back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης ζητάει ο ΟΟΣΑ

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για την μεσαία τάξη που δείχνει να δυσκολεύεται ιδιαίτερα εξαιτίας των μειωμένων εσόδων και του αυξημένου κόστους ζωής.

«Η μεσαία τάξη μοιάζει σήμερα όλο και περισσότερο με μία βάρκα σε επικίνδυνα νερά», αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με τίτλο: «Υπό πίεση: Η συνθλιμμένη μεσαία τάξη» και παρουσιάζει την κατάσταση στις χώρες – μέλη του Οργανισμού.

Υπερχρεωμένη η μεσαία τάξη

Η έκθεση σημειώνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια, τα μεσαία εισοδήματα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο λιγότερο από το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10%, ενώ παράλληλα “το κόστος σημαντικών στοιχείων του τρόπου ζωής της μεσαίας τάξης αυξήθηκε ταχύτερα από τον πληθωρισμό”.

Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα φαίνονται να δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν ενώ η υπερχρέωση είναι μεγαλύτερη για τα μεσαία εισοδήματα από ότι για τα νοικοκυριά με χαμηλό και υψηλό εισόδημα.

Απαραίτητη η ευημερούσα μεσαία τάξη

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι “μία ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε επιτυχημένη οικονομία και κοινωνία συνοχής” ενώ οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη “έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση”.

Άλλωστε η μεσαία τάξη είναι αυτή που “συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τομέα και παίζει έναν ρόλο – κλειδί στη στήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσω των εισφορών της στη φορολογία”.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα