back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: το Βερολίνο δεν αποκλείει παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου για το Brexit

Διαβάστε επίσης

“Στη Βρετανία πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστεί τον τρόπο εξόδου της από την ΕΕ. Η παράταση θα μπορούσε να είναι, όμως, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που ζήτησε η Τερίσα Μέι (30 Ιουνίου), δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Μπούντεσταγκ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Τόσο εγώ όσο και η γερμανική κυβέρνηση είμαστε της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε στους Τόρις και τους Εργατικούς τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία”, υπογράμμισε.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η παράταση θα οργανωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε μόλις εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανία να μπορεί γρήγορα να αποχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο. 

Οι διαφωνίες Γερμανίας-Γαλλίας δεν αποτελούν εμπόδιο

“Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μία πολύμηνη παράταση, όχι, όμως, να χρονοτριβούμε. Επομένως, εάν η Βρετανία έχει πάρει την απόφασή της, τότε η αποχώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα“, συμπλήρωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες Γερμανίας-Γαλλίας δεν θα εμποδίσουν την λήψη απόφασης στη σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της συνόδου θα προηγηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση ευρωπαίων ηγετών χωρίς την Τερίσα Μέι.

Η “ευέλικτη παράταση”

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι 27 να αποφασίσουν ότι η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο, πέραν της 30ης Ιουνίου. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει προτείνει ήδη μία “ευέλικτη παράταση” του Brexit που μπορεί να φτάσει έως και το 2020.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα