back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εξασφάλιση 200 εκατ. ευρώ για τα Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων

Διαβάστε επίσης

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν από όλους τους δήμους της χώρας νέα ή επικαιροποιημένα Πολεοδομικά Σχέδια, που -πλέον από το 2016- έχουν θεσμοθετηθεί ως Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πλήρη καταγραφή και προστασία δασών και αιγιαλού, με Κτηματολόγιο και Χωροταξικό Σχεδιασμό και ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού και τον τρόπο χρηματοδότησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, με τη δανειοδοτική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Την παρακολούθηση, εποπτεία και υλοποίηση των διαγωνισμών και των έργων θα αναλάβει το Πράσινο Ταμείο.

Οι δήμοι, που θα υλοποιούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, θα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας .
Όπως σημείωσε ο υπουργός, πλέον, οι δήμοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο, χωρίς οικονομικό κόστος, για να προχωρήσουν τα ΤΧΣ, που συνιστούν απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία.

Στους δήμους τίθενται χρονοδιάγραμμα 34 μηνών από την ανάθεση της μελέτης, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα ΤΧΣ. Εάν δεν το πράξουν, θα χάνουν τη χρηματοδότηση και θα πρέπει πλέον να αυτοχρηματοδοτήσουν το έργο. Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, συγκριτικά με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, εξασφαλίζουν επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών, προσδιορισμό όλων των χρήσεων γης (αγροτικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, τουριστικές κ.ά.) και, βέβαια, διασφαλίζουν την προστασία όλων των προστατευόμενων περιοχών (περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κ.ά.).

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα