back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης για προληπτικούς λόγους

Διαβάστε επίσης

Κλειστός μέχρι το τέλος της ημέρας

Εκκενώθηκε νωρίτερα λόγω βροχόπτωσης, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης  για προληπτικούς λόγους μετά το χθεσινό τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων από την πτώση κεραυνού, και θα παραμείνει κλειστός μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιώργος Μαυρικόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των τριών αλεξικέραυνων της Ακρόπολης, ενώ εκτίμησε ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει κλειστός μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση του αλεξικέραυνου στο Ερέχθειο μετά και το χθεσινό περιστατικό με τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

«37 χρόνια που είμαι αρχαιοφύλακας  δεν θυμάμαι να έχουν αλλάξει τα αλεξικέραυνα»

«Πιστεύω να γίνει έρευνα να δούμε γιατί το συγκεκριμένο αλεξικέραυνο δεν άντεξε τον κεραυνό, να δούμε και τα υπόλοιπα σε τι κατάσταση βρίσκονται και επίσης πανελλαδικά να δοθεί εντολή να ελεχθούν όλα τα αλεξικέραυνα σε όλους τους χώρους» δήλωσε στον ο Γιώργος Μαυρικόπουλος στον Αθήνα 9.84.

«37 χρόνια που είμαι αρχαιοφύλακας νομίζω έιναι τα ίδια αλεξικέραυνα, δεν θυμάμαι να έχουν αλλάξει ή συντηρηθεί. Κρατώ τη δήλωση της κας Μπάνου που λέει ότι πέρυσι συντηρήθηκαν»

«Να γίνει έλεγχος σε όλη τη χώρα»

«Ξέρω ότι το αλεξικέραυνο του Ερεχθείου όταν έπεσε ο κεραυνός διέλυσε κάτω το καλωδιο που είναι η γείωση του και μετά πήγε στα δύο φυλάκια. Το ένα απεναντι του κανονικά που έπεσε στη μεγάλη ζημιά και το φυλάκιο και η κοπέλα συνάδελφος και το άλλο απο κάτω ακριβώς από το ερεχθειο και έπαθε και αυτή ζημιά αλλά με λιγότερα προβλήματα η κοπέλα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ για το χρονικό του χθεσινού ατυχήματος και αναρωτήθηκε γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση για τις δύο τραυματισμένες αρχαιοφύλακες.

Σύμφωνα με εκτίμηση του, πρέπει οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμένουν κλειστοί με υψηλές θερμοκρασίες και να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και επισκέπτες και για τα υπόλοιπα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Όταν μιλάμε ακραία καιρικά φαινόμενα με ζέστη 45 βαθμούς- γιατί τόσο έχει η Ακρόπολη όταν η Αθήνα έχει 38 βαθμούς Κελσίου- σίγουρα πρέπει να κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Πρέπει να προφυλάσσονται και οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες. Τώρα τα υπόλοιπα δεν προβλέπονται. Άρα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Δηλαδή τα αλεξικέραυνα αντέχουν τέτοιο κεραυνό πάλι; Να ελεγχθεί. Να υπάρξει πόρισμα. Να είμαστε σίγουροι και για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες. Δεν μπορείς να κλείνεις βέβαια συνέχεια την Ακρόπολη. Ούτε είμαι αυτής της άποψης. Στην Κνωσό το Μάιο του 2015 έπεσε πάλι κεραυνός μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και σκοτώθηκε μια τουρίστρια».

Βάσια Μπακετέα, Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα