back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Διαβάστε επίσης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτάχυνση της Καινοτομίας στον Τουρισμό αναλαμβάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) μέσω της ίδρυσης του CapsuleT, του επιταχυντή Τουρισμού και Φιλοξενίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ λάνσαρε επίσημα τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή (accelerator) αποκλειστικά για τον τουρισμό, προκειμένου να συνδεθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα με τους ηγέτες του κλάδου και τους επενδυτές.

Πρόκειται για τον «1ο Travel & Hospitality Επιταχυντή Νεοφυών Επιχειρήσεων» στην Ελλάδα, που θα στεγαστεί στα γραφεία του Επιμελητηρίου στην Καλλιθέα με στόχους για την περίοδο 2019-2021:

α) την πρακτική εκπαίδευση, επιτάχυνση και οικονομική υποστήριξη 65 startups,

β) την εκπαίδευση και καθοδήγηση σε πάνω από 300 νέους και νέες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του και

γ) την επιδίωξη να συμβάλλει στη δημιουργία 300 και πλέον νέων θέσεων εργασίας.

Κεντρικός ομιλητής, της εκδήλωσης ήταν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Innovate-Israel και του @Israel Travel Tech Startups Community (ITTS), Itai Green, ο οποίος ανέπτυξε τον οδικό χάρτη για την επιτυχή αναρρίχηση των μεγεθών των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα, με βάση το επιτυχημένο μοντέλο του Ισραήλ. Παράλληλα μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τη βαθιά γνώση και εμπειρία του σχετικά με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο.

Αναφερόμενος στην καινοτόμο πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι: «Για να βάλουμε στο σωστό πλαίσιο τη δράση αυτή του Επιμελητηρίου πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα προϋποθέτει restart σε πολλά επίπεδα. Κι αυτή η επανεκκίνηση για να γίνει με επιτυχία πρέπει να στηριχθεί στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις. Με βάση ακριβώς αυτή την παραδοχή γεννήθηκε η ιδέα που μπαίνει σήμερα πλέον σε λειτουργία.

Ο πρώτος Τravel – Hospitality Accelerator για startups του τουρισμού στην Ελλάδα έχει στόχο να έρθουν κοντά τα ξενοδοχεία με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να παράξουμε υπεραξία για τα δύο μέρη και τη χώρα.

Ενώνουμε δυνάμεις, πιστεύοντας στη δύναμη της συνεργασίας και των συνεργειών. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε αυτό.

Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Ενώνουμε λοιπόν τον “εθνικό πρωταθλητή”, τον τουρισμό, ο οποίος δημιουργεί ανάπτυξη, εισοδήματα και ευκαιρίες απασχόλησης με το ζωντανό κύτταρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Παράλληλα απεύθυνε πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία. «Είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιαστεί από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και από την start up κοινότητα. Είναι εξίσου σημαντικό να τύχει υποστήριξης από την επιχειρηματική κοινότητα συνολικά», πρόσθεσε.

Το όραμα και τους στρατηγικούς πυλώνες του επιταχυντή Τουρισμού και Φιλοξενίας CapsuleT, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέπτυξε η Διευθύντρια του Accelerator, Κατερίνα Σαριδάκη, η οποία σημείωσε ότι επιμερίζονται:

1. στην ενίσχυση δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών,

2. στην ανάπτυξη και εξέλιξη startups μέσω του συνολικού προγράμματος acceleration και

3. σε ενέργειες διασύνδεσης, προβολής, προώθησης και επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και startup οικοσυστήματος.

Ακόμη επισήμανε ότι στα προγράμματα και τις δράσεις εστίασης του επιταχυντή εμπεριέχονται μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες, προγράμματα καθοδήγησης (mentoring), ευκαιρίες δικτύωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντήσεις με ειδικούς του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου, συνεργασίες και συνέργειες με τον τουριστικό κλάδο, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα και το οικοσύστημα startup στην Ελλάδα, καθώς και ομαδικές επισκέψεις & δραστηριότητες με συνεργάτες και ξενοδόχους.

Η Διευθύντρια του νέου επιταχυντή ανέφερε ότι στον CapsuleT θα εντάσσονται κυρίως Ελληνικές τεχνολογικές startups, θα υπάρχει βλέψη προς το εξωτερικό επιδιώκοντας συνεργασίες και προώθηση των startups και θα κτιστούν συνέργειες και πρωτοβουλίες,που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού να καινοτομήσουν.

Αναφορικά με το πρόγραμμα παρουσίασε τις δύο βασικές δράσεις του:
➢ την Πλατφόρμα Ιδεών, ένα διαγωνισμό που θα απευθύνεται σε νέους και νέες, φοιτητές και μεταπτυχιακούς, που θα κληθούν να καταθέσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της τουριστικής αγοράς, καθώς και
➢ το βασικό πυλώνα των δράσεων του επιταχυντή, το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης, το οποίο θα τρέχει 2 φορές ετησίως με διάρκεια 3 μηνών και θα απευθύνεται σε startups, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και θέλουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξής τους(scaleup) μέσα από ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις σε συνεργασία με την ίδια την τουριστική αγορά και τα ξενοδοχεία, καθώς και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο της χώρας.

Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο θα «τρέξει» ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, στους χώρους του ΞΕΕ στην Καλλιθέα.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα