back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

H σύλληψη των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ από τις βρετανικές αρχές ύστερα από 7 χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο ειναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Ασάνζ: Η σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνς που ζούσε εντός της πρεσβείας του Εκουαδόρ από το 2012. Κατέφυγε εκεί για να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση σεξουαλικής υπόθεσης που όμως έχει ήδη καταπέσει. Ο Ασάνζ εμφανίστηκε ενώπιον του Πλημμελειοδικείου του Γουεστμίνστερ και κρίθηκε ένοχος καθώς είχε παραβιάσει την εγγύηση του. Αναμένεται να εκδοθει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με χάκινγκ. Οι FT σχολιάζουν ότι η σύλληψη του δίνει τέλος “σε μια επική ιστορία 7 χρόνων που προκάλεσε παγκόσμιες αρχές να σταθούν απέναντι σε ένα από τους πιο αμφιλεγόμενους υποστηρικτές της διαφάνειας”.

Η βρετανική εφημερίδα Metro βάζει δύο φωτογραφίες του Ασάνζ στο πρωτοσέλιδο της -μια από το 2011 πριν μπει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ και μια χθεσινή που δείχνει τον Ασάνζ να κάνει το σήμα της ειρήνης την ώρα της σύλληψης του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι φώναζε δυνατά καθώς οι αστυνομικοί τον τραβούσαν έξω από το κτίριο της πρεσβείας.

Ο Guardian ίσως είναι η μόνη βρετανική εφημερίδα που εκφράζει συμπάθεια στο πρόσωπο του Ασάνζ σε σχέση με άλλες εφημερίδες αναφέροντας ότι τώρα πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της συνομωσίας. Υπολογίζοντας τις ημέρες που διέμεινε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ 2,487 συνολικά η εφημερίδα αναφέρει ότι επίσης είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες σε βρετανική εφημερίδα με την κατηγορία της παραβίασης της εγγύσης με την οποία κρίθηκε ένοχος χθες.

Αλλά οι Times εκτιμούν ότι ο Ασάνζ ενδέχεται να φυλακιστεί για δεκαετίας στις ΗΠΑ καθώς αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος “με δεκάδες κατηγορίες” αν εκδοθελι εκεί. Η κατηγορία της κατασκοπείας τιμωρείται με ποινή έως και 20 χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα.

Το πρωτοσέλιδο της i φέρει φωτογραφία του Ασάνζ να κλείνει το μάτι στους φωτογράφους. Αναφέρει ότι η πρεσβεία προσκάλεσε την αστυνομία καθώς “έχασε την υπομονή της με τον ένοικο της”. Αλλά η εφημερίδα αναφέρει πως η σύλληψη προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητά από την κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Ασάνζ

Συμφωνα με το Politico η κατηγορία εναντίον του στοιχειοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2018 και σχετίζεται με εισαγγελική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ παραβίασε κωδικό πρόσβασης σε απόρρητο φάκελο σε κομπιούτερ της αμερικανικής κυβέρνησης. Μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνων.

Οι NYTimes αναφέρουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη χθες στο Λονδίνο και αντιμετωπίζει κατηγορία των ΗΠΑ για συνέργεια σε συνομωσία χακαρίσματος του δικτύου του Πενταγώνου το 2010. Πρόκειται για μια ιστορία που κρατά εδώ και 7 χρόνια, όσα δηλαδή παρέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη Βρετανία για να αποφύγει τη σύλληψη. Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ του ανέστειλε την υπηκοότητα που του είχε παραχωρήσει και επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο για τη σύλληψη του.

Η πρεσβεία είχε επιδείξει μεγάλη υπομονή και απέναντι του και ενώ δεχόταν συνεχώς διαμαρτυρίες απο άλλα κράτη για παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις τους μέσω αποκαλύψεων των WikiLeaks. Ένας ταλαιπωρημένος και γερασμένος Ασάνζ, 47 ετών πια βγήκε με τη βία έξω από την πρεσβεία. Ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο ο δικαστής σχεδόν αμέσως τον βρήκε ένοχο για παραβίαση της εγγύησης και παρέμεινε υπό κράτηση λόγω του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ο κ Ασανζ φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να αποφύγει την έκδοση με νομικούς να εκτιμούν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Ενδεχομένως να ισχυριστεί πως πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση. Η σύλληψη του Ασάνζ φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Από την εποχή που ξεκίνησε να αποκαλύπτει απόρρητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2010 – η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από τον πρώην αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, που πλέον αποκαλείται μετά την αλλαγή φύλου, Τσέλσι Μάνινγκ – αξιωματούχοι όλων των κυβερνήσεων εξέταζαν το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για έγκλημα. Η κα Μάνιγκ είναι ηδη στις φυλακές από το 2013. Ο Ασάνζ κατηγορείται ότι έδωσε στη Μάνινγκ ένα λογισμικό που τη βοήθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα απόρρητα έγγραφα. Σύμφωνα με το Λονδίνο, οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ έως τις 12 Ιουνίου. Προς το παρόν, ο ιδρυτής του Wikileaks δεν κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία, όπως φοβούνταν οι υποστηρικτές του. Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Εχουν παρέλθει πια οι εποχές που ο Ντόναλντ Τραμπ αναφωνούσε – προεκλογικά, τότε που το Wikileaks δημοσίευσε χακαρισμένα από Ρώσους e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος – «Αγαπώ το Wikileaks!».

Νομικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συνετή απόφαση των ΗΠΑ να κατηγορήσουν τον Ασάνζ για συνέργεια σε συνομωσία χακαρίσματος δικτύου της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν οι ΗΠΑ είχαν απλά μιλήσει για υπόθεση κατασκοπείας που θα αφορούσε τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων αυτό θα μεταφραζόταν ως “ευθεία επίθεση” στην ελευθερία του Τύπου που αναφέρεται στη πρώτη τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος. “Αυτό διακρίνει την παράνομη πρόσβαση σε πληροφορία μέσω χάκινγκ απο τη συνταγματικά προστατευμένη δημοσίευση πληροφοριών” αναφέρει ο καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Φρέντερικ Σάουερ. “Αυτό μοιάζει από την πλευρά της κυβέρνησης ως συνταγματικά πιο ασφαλής τρόπος”

Οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του είναι ενδεικτικές της πόλωσης που προκαλεί, με τους υποστηρικτές του να τον θεωρούν μία διωκόμενη ιδιοφυΐα και τους πολέμιούς του έναν παρανοϊκό χειραγωγό. Για μία «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου» έκανε λόγο ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ζει εδώ και χρόνια στη Μόσχα. «Παράνομη» χαρακτήρισε τη σύλληψή του το Wikileaks. «Το χέρι της “δημοκρατίας” σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας», σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών – η πλειονότητα των αποκαλύψεων που κάνει το Wikileaks είναι εις βάρος των ΗΠΑ και συχνά προς όφελος της Ρωσίας. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σύμφωνα με σχόλιο του Politico “πάντως ο Ασάνζ μπορεί να πάρει ακριβώς τη μάχη που αναζητά, από την κυβέρνηση την οποία έχει εκθέσει πολλάκις. Αν η υπόθεση εξελιχθεί όπως αναμένεται θα έχει την ευκαιρία να έχει μιλήσει ανοιχτά από τη Βρετανία απευθυνόμενος σε ένα παγκόσμιο κοινό και να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη”

Στο μεταξύ ένας άνδρας με στενούς δεσμούς με τον Ασάνζ συνελήφθη χθες καθώς επιχειρούσε να εγκαταλείψει το Εκουαδόρ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η υπουργός, Μαρία Πάουλα Ρόμο δεν αποκάλυψε το όνομα του συλληφθέντα αλλά είπε πως συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που είναι σε εξέλιξη. Μια ανώνυμη πηγή από την κυβέρνηση δήλωσε πάντως στο Associated Press πως πρόκειται για έναν άνδρα ονόματι Όλα Μπίνι, Σοηδό προγραμματιστή.

Για Σουδάν: Ο Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας, θεση την οποία κατείχε εδώ και 30 χρόνια, καθώς ύστερα από πολύμηνες, πολυπληθείς διαδηλώσεις ο σουδανικός στρατός ανέτρεψε χθες την κυβέρνησή και ανέλαβε προσωρινά την εξουσία. Χρήστες του Twitter άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες που απεικόνιζαν διαδηλωτές να υποδέχονται θερμά πρώην κρατουμένους. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες ήταν και ο Μοχάμεντ Νατζί Ελάσαμ, εκπρόσωπος της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλο το Σουδάν από τον Δεκέμβριο.

Οπως αναφέρει ο Guardian το Σουδάν, μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Αφρικής και ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, είχε παραλύσει τους τελευταίους μήνες λόγω διαμαρτυριών που ξέσπασαν στις 19 Δεκεμβρίου, στην πόλη Ατμπάρα, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού. Πολύ σύντομα οι διαμαρτυρίες αυτές οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βασικό αίτημα την πτώση του καθεστώτος του Μπασίρ. Χθες ακόμα μια μέρα ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους με διαφορετικά συνθήματα όμως “έπεσε! Νικήσαμε!». Πολύ γρήγορα όμως η χαρά έδωσε τη θέση της στην οργή, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές τάχθηκαν ενάντια στην προοπτική ο Μπασίρ να αντικατασταθεί από στρατιωτική μεταβατική διοίκηση. Ο Ομάρ Σαλέχ Σενάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του SPA, δήλωσε ότι ανέμενε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων των διαδηλωτών και των στρατιωτικών σχετικά με τη μεταβατική περίοδο. Οσον αφορά τον ίδιο τον Μπασίρ, σύμφωνα με το Reuters, το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τις κατηγορίες της γενοκτονίας στην περιοχή Νταρφούρ, όπου κατά τη διάρκεια ανταρσίας που έλαβε χώρα το 2003 έχασαν τη ζωή τους περίπου 300.000 άνθρωποι.

Για Brexit: Ύστερα από 24 μήνες δράματος, καθυστερήσεων και συγκρούσεων η κατάσταση έχει επανέλθει εκεί που πάντα ηταν. Οι αριθμοί δεν αλλάζουν κάτι εκτός από το γεγονος ότι μπορεί να υπάρξει νέα καθυστέρηση. Εκτός πια και αν αλλάξει το πολιτικό προσωπικό στο Γουεστμίνστερ ή μια αλλαγή στον τροπο που σκέφτονται στις Βρυξέλλες ή τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Βρετανία δεν πρόκειται να φύγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία και η Ε.Ε δεν πρόκειται να διώξει τη Βρετανία, σχολιάζει το POLITICO. Η επιλογή είναι: ή συμφωνία με την Ε.Ε ή κόλαση. Και η κόλαση έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Ύστερα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης, η Βρετανία τώρα έχει νομίμως έως τις 31 Οκτωβρίου να βγει εκτός Ε.Ε ή να ζητήσει εκ νέου παράταση. Πολιτικά ωστόσο η Τερέζα Μέι θα πρέπει να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης έως τις 22 Μαϊου ή να αντιμετωπίσει μια πιθανή μοιραία ταπείνωση υπερασπιζόμενη εκείνους που θα την προδώσουν ως υποψήφιοι της χώρας της στις ευρωεκλογές, ακριβώς την επόμενη μέρα. Αν αποτύχει η εξάμηνη παράταση θα ανοίξει τον δρόμο για αναζήτηση νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό κόμμα και ενδεχομένως εκλογές. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ίσως απαιτήσει περισσότερο χρόνο, και ενδεχομένως περισσότερο χώρο να αναπνεύσουν οι βουλευτές έως ότου αποφασίσουν να διενεργηθεί. Το σημερινό κοινοβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει ότι έχει τη θέληση να πιέσει την κυβερνηση να ζητήσει νέα παράταση. Ισοδύναμα έχει αποδείξει ότι δεν αποδέχεται ότι απαιτούν οι Βρυξέλλες με τίμημα την έξοδο από την Ε.Ε.. Επομένως: στασιμότητα. (…) Οι περισσότεροι βουλευτές και αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τη Μέι να κερδίσει την πλειοψηφία είναι μέσω ενδεικτικών ψηφοφοριών αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Αυτή η παράταση επί της ουσίας διευκολύνει ίσως πολιτικές εξελίξεις εντός του συντηρητικού κόμματος που τελικά μπορεί να αποκτήσει νέο αρχηγό και πιο σκληρό υποστηρικτή του Brexit. Αν τελικά γίνει πρωθυπουργός κάποιος που στηριζει την έξοδο χωρίς συμφωνία… όλα λήγουν εδώ. Πολιτικές εξελίξεις στο συντηρητικό κόμμα ίσως οδηγήσουν και σε αλλαγές αλλάζοντας πλέον τα δεδομένα και στο κοινοβούλιο.

Για ευρωεκλογές: Τα μεγαλειώδη σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για τις ευρωεκλογές ίσως να μην προχωρούν όπως θα ήθελε… όμως το πνεύμα τους κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι να έχουν δύο επιλογές στις ευρωκλογές – μια ψήφο για έναν ευρωβουλευτή από τη χώρα τους ή την περιφέρειά τους και ένα από μια διακρατική λίστα υποψηφίων από όλη την ήπειρο. Σε αυτές τις εκλογές αυτό δεν θα συμβεί όμως αυτό δεν εμπόδισε αρκετά κόμματα να επιλέξουν ευρωβουλευτές από άλλες χώρες. Η ελευθερία μετακίνησης δεν δίνει στους ευρωπαίους πολίτες μόνο το δικαίωμα να ζήσουν και να εργαστούν οπουδήποτε θέλουν εντός της ενωσης, τους διευκολύνει επίσης να μετάσχουν σε ευρωεκλογές σε όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε θέλουν από τη στιγμή που δεν είναι υποψήφιοι αλλού και τηρούν τις προϋποθέσεις όπως διαμονή στη χώρα που θα είναι υποψήφιοι. Μόνο τέσσερις από τους σημερινούς ευρωβουλευτές έχουν εκλεγεί σε αλλη χώρα από τη δική τους, αλλά αυτός ο αριθμός να αυξηθεί αυτή τη φορά. Κάποιες λίστες κρατών -μελών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα αλλά τουλάχιστον 20 υποψήφιοι εκτός της χώρας τους θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές του Μαϊου. Τώρα αν θα καταλήξουν στις Βρυξέλλες αυτό θα εξαρτηθεί από τους ψηφοφόρους, αναφέρει το Politico. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Σάντρο Γκότζι – πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μια ελληνογαλλίδα γιατρός που είναι υποψήφιοι με το κόμμα του Μακρόν La République en Marche (LREM). Ένας Γάλλος, ο Νικολά Μπαρνιέ – γιος του διαπραγματευτή της Ε.Ε για το Brexit Μισέλ θα είναι ένας από τους υποψηφίους των Φιλελευθέρων του Βελγίου, το κόμμα του πρωθυπουργού Σαρλς Μισέλ Και ο Γιάννης Βαρουφάκης κατεβαίνει στη Γερμανία από όλες τις χώρες επέλεξε εκείνη με την οποία συγκρούστηκε περισσότερο στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πάντως το κόμμα του Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25) δεν τα πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα