back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε απεργία πείνας συμβασιούχοι -παρατασιούχοι Δήμων – Διαμαρτυρία με σκηνές στο ΥΠΕΣ

Διαβάστε επίσης

Απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι των δήμων στον τομέα καθαριότητας και δηλώνουν ότι δεν αποχωρούν εάν δεν συναντήσουν τον πρωθυπουργό για να δώσει λύση στο πρόβλημα τους.

Ακριβώς απέναντι από το υπουργείο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχουν στήσει τέσσερις σκηνές όπου και διανυκτέρευσαν χθες.

Η πλειοψηφία έμεινε εκτός του διαγωνισμού

Πρόκειται ουσιαστικά για συμβασιούχους-παρατασιουχους που ζητούν την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου τονίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε δήμους περισσότερα από 15 χρόνια και στον τελευταίο διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών για 8.166 μόνιμες θέσεις στους τομείς καθαριότητας έμειναν εκτός καθώς πριμοδοτήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι. «Από τους 10.000 παρατασιούχους – συμβασιούχους κατάφερε μόνο το 10% να μονιμοποιηθεί μέσω του διαγωνισμού και οι υπόλοιποι είτε έχουν απολυθεί, είτε ανανεώνεται μέχρι σήμερα η σύμβαση τους με δικαστικές αποφάσεις. Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μείνουμε στον δρόμο. Δεν αποχωρούμε από το υπουργείο εάν δεν αποφασίσει να μας δει ο πρωθυπουργός. Από χθες ξεκινήσαμε απεργία πείνας», δήλωσε στον 9.84 ο πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλαδος Παναγιώτης Μπόβος.

Πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές

Η Άννα Μαρία Βουγιούκα, αντιπρόεδρος του σωματείου εργάζεται στον δήμο Κορωπίου, τα τελευταία 18 χρόνια. Είναι από μονογονεϊκή οικογένεια και πέρασε χθες τη νύχτα μέσα στην σκηνή. «Από εδώ θα φύγουμε μονο νεκροί. Εάν δεν συναντήσουμε τον πρωθυπουργό δεν φεύγουμε από εδώ και θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας. Η προκήρυξη των 8.166 ατόμων πολλούς από εμάς δεν μας συμπεριέλαβε καθώς απευθύνονταν κυρίως σε ανέργους όσον αφορά την πριμοδότηση των θέσεων. Για να καταλάβατε προέρχομαι από μονογονεϊκή οικογένεια και είμαι κόρη πολύτεκνου με 11 παιδιά και παρ´ολα αυτά δεν ήμουν μέσα στον κατάλογο των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Στην ουσία είμαστε πλέον στον δρόμο καθώς με δικαστικές αποφάσεις βρισκόμαστε σήμερα στις δουλειές μας, οι οποίες αρχίζουν πλέον μια-μια και βγαίνουν πλέον αρνητικές και σε λίγο καιρό θα βγούμε στον δρόμο ως άνεργοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Βουγιούκα.

Η ανακοίνωση τους

Με ανακοίνωση τους, οι συμβασιούχοι μεταξύ άλλων τονιζουν τα εξης :

« Προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ με διαφανείς διαδικασίες. Δουλεύαμε συνεχόμενα σχεδόν τέσσερα χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων καλύπτοντας πάγιες και διαρκεις ανάγκες της υπηρεσίας και πρωτίστως εξυπηρετούσαμε τις ανάγκες της κοινωνίας για καθαρές γειτονιές και ανθρώπινο περιβάλλον. Η κυβέρνηση, ενώ δεσμευόταν σε όλους τους τόνους ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων του κλάδου το περασμένο καλοκαίρι, όπου εμείς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, έφερε νομοθετική ρύθμιση που τελικά δεν στόχευε στην μονιμοποίησή όλων εμάς που δώσαμε τον αγώνα όπως υποσχόταν, αλλά στην απόλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβασιούχων. Η προκήρυξη 3Κ / 2018 του ΑΣΕΠ Και τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού αποδεικνύουν ξεκάθαρα τον εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους, όταν λιγότεροι από το 10% του συνόλου συμπεριλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Αυτό που κατάφεραν τελικά με την 3Κ / 2018 ήταν, 31 Μαρτίου 2018 10.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων να πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας, οι δήμοι να μείνουν χωρίς προσωπικό και από το αλαλούμ των προσωρινών πινάκων, τα απορρίμματα να πνίξουν την κοινωνία και τα εργατικά δυστυχήματα – ατυχήματα να αυξάνονται από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα