back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις παραχωρήσεις ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός»

Διαβάστε επίσης

Στην υπογραφή των συμβάσεων για το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προχωρά σήμερα η κυβέρνηση με τις εταιρείες Repsol και ΕΛΠΕ.

Μετά τις σημερινές υπογραφές των συμβάσεων, θα ακολουθήσει σύντομα η κύρωσή τους από το Κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη των σεισμικών και αεροβαρυτικών μελετών από τις οποίες θα φανεί αν υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις που να δικαιολογούν την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων, στην επόμενη φάση.

Από την πλευρά του Δημοσίου, οι συμβάσεις θα υπογραφούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννη Μπασιά.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευστάθιος Τσοτσορός, καθώς και ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων του Ομίλου και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.

Το «παρών» για τηΥπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις παραχωρήσεις ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «Κυπαρρισιακός» θα δώσει ο Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις παραχωρήσεις ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός» , διευθυντής του τμήματος νέων έργων της εταιρείας.

Ο διεθνής διαγωνισμός για το «οικόπεδο» 10 προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2014, ενώ η επίσης διεθνής αντίστοιχη διαδικασία για το Ιόνιο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017.

Για το «οικόπεδο» 10, επιλεγείς αιτών είναι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά για τη διεκδίκησή του.

Στην περίπτωση της παραχώρησης του Ιονίου, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%).

Το «οικόπεδο» του Ιονίου βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας.

Από την άλλη πλευρά, το «οικόπεδο» 10» συγκαταλεγόταν στις 20 θαλάσσιες περιοχές, από το Ιόνιο έως τη νότια Κρήτη, που προκηρύχθηκαν το 2014 από το τότε ΥΠΕΚΑ.

Η τελευταία σελίδα του τρέχοντος κύκλου παραχωρήσεων θα γραφτεί με τις υπογραφές των συμβάσεων για τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Οι συμβάσεις, που έχουν ήδη μονογραφεί, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχουν προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα