back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ισπανία: μπροστά οι Σοσιαλιστές, αλλά δύσκολη η συγκρότηση κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Τo κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ προηγείται, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των εφημερίδων El Pais και El Mundo.

Η εκλογική αναμέτρηση της 28ης Απριλίου στην Ισπανία θα αποτελέσει ενδεχομένως προάγγελο του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν οι ψήφοι των Ισπανών και στις Ευρωεκλογές.

Η πρωτιά των Σοσιαλιστών, ακολουθούν Λαϊκό Κόμμα και Cuidadanos

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές θα συγκεντρώσει από 28% έως 30%, ήτοι θα καταλάβει 134-139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών, τουλάχιστον 54 περισσότερες από ό,τι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), με ποσοστό που κινείται γύρω στο 20% των ψήφων. Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα της Ισπανίας θα καταλάβει 81-86 έδρες στο κοινοβούλιο, χάνοντας τουλάχιστον 56 σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι Πολίτες (Cuidadanos) δημοσκοπικά βρίσκονται στο 13-14% και θα μπορούσαν να καταλάβουν 42-44 έδρες, ενώ στην απερχόμενη βουλή κατέχουν 32.

Podemos και Vox διεκδικούν την τέταρτη θέση

Για την τέταρτη θέση, διαγκωνίζονται οι αριστεροί Podemos με ποσοστά γύρω στο 12-13% και το σχετικά νεοσύστατο ακροδεξιό κόμμα Vox, τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται από 10 έως 13%.

Στο Vox, που έχει επιστρατεύσει αντιφεμινιστική και αντιμεταναστευτική ατζέντα σε συνδυασμό με σκληροπυρηνική εθνικιστική ρητορική αναφορικά και με την ανεξαρτησία των Καταλανών, οφείλεται εν πολλοίς ο κατακερματισμός των ψήφων της κεντροδεξιάς.

Οι ακροδεξιοί κερδισμένοι

Το Vox, είτε καταφέρει να συγκεντρώσει 10%, είτε περισσότερο, θα είναι, σε κάθε περίπτωση, από τους κερδισμένους αυτής τη εκλογικής αναμέτρησης. Το κόμμα ιδρύθηκε μόλις στα τέλη του 2013 και τα ποσοστά του σημειώνουν ραγδαία άνοδο από το 2016 έως και σήμερα. Επίσης, θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα εισέλθει στο ισπανικό κοινοβούλιο από το 1975, όταν τελείωσε η δικτατορία του Φράνκο.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Παρότι, πρώτο κόμμα θα είναι, όπως φαίνεται, το Σοσιαλιστικό, η συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι μία περίπλοκη υπόθεση, καθώς το πολιτικό τοπίο είναι κατακερματισμένο ανάμεσα σε πέντε κόμματα.

Εάν προκριθεί το σενάριο του κεντροαριστερού συνασπισμού και επιλέξουν να συνεργαστούν οι Σοσιαλιστές με τους Podemos, θα συγκέντρωναν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη περίπτωση 162 από τις συνολικά 350 έδρες, 14 λιγότερες από τις 176 που χρειάζονται για να διασφαλίσουν πλειοψηφία.

Ομοίως, στο σενάριο του κεντροδεξιού συνασπισμού, συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, τα δύο κόμματα δεν θα ξεπεράσουν τις 130 έδρες και ακόμη και εάν επιλέξουν να συνεργαστούν με το Vox, πάλι δεν θα ξεπεράσουν τις 156 έδρες, 20 λιγότερες από τις απαιτούμενες.

Επομένως, ίσως ο Σάντσεθ θα χρειαστεί να διευρύνει τον συνασπισμό του και προς τα καταλανικά κόμματα. Η λύση μπορεί, ωστόσο, να μην κρύβεται ούτε σε αυτό το σενάριο, καθώς αυτά είναι τα κόμματα τα οποία έπαψαν να στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του και τον ανάγκασαν να οδηγηθεί σε εκλογές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα