back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προς άρση της απαγόρευσης να αγοράζουν ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε επίσης

Ορατό είναι το ενδεχόμενο ακόμα και εντός της χρονιάς να αρθεί η απαγόρευση από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα εντός του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζεται να υπάρξει άρση της απαγόρευσης σταδιακά με επιβολή πλαφόν ύψους αγορών το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας τοποθετήσεων σε ομόλογα.

Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από δύο τουλάχιστον οίκους πράγμα που αναμένεται να συμβεί το αργότερο έως το ερχόμενο Οκτώβριο ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαφοροποίηση ανά τράπεζα ανάλογα με την κεφαλαιακή της επάρκεια και την πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλαφόν κατοχής ομολόγων τα 15 δις ευρώ γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προβαίνουν σε αγορές παρά μόνο σε κινήσεις trading. Η απαγόρευση επεβλήθη λόγω της καταστροφής που υπέστησαν από την κατοχή μεγάλου ύψους ομολόγων κατά την περίοδο της κρίσης.

Σήμερα οι τράπεζες καταγράφουν σημαντικά κέρδη από την άνοδο των ομολόγων αλλά δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν λόγω των περιορισμών. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη υπολογίζεται ότι αν είχαν δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον 10 δις ομόλογα τότε θα είχαν φέτος επιπλέον έσοδα από τόκους περίπου 300 εκ ευρώ. Από την άλλη πλευρά τυχόν πτώση των ομολόγων θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματά στο ενεργητικό τους σε μια περίοδο όπου η κατάσταση θεωρείται εύθραυστη.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα