back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Athens Circular Forum

Διαβάστε επίσης

Η νεοσύστατη ομάδα ενεργών πολιτών Symbiosis – Living Circular διοργανώνει το πρώτο Athens Circular Forum (#ACF), στο Μέγαρο Υπατία, στο κέντρο της Αθήνας, στις 18 και 19 Απρίλη 2019 (16.30 – 21.00).

Στόχος του Forum είναι να αναδειχθεί η Αθήνα και η Αττική ως ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, λειτουργώντας ως φάρος καινοτομίας και διαχέοντας καλές πρακτικές σε όλη την Ελλάδα.

Η Symbiosis – Living Circular στοχεύει στην εξάπλωση της γνώσης, την προώθηση ενός πολύπλευρου κοινωνικού διαλόγου και τη δημιουργία συνεργειών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης σε θέματα Κυκλικότητας. Με σύνθεση, καινοτομία και πραγματικό αντίκτυπο.

Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου, επιδίωξη του Forum είναι η ατζέντα των Κυκλικών, Έξυπνων, Πράσινων και Βιώσιμων Πόλεων να τεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ξεκινώντας από την Αθήνα, τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές της.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ενώ το ACF ολοκληρώνεται με μια ειλικρινή συζήτηση για το μέλλον, μεταξύ υποψηφίων της Αττικής: Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Αναλυτικό πρόγραμμα 

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προεγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων.

Η κυκλική μετάβαση περνά μέσα από τη συμμετοχή σου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συζητάμε για το παρόν και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον των Κυκλικών Πόλεων στην Ελλάδα.

Χορηγός Επικοινωνίας και ο Αθήνα 9.84

Αλ. Καρύδης: Κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των πόλεων

“Είμαστε μία οργάνωση ενεργών πολιτών που θέλουν να φέρουν την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των πόλεων, στοχεύουν στις συνέργειες”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της “Symbiosis” Αλέξανδρος Καρύδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις “Ντάμες Σπαθί”.

Όπως είπε ο κ. Καρύδης κανένας από τους στόχους βιωσιμότητας και ειδικά αυτοί που σχετίζονται με το περιβάλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά χωρίς την κυκλική οικονομία η οποία δεν είναι απλά μια τεχνική διεργασία αλλά είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας για το μοντέλο της κατανάλωσης της παραγωγής, των αλυσίδων αξίας και τελικά της ίδιας της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Όπως είπε ο κ. Καρύδης η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε ότι η κυκλική οικονομία υπάρχει ακόμα κι εκεί που δεν τη βλέπουμε: “η Ελλάδα έχει τεράστια δυναμική και μπορεί να ξεκλειδώσει ευκαιρίες αν μπορέσει και ενώσει τις τελείες. Υπάρχουν διάσπαρτα πολλοί που προωθούν αυτή την ατζέντα αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συντονιστούν και αυτό φιλοδοξούμε να κάνει το πρώτο Athens Circular Forum”.

Ο κ. Καρύδης πρόσθεσε πως τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας είναι ιδανικά για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας: “η μετάβαση του παραγωγικού μοντέλου από το γραμμικό στο κυκλικό μπορεί να γίνει πιο εύκολα από μικρομεσαίες εταιρείες που προσαρμόζουν πιο εύκολα τον τρόπο λειτουργίας τους σε σχέση με πολυεθνικά μεγαθήρια που η οποιαδήποτε αλλαγή περνάει μέσα από μια πιο σύνθετη διαδικασία. Επίσης η κυκλική οικονομία ταιριάζει τέλεια με τη γεωγραφική δομή και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας όπως είναι η νησιωτικότητα οι δυνατότητες που έχει η χώρα μας στον αγροτικό τομέα, η ναυτιλία και πολλοί άλλοι τομείς και ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τους φυσικούς πόρους και έχει και μια γεωστρατηγική θέση ιδανική για να μπορέσει να παίξει ρόλο σε όλη αυτή την αλυσίδα αξίας και ειδικότερα στο κομμάτι των μεταφορών, των μετακινήσεων και των logisticks”.

Τέλος ο κ. Καρύδης τόνισε πως το θέμα είναι να συνδέσουμε τις πρωτοβουλίες των Δήμων και των Περιφερειών με τα Πανεπιστήμια και κυρίως με την αγορά, τις νεοφυής επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία και θα δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα και πρόσθεσε: “μετά το Athens Circular Forum θα συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας για την προώθηση του μανιφέστου των κυκλικών πόλεων σε όλη την Ελλάδα και είναι μεγάλη μας χαρά που ο Αθήνα 9.84 στηρίζει αυτή μας την προσπάθεια και με την τεχνογνωσία του από τη συνεργασία με τον ΟΗΕ”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα