back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εξάμηνη παράταση-αγωνία για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, που προεδρεύει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν διευκρίνισε για πόσο θα παραταθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, 17 χώρες πρότειναν αναβολή του Brexit με απώτατο όριο τον Μάρτιο του 2020 και ο Οκτώβριος του 2019 κρίθηκε ως συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών και της γαλλικής θέσης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Tουσκ: Μην σπαταλήσετε τον χρόνο που σας δόθηκε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και τουΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Brexit.
Χαντ: Η παραμονή μας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία

Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, έκρινε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Η τελωνειακή ένωση δεν θα ωφελούσε μια μεγάλη οικονομία του μεγέθους του ΗΒ (…). Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση», τόνισε ο Χαντ τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι συνομιλίες που διεξάγει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, θα μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.

Δηλώσεις Γιούνγκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, βέβαιος ότι η Βρετανία θα τιμήσει την υποχρέωσή της να «συνεργαστεί ειλικρινά» με τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, το ΗΒ ελάχιστες δυνατότητες θα έχει να εγείρει προσκόμματα στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας της αποχώρησης, ως την 31η Οκτωβρίου το αργότερο.

«Θα έχουμε Brexit με συμφωνία. Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε συμφωνία, ούτε Brexit», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Ρούτε: Η δεύτερη αναβολή μάλλον θα είναι και η τελευταία

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η Βρετανία πρέπει να οργανώσει ευρωεκλογές, αλλιώς θα αποχωρήσει, χωρίς συμφωνία, την 1η Ιουνίου»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επισήμανε, τοποθετούμενος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα