις αμβλώσεις.

Η στάση της Ουάσινγκτον προκάλεσε έντονη κριτική από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον πρέσβη της Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ, να δηλώνει σοκαρισμένος από την απαίτηση των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε το ψήφισμα ορόσημο. Ο γερμανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Κρίστοφ Χόιζγκεν, δήλωσε, εν γένει, “πολύ χαρούμενος”, επισημαίνοντας, βέβαια: “Δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε. Επιτύχαμε, όμως πολλά εξ αυτών”.

Τί προβλέπει το ψήφισμα

Ο Μάας συνέχισε, λέγοντας ότι το ψήφισμα θα διευκολύνει την τιμωρία των δραστών, μέσω επιβολής κυρώσεων στις χώρες στις οποίες διαπράττονται σεξουαλικά εγκλήματα και της υποστήριξης των θυμάτων. “Το ψήφισμα φέρνει στο επίκεντρο τα θύματα”, είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: “Μέσω αυτού όλα τα μέλη του ΟΗΕ καλούνται να στηρίξουν τα θύματα μέσω της καλύτερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, στην ιατροφαρμακευτική και την ψυχολογική υποστήριξη και της επανένταξής τους στην κοινωνία”.

Το ψήφισμα ενέκριναν 13 κράτη. Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν.

Το άρθρο Μάας-Τζολί

Ο Μάας και η Αντζελίνα Τζολί, Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έγραψαν από κοινού άρθρο στην Washington Post στο οποίο καλούσαν τη διεθνή κοινότητα να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στα θύματα βιασμών και να επιβάλει αυστηρότερες τιμωρίες σε όσους χρησιμοποιούν τον βιασμό ως πολεμικό όπλο.

Αμάλ Κλούνι: “Αυτή είναι η δική σας δίκη της Νυρεμβέργης

H διεθνούς φήμης δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνι, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισε την ανάγκη δίωξης όσων διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα, κάνοντας αναφορές στις Δίκη της Νυρεμβέργης εναντίον των ναζιστών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. “Αυτή είναι η δική σας δίκη της Νυρεμβέργης. Πρέπει να αξιοποιήσετε την ευκαιρία σας να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Καλεσμένοι ως ομιλητές ήταν οι νομπελίστες Νάντια Μουράντ, η οποία υπήρξε θύμα σεξουαλικής δουλείας του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και είναι πλέον εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από την τρομοκρατική οργάνωση, και ο Ντένις Μακουέγκε, κονγκολέζος γυναικολόγος, γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα