back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς ενεργοποίηση η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Το ΔΝΤ ως αναμένετο στηρίζει την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβότερα των ελληνικών δανείων που επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%. Μετά τις συναντήσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η σκυτάλη περνά πλέον στον ESM και τους εταίρους της χώρας. 

Αρχικά η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει επισήμως το αίτημά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ήδη ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ έχει εκφραστεί θετικά στη βελτίωση του ελληνικού προφίλ χρέους. Το ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Διοικητών του Μηχανισμού (στο… eurogroup δηλαδή) είναι ποια ακριβώς δάνεια θα εξοφληθούν και μέχρι ποιο ποσό. 

Για να συνεχίσει το σημερινό καθεστώς των δύο ετησίων εκθέσεων του Ταμείου θα πρέπει το ποσό που θα απομείνει προς αποπληρωμή να μην πέσει κάτω από το διπλάσιο του ποσού που δικαιούται να δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ (200% τουquota). Αυτό υπολογίζεται σε περίπου 5,8 δις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουν συγκεκριμένες χώρες είναι να συνεχιστεί η τριμηνιαία επιτήρηση του ΔΝΤ από κοινού με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η όποια συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια χωρών  (Γερμανία, Ολλανδία) αφού ο ESM και συνεπώς οι μέτοχοί του θα πρέπει να παραιτηθούν από δικαίωμα πρώτης αποπληρωμής που διαθέτουν, όπως και το ΔΝΤ. 

Η συζήτηση για το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει (υπολογίζεται στις αρχές Μάϊου) να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση του ποσού που εγκρίθηκε στο πρόσφατο Eurogroup του Βουκουρεστίου και συνδέεται με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  

Γιάννης Παπαγεωργίου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα