back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ομιλία Σημίτη στην Κύπρο για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση για τον Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του διοργάνωσε-παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη- το Σάββατο στη Λευκωσία το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» κατά την οποία απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» στον πρώην Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

Την «εξαίρετη συνεργασία» με τον Γλαύκο Κληρίδη που είχε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, καθώς καθόρισαν μια «σοφή κατανομή ρόλων με απουσία τριβών που έφερε αποτελέσματα – την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές μας καταβολές, στα δυο εθνικά θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε – την ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου και το Κυπριακό – επειδή διαπνεόμασταν από την ίδια πολιτική φιλοσοφία, φέραμε αποτελέσματα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, τόνισε ο κ. Σημίτης. Διότι οι ευρωπαίοι -σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό -ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να εντάξουν μια διαιρεμένη Κύπρο στην ΕΕ και η Άγκυρα απειλούσε με αντίδραση άνευ ορίων».

Μνημονεύοντας τον καταλυτικό ρόλο του Γιάννου Κρανιδιώτη στη λήψη της πολιτικής απόφασης, και τη σημαντική συμβολή των Γιώργου Βασιλείου, Γιαννάκη Κασουλίδη, Χρήστου Στυλιανίδη και Μιχάλη Παπαπέτρου στις «καθημερινές μάχες που δίνονταν», ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε πως η Κύπρος πέτυχε τον στόχο της ένταξης «χάρη στις πολιτικές αρετές και την έμπειρη ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη».

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «το Κυπριακό δεν θα παραμείνει εσαεί άλυτο και η λύση πρέπει να δοθεί με την ενεργητική συμμετοχή των ελληνοκυπρίων, κόντρα στα τετελεσμένα που δημιουργεί ο χρόνος». Ο πρώην πρωθυπουργός ανατρέχοντας στην προσωπική του εμπειρία ανέφερε πως «στον ευρωπαϊκό χώρο, η αξιοπιστία είναι αυτή που μετρά πρωτίστως, αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση» τονίζοντας καταληκτικά πως «η δικαίωση του Κληρίδη θα έρθει, όταν το όραμά του για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο πραγματοποιηθεί».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα