back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γρίπη: 141 τα θύματα στην Ελλάδα – Ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πραγματοποιείται φέτος την ερχόμενη εβδομάδα 24-30 Απριλίου.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού είναι αφιερωμένη στους «Ήρωες», τους φορείς και τα άτομα που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού οργανώνεται σε μία περίοδο που στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 141 θάνατοι από γρίπη και συνολικά 383 σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης, εκ των οποίων μόνο το 15% των ασθενών είχαν εμβολιασθεί.

Ειδικότερα, επιπλέον έξι θανατηφόρα κρούσματα από γρίπη καταγράφονται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), για το διάστημα 8–14 Απριλίου, με δύο νέες εισαγωγές ασθενών με επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με τα 141 μέχρι τώρα θύματα της γρίπης οι ειδικοί του ΕΟΔΥ κηρύσσουν σχεδόν τη λήξη της περιόδου γρίπης. Όπως αναφέρουν στην έκθεση τους «η δραστηριότητα της γρίπης κινείται σε χαμηλά, εκτός εποχής επίπεδα».

Από την αρχή της περιόδου, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τις 14 Απριλίου καταγράφηκαν συνολικά 383 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά τα 369 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από αυτά τα περιστατικά εμβολιασμένα ήταν τα 56 (ποσοστό 15%).

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς λόγω της γρίπης, οι 127 κατέληξαν σε ΜΕΘ, ενώ 14 ασθενείς κατέληξαν χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εποχική γρίπη λήγει τον Μάιο.

Περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων (διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο αριθμό θανάτων που προκαλούνται ακόμη και σήμερα από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί, ενώ καταγράφηκαν 130 θάνατοι από γρίπη. Επίσης, από το 2017 έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Εξίσου ανησυχητική είναι η καταγραφή, κάθε χρόνο 580 κρουσμάτων φυματίωσης.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή και συμβάλλει στη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης μολυσματικών νοσημάτων και ιογενών λοιμώξεων. Οι δράσεις όλων δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού, αλλά να αποτελούν αφετηρία σχεδιασμού μακρόχρονης πολιτικής για την πρόληψη» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και επάρκεια

Για πρώτη φορά φέτος, ο ΣΦΕΕ δημιούργησε ένα κείμενο θέσεων με τίτλο «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», για να επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και η δημιουργία συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των εμβολιασμών είναι μέτρα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η επάρκεια των εμβολίων δεν είναι αυτονόητη, καθώς συχνά εμφανίζονται ελλείψεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ανάπτυξή τους είναι μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία διαφέρει σημαντικά από την ανάπτυξη των συμβατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι υψηλές απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής τους επηρεάζουν τις παραγόμενες ποσότητες οι οποίες αρκετές φορές δεν φθάνουν να ικανοποιήσουν τις υγειονομικές ανάγκες. Παράλληλα, η εμφάνιση συγκυριακών κινδύνων, δημιουργεί επιπλέον ανάγκες, η κάλυψη των οποίων απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες από τις προγραμματισμένες.

Ένταξη της δαπάνης των εμβολίων στην Πρόληψη

Οι εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, κάθε χρόνο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας. Ωστόσο, το κόστος αυτής της προσπάθειας καλύπτεται από τις εταιρείες μέσω των υπέρμετρων υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback), που προέκυψαν μετά από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, η Ελλάδα δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1,3% των συνολικών δημόσιων δαπανών για την υγεία, τη στιγμή που στα συστήματα υγείας των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα, η δαπάνη για τον εμβολιασμό φτάνει σχεδόν τα 5 δολάρια κατά κεφαλήν – τη χαμηλότερη ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ευθύνης. Τα εμβόλια, προλαμβάνουν, δεν θεραπεύουν και συνεπώς, θα πρέπει να ενταχθούν σε ξεχωριστό προϋπολογισμό πρόληψης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το κόστος των εμβολίων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 118 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% της δημόσιας χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας και θα εντείνει τις προσπάθειες όλων σε δράσεις που στόχο έχουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό θα οδηγήσει σε μακρόχρονα οφέλη για το σύστημα και την υγεία του πληθυσμού. Παράλληλα, θα διασφαλίσει και τη βιώσιμη χρηματοδότηση της πρόληψης, η οποία, όπως αναφέρεται στη Σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδειχθεί ως επιδιωκόμενος στόχος για κάθε κράτος-μέλος, τονίζει ο Σύνδεσμος.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα