back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Μάλερ να καταθέσει στο Κογκρέσο

Διαβάστε επίσης

Την έκδοση κλήτευσης, προκειμένου να του επιδοθεί η πλήρης αναφορά του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ αλλά και το υποστηρικτικό υλικό που συγκέντρωσε κατά την έρευνά του για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέραλντ Νάντλερ.

Σε επιστολή του, ο Νάντλερ ζητά επίσης από τον Μάλερ να καταθέσει στην Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Ακόμη και στη μη πλήρη μορφή της, η έκθεση Μάλερ παρουσιάζει ανησυχητικές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

“Τώρα, επαφίεται στο Κογκρέσο να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο για τις πράξεις του”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Νάντλερ, η έκθεση δείχνει ότι ο Μάλερ επέλεξε να μην ασκήσει διώξεις εν μέρει επειδή η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης θέλει να μην διώκεται ένας εν ενεργεία πρόεδρος.

Εξάλλου, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, η Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ, σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι η έκθεση του Μάλερ υπονομεύει τον ισχυρισμό του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η υπόθεση έκλεισε. «Δεν υπάρχει συμπαιγνία (με τη Ρωσία). Δεν υπάρχει παρεμπόδιση (της δικαιοσύνης). Για τους κακούς και τους δημοκράτες της ακροαριστεράς: το παιχνίδι τελείωσε». Η αλήθεια είναι εν μέρει αυτή. Πράγματι, από τις 448 σελίδες της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ δεν προκύπτει η ενοχή του Αμερικανού προέδρου, λόγω έλλειψης αποδείξεων. Δεν υπάρχουν ωστόσο αρκετές αποδείξεις ούτε για την αθωότητά του. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δηλαδή αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Τις αποδείξεις αυτές φαίνονται αποφασισμένοι να αναζητήσουν οι Δημοκρατικοί. Προτού μάλιστα δοθεί στο φως της δημοσιότητας το πλήρες κείμενο μίας έρευνας 22 μηνών, που επισκίασε την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό Κόμμα άφησε αιχμές εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ότι διεξάγει εκστρατεία υπέρ του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης, ενώ επιμένει ότι ο Μάλερ πρέπει να καταθέσει ο ίδιος ενώπιον της Γερουσίας το συντομότερο δυνατόν. «Ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να ακούσει την αλήθεια», τόνισε χθες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Παρά τη βιασύνη του Τραμπ να κλείσει το κεφάλαιο «έρευνα Μάλερ», το οποίο ο ίδιος έχει ονομάσει «κυνήγι μαγισσών», στην έρευνα διαπιστώνονται συνολικά έντεκα περιπτώσεις – ορισμένες πιο σοβαρές, άλλες λιγότερο – κατά τις οποίες ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ή μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του εμπλέκονται σε δυνάμει παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Για τις περιπτώσεις αυτές – και όχι για τη συμπαιγνία, που όντως δεν αποδεικνύεται – ο ειδικός εισαγγελέας ανοίγει τον δρόμο στο Κογκρέσο, εφόσον το αποφασίσει, να ασκήσει δίωξη.

«Συμπεραίνουμε ότι το Κογκρέσο έχει την εξουσία να απαγορεύσει την διεφθαρμένη χρήση της εξουσίας από έναν πρόεδρο, προκειμένου να προστατέψει την ακεραιότητα απονομής της δικαιοσύνης», αναφέρει επακριβώς στην έκθεσή του ο Μάλερ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα