back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Ταμείου συμφώνησαν Λαγκάρντ – Τσακαλώτος

Διαβάστε επίσης

Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συμφώνησαν στην αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Πρόκειται για δάνεια που έχουν επιτόκιο 5,1 % και για την αποπληρωμή τους απαιτείται και η έγκριση του ISM ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί από τη δική του προτεραιότητα αποπληρωμής.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για τις γενικότερες δημοσιονομικές πολιτικές στην Ελλάδα μίλησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή της συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το ποσό αυτό επρόκειτο να πληρωθεί το 2019 και το 2020, και η χώρα μας εξοικονομεί 150 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα 9,8 δισεκ. ευρώ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και πηρέ το «πράσινο φως» για την κίνηση αύτη. Είχε προηγηθεί και η συγκατάθεση του επικεφαλής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ είπε πως διατηρεί μια «πολύ καλή σχέση» με τον Έλληνα υπουργό.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση εγώ και ο Ευκλείδης. Τον ρώτησα για το πώς πάει η ελληνική οικονομία και πώς πάνε οι δημοσιονομικές πολιτικές και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη Δευτέρα προβλέπει την αποστολή επιστολών στους Θεσμούς με το αίτημα της Ελλάδας, και στη συνέχεια το ελληνικό αίτημα θα περάσει από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Γερμανία και Ολλανδία διατυπώνουν αντιρρήσεις για αυτή την κίνηση, καθώς ανησυχούν ότι το Ταμείο θα επιθυμεί να αποχωρήσει από τις τακτικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, εντούτοις δεν προτίθενται να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.

Η κίνηση αποπληρωμής έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, με το ελληνικό πενταετές ομόλογο να διαμορφώνεται την Παρασκευή χαμηλότερο απ αυτό των ΗΠΑ, προκαλώντας τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα