back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Brexit: Παράταση έως την 31η Οκτωβρίου συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου, γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ των 27 και το ΗΒ συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση [της διαδικασίας του Brexit] ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Να μη «σπαταλήσει» τον επιπλέον χρόνο που της έδωσε η ΕΕ προτρέπει το ΗΒ ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.
Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Μπρέξιτ.

Βέβαιος ότι το ΗΒ θα επιδείξει πνεύμα καλής συνεργασίας δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, βέβαιος ότι η Βρετανία θα τιμήσει την υποχρέωσή της να «συνεργαστεί ειλικρινά» με τους Ευρωπαίους, ενώ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, το ΗΒ ελάχιστες δυνατότητες θα έχει να εγείρει προσκόμματα στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας της αποχώρησης, ως την 31η Οκτωβρίου το αργότερο.

«Θα έχουμε Μπρέξιτ με συμφωνία. Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε συμφωνία, ούτε Μπρέξιτ», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Η δεύτερη αναβολή που συμφωνήθηκε μάλλον θα είναι και η τελευταία, προεξοφλεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε.

«Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά την αναβολή, το ΗΒ μπορεί ακόμη να φύγει σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαβεβαιώνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Παρά τη συμφωνία που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή του Brexit, το ΗΒ μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, τόνισε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Μέι υπογράμμισε ότι οι 27 συμφώνησαν στο «αίτημα-κλειδί» που πρόβαλε, δηλαδή το Λονδίνο να μπορεί να τερματίσει την παράταση της διαδικασίας πρόωρα.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μέι αναγνώρισε την «τεράστια απογοήτευση» πολλών διότι το ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση και πρόσθεσε ότι «λυπάται ειλικρινά» διότι δεν κατάφερε να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο.

«Οι επιλογές που έχουμε τώρα ενώπιόν μας είναι άκαμπτες και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Πρέπει λοιπόν τώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε σε συναίνεση για μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», επέμεινε η Μέι.

Η Μέι κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να προσποιηθεί ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες «θα είναι εύκολο, ή θα υπάρξει κάποιος απλός τρόπος, για να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο» του ΗΒ όσον αφορά το Μπρέξιτ.

Brexit: Παράταση της διαδικασίας ως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τοποθετούμενος νωρίτερα στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία, κατά τις ίδιες πηγές.

Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020.

Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..

Η παραμονή του ΗΒ στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, κρίνει ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ

Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, έκρινε το βράδυ της Τετάρτης [τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Η τελωνειακή ένωση δεν θα ωφελούσε μια μεγάλη οικονομία του μεγέθους του. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση», τόνισε ο Χαντ τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ITV.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι συνομιλίες που διεξάγει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, θα μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε εναντίον της παράτασης της διαδικασίας αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι εναντιώνεται στην παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου, διότι αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συζητείται η παραχώρηση στο Λονδίνο δεύτερης, πιο μακράς αναβολής του Brexit, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη τοποθετήθηκαν το πρώτο τρίωρο της συζήτησης, όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Μπρέξιτ στην ΕΕ· ορισμένοι διπλωμάτες από άλλα κράτη μέλη δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως το Παρίσι προσθέτει κι άλλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική, απλά παίρνουν προσποιητή στάση για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια, λένε ότι το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.

Άλλος διπλωμάτης επισήμανε: «ο Μακρόν μόλις έκανε μια σθεναρή τοποθέτηση. Είπε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή».

«Βρίσκεται σε κάπως σχιζοφρενική κατάσταση. Το εσωτερικό [σ.σ. το γαλλικό] πολιτικό ακροατήριο απαιτεί να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας, για ιστορικούς λόγους. Από την άλλη, η Γαλλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα σε περίπτωση Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας. Θα περάσουν ώρες ώσπου να τον λογικέψουν» οι υπόλοιποι, είπε μια από τις πηγές.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ηγέτες τάσσονταν υπέρ της πιο μακράς παράτασης πριν ο Μακρόν πάρει τον λόγο και επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την απόφαση για την ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα