back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση στο Brexit έως το 2020 αναμένεται να δώσει η ΕΕ στην Βρετανία σήμερα

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε χτες να συζητηθεί η πιθανότητα να δοθεί νέα παράταση στο Brexit έως και ένα χρόνο.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε πρόσφατα από την ΕΕ να καθυστερήσει την τελική ημερομηνία για το Brexit έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σε συνάντηση που είχαν εχτές αντιπρότειναν καθυστέρηση έως τέλη Δεκεμβρίου ή τέλη Μαρτίου του 2020.

Η τελική πρόταση θα ληφθεί την Τετάρτη, στις 7μμ (ώρα Ελλάδας) στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών χωρίς την Τερέζα Μέι.

Συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχε εχτές η Τερέζα Μέι σήμερα σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και μόνο τέσσερις πριν από τη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020, θεωρεί «πιθανή» η Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ μετέφερε στην συνεδρίαση και την διαβεβαίωση της κυρίας Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε..

Στην έκτακτη Σύνοδο αναμένεται να δοθεί από του Ευρωπαίους ηγέτες έγκριση μίας νέας παράτασης για το Brexit.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι βέβαιη ότι ένα άτακτο Brexit ή μία μακρά παράταση ενός έτους θα είναι καταστροφική, ωστόσο δέχεται πιέσεις στη χώρα της να συνταχθεί με την πιο σκληρή στάση του Μακρόν, ο οποίος επιμένει ότι για να συναινέσει στην παράταση που ζητεί το Λονδίνο, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή από τους Βρετανούς, η Μέρκελ εμφανίζεται ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε ένα πρώτο βήμα επίλυσης του αδιεξόδου στην Βρετανική Βουλή , καθώς το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έγινε νόμος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.

Η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να κλείσει συμφωνία.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα