back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με δύο ταχύτητες η ρύθμιση των 120 δόσεων- Εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια

Διαβάστε επίσης

Το ύψος του ετήσιου εισοδήματος για το 2018 και ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού ενός οφειλέτη,θα είναι τα δύο βασικά κριτήρια της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία ,που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία θα μπορέσουν να υπαχθούν ,μετά από αίτησή τους, 4 εκατομμύρια οφειλέτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής” η νέα ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία ( 104,7 δις ευρώ) η οποία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα ,θα έχει ως βάση αναφοράς μόνον τα εισοδηματικά και οικογενειακά στοιχεία των οφειλετών (αριθμός μελών κάθε νοικοκυριού) και όχι τα περιουσιακά τους στοιχεία .
Μάλιστα ,όσον αφορά τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια,η νέα ρύθμιση θα καθιερώνει δύο ταχύτητες αποπληρωμής των χρεών. Η πρώτη θα αφορά όσους οφειλέτες είχαν δηλώσει το 2018 στην εφορία ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Η κατηγορία αυτή των οφειλετών θα μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος μέχρι και έως 120 μηνιαίες δόσεις, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν για τον μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη .Αυτό σημαίνει ότι τα πολυπληθή νοικοκυριά θα λάβουν τον ανώτατο αριθμό των 120 μηνιαίων δόσεων ,σε αντίθεση με έναν άγαμο ακόμη και στην περίπτωση που έχουν δηλώσει το ίδιο ετήσιο εισόδημα..

Η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα

Οι προυποθέσεις ετήσιου εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης ωστόσο γίνονται αυστηρότερες για τους οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα το 2018 άνω των 10.000 ευρώ ,καθώς ο χορηγούμενος αριθμός δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους θα καθορίζεται από ειδικό συντελεστή βαρύτητας (αλγόριθμος) ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των μελών ενός νοικοκυριού αλλά και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος (θα διαφοροποιείται ανά εισοδηματικό κλιμάκιο) .

Η εφαρμογή αυτή θα προβλέπει ότι οφειλέτες με ίδιο ύψος ετήσιου εισοδήματος και οφειλής αλλά με διαφορετική σύνθεση νοικοκυριού θα δικαιούνται διαφορετικό αριθμό δόσεων αποπληρωμής του χρέους , με τον αριθμό των δόσεων να είναι αυξητικός ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο άγαμος οφειλέτης θα έχει συντελεστή βαρύτητας 5% επί του ετήσιου εισοδήματος,ενώ ένα ζευγάρι με ένα παιδί 3% επί του ετήσιου εισοδήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας άγαμος οφειλέτης μπορεί να δίνει το 5% του ετήσιου εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του χρέους του,έναντι 3% επί του ετήσιου εισοδήματος ενός νοικοκυριού.Ετσι π.χ άγαμος με 10.001 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καλείται να διαθέσει το 5% του εισοδήματος ,δηλαδή 500 ευρώ το χρόνο για την εξόφληση του χρέους με μηνιαία δόση 41,6 ευρώ.

Αντιθέτως νοικοκυριό με ένα παιδί και το ίδιο ετήσιο εισόδημα θα καλείται να διαθέσει λιγότερα καθώς με συντελεστή 3% επί του ετήσιου εισοδήματος θα μπορεί να διαθέσει για το χρέος του 300 ευρώ με μηνιαία δόση 25 ευρώ..

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν οι πάντες,όπως μισθωτοί,συνταξιούχοι,ελεύθεροι επαγγελματίες,επιχειρηματίες ,αγρότες κλπ,ενώ ως κέρδος ,εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής του χρέους,θα λάβουν και διαγραφή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως 85%.
Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους ενήμερους οφειλέτες της ρύθμισης να αυξάνουν το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ που έχουν σήμερα,ανάλογα με το ύψος του ποσού του χρέους που θα εξοφλούν,ενώ θα αναστέλλονται ,εάν έχουν ληφθεί,αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα